Σε κλοιό λογοκρισίας τα online Μέσα ενημέρωσης στην Κίνα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε κλοιό λογοκρισίας τα online Μέσα ενημέρωσης στην Κίνα

Ακόμη πιο αυστηρή λογοκρισία ετοιμάζεται να επιβάλλει στα online μέσα ενημέρωσης και στις εφαρμογές πληροφόρησης η Κίνα λόγω της ανησυχίας της ότι τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης ωθούν τους αναγνώστες μακριά από τα κρατικά μέσα τα οποία υπόκεινται σε πιο αυστηρή λογοκρισία.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα θα εξαναγκάσουν τις πλατφόρμες ενημέρωσης να ακολουθήσουν συγκεκριμένους κανόνες για να αποφευχθεί η διασπορά «παράνομης πληροφόρησης». Το προσωπικό που έχει προσληφθεί για να στελεχώσει τον ελεγκτικό μηχανισμό θα υποβληθεί σε επιπλέον εκπαίδευση για τις αξίες του σοσιαλισμού και την προώθηση των ειδήσεων που σχετίζονται με το κομμουνιστικό κόμμα όπως συμβαίνει και με τους κρατικούς λογοκριτές.

Οι αρμόδιες κινεζικές αρχές για το διαδίκτυο, οι οποίες φέτος κατέγραψαν έξαρση του φαινομένου θα επιβάλουν νέες ρυθμίσεις από την 1η Δεκεμβρίου. Οι περιορισμοί αυτοί αποτελούν επακόλουθο της συνεδρίασης του Κογκρέσου του Κομμουνιστικού Κόμματος την προηγούμενη εβδομάδα κατά την οποία ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αυτοαποκαλέστηκε ως ο πιο ισχυρός ηγέτης της Κίνας από την εποχή του Μάο. Από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία, το 2013, ο κ. Τζινπίνγκ αύξησε τον έλεγχο που ασκεί στην κινεζική κοινωνία ενώ πέρυσι δήλωσε ότι τα κρατικά μέσα πρέπει να δουλέψουν για να μιλούν υπέρ της ευημερίας του κόμματος. Οι λογοκριτές έχουν ήδη κάνει μεγάλη προσπάθεια να συμπεριλάβουν στο πρόγραμμά τους και τα νέα Μέσα, τα οποία αναπτύχθηκαν πολύ γρήγορα παρά την επιβολή ελέγχων του διαδικτύου, οι οποίοι είναι από τους πιο αυστηρούς στον κόσμο.

Οι νέες πλατφόρμες πληροφόρησης έχουν στη διάθεσή τους εργαλεία όπως είναι το live-streaming και τα φόρουμ και αποτελούν πρόκληση για τα κρατικά Μέσα διακόπτοντας την παράδοση της πληροφόρησης η οποία προερχόταν από κανάλια ενημέρωσης τα οποία χαρακτηρίζονταν από συγκέντρωση.

Όπως σημειώνει ο Fang Kecheng από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια «ο ανταγωνισμός στα Μέσα ενημέρωσης αυξάνεται συνεχώς» και συμπληρώνει ότι «οι πολιτικοί αρχηγοί συνήθιζαν να χρησιμοποιούν αυτές τις εφημερίδες και τους τηλεοπτικούς σταθμούς ως φερέφωνα αλλά τώρα οι νέοι άνθρωποι ενημερώνονται από τα smartphone». Σύμφωνα με την εταιρεία,iiMedia, πέρυσι, οι Κινέζοι πολίτες ενημερώθηκαν κατά 30% από τις παραδοσιακές πηγές ενημέρωσης ενώ ένα άλλο 30% προερχόταν από τον όμιλο Tecent

Το υπόλοιπο 30% ενημερώθηκε από blog και φόρουμ. Σχεδόν 555 εκατομμύρια Κινέζοι χρησιμοποιούν σήμερα τα online Μέσα και ο αριθμός τους έχει αυξηθεί πάνω από 50% σε σχέση με το 2010, σύμφωνα με το «China Internet Network Information Center» , ένα πρακτορείο το οποίο συνδέεται με το κράτος.

Περίπου το ένα τέταρτο από τα νέα που δημοσιεύονται στην Κίνα προέρχεται από λογαριασμούς οι οποίοι προέρχονται από λογαριασμούς οι οποίο ανήκουν σε κόμματα ή κυβερνητικά όργανα σύμφωνα με την iiMedia.

Οι τεχνολογικοί όμιλοι όπως είναι ο Jinri Toutiao και ο Q&A forum Zhihu κάνουν μαζικές προσλήψεις χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι λειτουργούν ως online συντονιστές (moderator). Αυτοί θα απαιτηθεί να περάσουν από πρόσθετη εκπαίδευση προκειμένου να ακολουθήσουν τους νέους κανονισμούς και να είναι σε θέσει να απομακρύνουν το περιεχόμενο που μπορεί να θεωρηθεί «παράνομο».

Αυτά τα μέτρα βέβαια δεν γλίτωσαν από την κριτική. Το Σεπτέμβριο, το φερέφωνο του κομμουνιστικού κόμματος, η «People’s Daily», δημοσίευσε ι μια σειρά από τρία editorial στα οποία κριτικάρει τον Jinri Toutiao σημειώνοντας ότι κάνει προπαγάνδα και διαδίδει ανακριβή στοιχεία. Τα κρατικά Μέσα μιμούνται τον ανταγωνισμό και υιοθετούν μερικές εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας λανσάροντας mobile εφαρμογές. Ωστόσο, τέτοιες προσπάθειες μερικές φορές φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Τον προηγούμενο Μάιο, το Wujie News, το οποίο εδρεύει στο Σιντσιάνγκ και υποστηρίζεται από την Alibaba δημοσίευσε μια επιστολή η οποία υποστήριξε ότι είναι ανώνυμη και καλούσε τον Κινέζο πρόεδρο να παραιτηθεί. «Πρόκειται για μια συνεχή ακροβασία. Από τη μια, τα μέσα πρέπει να συντονιστούν με τα κυβερνητικά μέτρα αλλά αν το κάνουν με πολλή θέρμη, θα χάσουν την ισορροπία τους», αναφέρει ο Duncan Clark από τη συμβουλευτική εταιρεία BDA China.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider