Οι «εκκαθαρίσεις» στη Σαουδική Αραβία ανεβάζουν το πετρέλαιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι «εκκαθαρίσεις» στη Σαουδική Αραβία ανεβάζουν το πετρέλαιο

Στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και δύο χρόνια αναρριχήθηκε η τιμή του πετρελαίου τη Δευτέρα ξεπερνώντας τα 64 δολάρια μετά από το κύμα συλλήψεων δεκάδων πριγκίπων και επιχειρηματιών και την ανησυχία που προκλήθηκε σχετικά με τη σταθερότητα και την πολιτική που θα ακολουθήσει η μεγαλύτερη εξαγωγέας πετρελαίου.

Η εκτίναξη του μπρεντ συνέβη αμέσως μετά τις προειδοποιήσεις των αξιωματούχων από τη Σαουδική Αραβία ότι έχουν εντοπίσει «εκτεταμένη διαφθορά» μεταξύ των υπόπτων οι οποίοι συνελήφθησαν το Σαββατοκύριακο κάτι που κατέστησε πιθανό και τον κίνδυνο να δεσμευθούν περιουσίες όσων συνελήφθησαν.

To πετρέλαιο έκλεισε στα 64,27 δολάρια σημειώνοντας αύξηση 2,20 δολάρια και καταγράφοντας κέρδη πάνω από 40% από τον Ιούνιο, μια κίνηση η οποία θα τεθεί υπό τη στενή παρακολούθηση από τις κεντρικές τράπεζες οι οποίες ήδη παρακολουθούν τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Στις ΗΠΑ, ο West Texas Intermediate (WTI) έφθασε στα 57, 41 δολάρια το βαρέλι, που ήταν το υψηλότερο επίπεδο εδώ και δύο χρόνια.

Πριν ανοίξουν οι συναλλαγές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, το μπρεντ σημείωσε πτώση 0,1% στα 64,22 δολάρια ενώ ο WTI σημείωσε επίσης πτώση 0,1% στα 57,32 δολάρια.

Το αργό βρισκόταν σε ανοδική τροχιά ακόμη και πριν από την έναρξη της επιχείρησης εκκαθάρισης από τον πρίγκιπα, Μοχάμεντ Σαλμάν, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η κράτηση του δισεκατομμυριούχου επενδυτή, πρίγκιπα, Alwaleed bin Talal, ο οποίος έχει μετοχές στη Citigroup, την Apple και την 21 Century Fox.

H εκκαθάριση αυτή αντιμετωπίστηκε από πολλούς ως κίνηση εγκαθίδρυσης της εξουσίας του Μοχάμεντ ως διαδόχου του θρόνου.

Δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία αποτελεί το ηγετικό μέλος του ΟΠΕΚ, παράγοντας το ένα από τα εννέα βαρέλια αργού παγκοσμίως, οι πολιτικοί ελιγμοί στο βασίλειο παρακολουθούνται στενά από τους εμπόρους πετρελαίου.

«Η επίδραση στο πετρέλαιο θα μπορούσε να είναι σημαντική εν μέσω της αυξανόμενης αστάθειας στο βασίλειο», ανέφερε ο Cyril Widdershoven από την Verocy. Ο επενδυτικός κολοσσός του πρίγκιπα Alwaleed, Kingdom Holdings, εξέδωσε ανακοίνωση η οποία ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας έχει εκφράσει «πλήρη εμπιστοσύνη», στην επενδυτική επιχείρηση η οποία χειρίζεται τα χαρτοφυλάκιο αξίας 12,5 δις δολαρίων παγκοσμίως.

Ωστόσο, υπάλληλοι της Kingdom Holdings ανέφεραν στους συνεργάτες της εταιρείας ότι υπάρχει ένα κενό στην πληροφόρηση στους κόλπους της εταιρείας όπου έχουν ανακύψει ερωτήματα για την κατάληξη που θα έχουν τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης.
«Όλα είναι σε αναμονή», είπε άτομο προσκείμενο στην εταιρεία. Σε αντίθεση με το πετρέλαιο, οι μετοχές στις επιχειρήσεις στις οποίες ο πρίγκιπας Alwaleed κατέχει μεγάλα μερίδια παρέμειναν αρχικά ανεπηρέαστες από το γεγονός ότι ο ίδιος συνελήφθη.

Η αναρρίχηση του πετρελαίου πάνω από τα 60 δολάρια υποστηρίχθηκε από τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως από την εποχή της οικονομικής κρίσης, με την κατανάλωση να αυξάνεται τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες αγορές.

Ο ΟΠΕΚ σε συνεργασία με τη Ρωσία και άλλους μεγάλους παραγωγούς έχει μειώσει την παραγωγή από τον Ιανουάριο κατά 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως ή διαφορετικά κατά 2% σε σχέση με την παγκόσμια προμήθεια βοηθώντας τη μείωση των αποθεμάτων τα οποία είχαν αρχίσει να συσσωρεύονται από το 2014. Όπως αναμένεται θα επεκτείνουν τη συμφωνία μέχρι το τέλος του 2018 κατά τη συνάντησή τους στις 30 Νοεμβρίου.

Οι παραγωγοί από αμερικανικό σχιστόλιθο, οι οποίοι με την αύξηση της παραγωγής που κατέγραψαν κατάφεραν να φέρουν λίγο πιο κοντά την εποχή όπου το βαρέλι πλησίαζε τα 100 δολάρια το 2014, έχουν ήδη δείξει ανάλογα σημάδια με τις επιχειρήσεις να εστιάζουν όλο και περισσότερο στα υψηλότερα κέρδη παρά στην αύξηση των εξορύξεων.

Οι πιέσεις έχουν επίσης αυξηθεί και σε άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής με το Ιράκ να διεκδικεί κοιτάσματα στο Κουρδιστάν τον προηγούμενο μήνα οδηγώντας σε πτώση των εξαγωγών από το βόρειο τμήμα της χώρας.

Το ράλι του πετρελαίου έχει πυροδοτήσει συζητήσεις σχετικά με την περαιτέρω άνοδο της τιμής του η οποία θα μπορούσε να φθάσει τα 70 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του χρόνου, ένα επίπεδο το οποίο ούτε που θα μπορούσε να διανοηθεί κανείς μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα. Οι αναλυτές, έχουν ωστόσο προειδοποιήσει ότι οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου τείνουν να αυξήσουν την προμήθεια από άλλους παραγωγούς συμπεριλαμβανομένης και της Αμερικής όπου υπάρχει παραγωγή από σχιστόλιθο.

Ο αναλυτής της Commerzbank, Carsten Fritsch, εκτίμησε ότι η ανάκαμψη του πετρελαίου αποτελεί ένα αποτέλεσμα, το οποίο θα έχει μικρή διάρκεια εφόσον βραχυπρόθεσμα οι εντάσεις στην Σαουδική Αραβία αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την αγορά. «Έχουμε αναφέρει επανειλημμένως ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος στις συντηρητικές προβλέψεις μας για την τιμή είναι η αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη Σαουδική Αραβία», σημείωσε. «Για όσο διάστημα επικρατούν οι γεωπολιτικές ειδήσεις, οποιαδήποτε πρόβλεψη για την τιμή η οποία θα βασίζεται μόνο στα βασικά στοιχεία δεν έχει και πολύ σημασία», σημειώνει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider