Το ισχυρό ευρώ δεν στέκεται εμπόδιο στην ανάπτυξη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το ισχυρό ευρώ δεν στέκεται εμπόδιο στην ανάπτυξη

Ανθεκτική στην ανατίμηση του ευρώ αποδεικνύεται η οικονομία της Ευρωζώνης, με την ανάπτυξη να ξεπερνά τις προσδοκίες το τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη.

Η ανάπτυξη κατά 0,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, και κατά 2,5% σε ετήσιο επίπεδο, ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών και διασκέδασε τους φόβους ότι το ράλι του ευρώ τους τελευταίους μήνες θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη για την ανάκαμψη στην περιοχή. Πράγματι, το ευρώ ενισχύθηκε από τα 1,14 δολάρια στις αρχές Ιουλίου στα 1,20 δολάρια στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σε καλό δρόμο βρίσκεται και ο πληθωρισμός, ο οποίος υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο 8,9% –στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2009. Η αισθητή μείωση της ανεργίας συμπεριλαμβάνει και τους πιο «αδύναμους κρίκους» της Ευρωζώνης, δηλαδή την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ισπανία.

Εν τω μεταξύ η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης μετά τη Γερμανία, συνεχίζει να αναπτύσσεται με σταθερούς ρυθμούς, μετά από πολυετή στασιμότητα. Η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας αποτελεί τη «θετική έκπληξη» του τελευταίου χρόνο και αυτός είναι ο λόγος που συζητείται τόσο έντονα η απόσυρση των έκτακτων μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα μειώσει στο μισό (30 δισ. ευρώ) τις μηνιαίες αγορές των ομολόγων από το 2018, με σκοπό να επεκτείνει το πρόγραμμα έως τον Σεπτέμβριο.

«Αχίλλειος πτέρνα» της ανάκαμψης, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ο αδύναμος πληθωρισμός, ο οποίος παραμένει στο 1,4% –σημαντικά κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%, σύμφωνα με τα στοιχεία Οκτωβρίου. Ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων, υποχώρησε στο 0,9% -τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider