Ένα βήμα πριν την επίσημη χρεοκοπία η Βενεζουέλα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ένα βήμα πριν την επίσημη χρεοκοπία η Βενεζουέλα

Η Βενεζουέλα είναι ένα βήμα πιο κοντά στην επίσημη χρεοκοπία καθώς ένας διεθνής οργανισμός παραγωγών ετοιμάζεται να εκτιμήσει το κατά πόσο θα πρέπει να αποπληρωθούν ασφάλιστρα επί χρεογράφων που θα έπρεπε να έχει πληρώσει η κρατική εταιρεία πετρελαίου PDVSA.

O πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι η χώρα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της προς το εξωτερικό, αλλά υποσχέθηκε να πραγματοποιήσει μια τελευταία πληρωμή ύψους 1,1 δισ. δολαρίων ενός ομολόγου της PDVSA. Η πληρωμή έπρεπε να γίνει την προηγούμενη Παρασκευή και ενώ κάποιοι ομολογιούχοι αναμένουν πως τα χρήματα θα μεταφερθούν σύντομα, κάποιοι άλλοι λένε ότι η προθεσμία έχει παρέλθει εδώ και ημέρες.

«Δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ενημέρωση σχετικά με τις καθυστερήσεις των πληρωμών», αναφέρει η Σιομπτχάν Μόρντεν, επικεφαλής στρατηγικής ομολόγων Λατινικής Αμερικής της Nomura.

Μια ομάδα που έχει συστήσει ο Διεθνής Οργανισμός Swaps και Παραγώγων (International Swaps and Derivatives Association) θα συνεδριάσει την Παρασκευή για να αποφασίσει το αν η καθυστέρηση της αποπληρωμής των ομολόγων συνιστά «πιστωτικό γεγονός». Μια τέτοια απόφαση θα ενεργοποιήσει την αποπληρωμή των ασφαλίστρων αντιστάθμισης κινδύνου (Credit Default Swaps), τα εργαλεία που ασφαλίζουν έναντι πιθανότητας χρεοκοπίας.

Η επιτροπή του ISDA, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού κλάδου από εταιρείες όπως η Goldman Sachs, η JP Morgan και η Pimco, θα συνεδριάσει στις 11 το πρωί της Παρασκευής στη Νέα Υόρκη.

«Δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει η συνεδρίαση αλλά δεν αναμένουμε ότι θα πάρει πολύ ώρα», ανέφερε ο Στιούαρτ Κούλβερχάους, επικεφαλής οικονομολόγος της Exotix. «Είναι πιθανό να εκτιμήσουν ότι η Βενεζουέλα έκανε την πληρωμή αλλά δεν υπήρξε μεταβίβαση των χρημάτων λόγω προβλημάτων στην αλυσίδα πληρωμών, αν και σε αντίστοιχη περίπτωση στην Αργεντινή το 2014 τα CDS ενεργοποιήθηκαν».

Οι τιμές των CDS της Βενεζουέλας έχουν εκτοξευθεί αυτή την εβδομάδα. Οι επενδυτές πιστεύουν πως τα σχόλια του κ. Μαδούρο για «αναχρηματοδότηση και αναδιάρθρωση» των χρεών της Βενεζουέλας πρακτικά σημαίνουν πως η χώρα θα προχωρήσει σε χρεοκοπία.

Η Βενεζουέλα έχει καλέσει τους ομολογιούχους της PDVSA στο Καράκας για διαπραγματεύσεις στις 13 Νοεμβρίου, αλλά δεν αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα από τις συνομιλίες. Ειδικά οι αμερικανοί επενδυτές μπορεί και να μην εμφανιστούν δεδομένου ότι ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας που είναι υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις θεωρείται από τις ΗΠΑ λαθρέμπορός ναρκωτικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider