Εγκρίθηκε από τις ΗΠΑ το πρώτο ψηφιακό χάπι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εγκρίθηκε από τις ΗΠΑ το πρώτο ψηφιακό χάπι

Οι αμερικανικές Αρχές ενέκριναν το πρώτο ψηφιακό φάρμακο του κόσμου, ένα χάπι που έχει μέσα του ειδικό αισθητήρα, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην αξιοποίηση του internet of things από τις φαρμακευτικές.

Το χάπι μπορεί να ανιχνευτεί μέσα στο στομάχι, μεταφέροντας δεδομένα για το αν και το πότε οι ασθενείς πήραν το φάρμακο. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έδωσε το πράσινο φως για τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας στα αντιψυχωσικά φάρμακα έχοντας ως στόχο τα δεδομένα να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τους γιατρούς και τους ασθενείς να διαχειρίζονται καλύτερα την θεραπεία. Η κακή τήρηση των απαραίτητων δοσολογιών ειδικά από άτομα με χρόνιες ασθένειες είναι ένα πρόβλημα που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν εδώ και χρόνια τόσο οι ασφαλιστικές όσο και οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα φέρνει η νέα τεχνολογία που ανέπτυξε η εταιρεία Proteus Digital Health και η οποία θα τοποθετηθεί στο αντιψυχωσικό φάρμακο Abilify, που κατασκευάζει η ιαπωνική φαρμακευτική Otsuka Pharmaceutical. Tα 15 χρόνια που κυκλοφορεί το συγκεκριμένο φάρμακο στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι το έχουν λάβει 7 εκατομμύρια Αμερικάνοι.

Ο Άντριου Τόμσον, διευθύνων σύμβουλος της Proteus, δήλωσε ότι η τεχνολογία θα επιτρέψει σε άτομα με σοβαρές ψυχικές ασθένειες να αντιμετωπίζουν την θεραπεία τους με έναν νέο τρόπο. Οι ασθενείς θα μπορούν να χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο για να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται την φαρμακευτική τους αγωγή.

Ο ίδιος βρίσκεται σε συνομιλίες και με άλλες μεγάλες φαρμακευτικές για να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία του και σε άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία ή αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών.

Όταν ο ασθενής καταπίνουν το χάπι με τον αισθητήρια, δίνεται ένα σήμα σε ένα έμπλαστρο που φοράει το οποίο με τη σειρά του συνδέεται στην ειδική εφαρμογή που δείχνει ότι έλαβαν τη δόση. Επίσης ειδοποιείται αυτόματα και ο ιατρός που έγραψε τη συνταγή. Το ειδικό έμπλαστρο μετράει ακόμη το πόσο πολύ κινείται ο ασθενής που το φοράει και θα του επιτρέπει να καταγράφει τις συναισθηματικές του καταστάσεις καθώς και τον ύπνο του.

O Καμπίρ Ναθ, επικεφαλής του Βορειοαμερικανικού βραχίονα της Otsuka δήλωσε ότι η μη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα ειδικά στις ψυχικές ασθένειες και πρόσθεσε ότι το νέο χάπι θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένες δοκιμαστικές ποσότητες αρχικά. Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει την τιμή του συγκεκριμένου χαπιού καθώς αυτό είναι κάτι που μένει να καθοριστεί.

Η είδηση του πρώτου ψηφιακού χαπιού έχει προκαλέσει και αντιδράσεις. Κάποιοι πιστεύουν ότι η τεχνολογία μπορεί να απειλεί τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών. Ο κ. Τόμσον δήλωσε ότι το σύστημα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να διαφυλάσσει την προστασία όλων των στοιχείων των χρηστών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider