Τεχνητή νοημοσύνη, η νέα θεότητα της Σίλικον Βάλεϊ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τεχνητή νοημοσύνη, η νέα θεότητα της Σίλικον Βάλεϊ

Η Σίλικον Βάλεϊ έχει εμμονή με το μάλλον, αλλά πολλές φορές ξεχνά το παρελθόν. Πριν λίγο καιρό, μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της «Κοιλάδας» ίδρυσε μια θρησκεία με το όνομα Way of the Future (Ο δρόμος του Μέλλοντος) σκοπός της οποίας είναι «η ανάπτυξη και προώθηση της δημιουργίας μιας Θεότητας με βάση την τεχνητή νοημοσύνη», όπως αναφέρει το περιοδικό Wired.

Ο ιδρυτής της θρησκείας δεν είναι άλλος από τον Άντονι Λεβαντόφσκι, τον περιβόητο μηχανικό που «άναψε φωτιές» ανάμεσα στη Waymo, τη θυγατρική αυτοκινούμενων οχημάτων της Google, και την Uber. Η Waymo κατηγορεί τον πρώην υπάλληλό της ότι υπέκλεψε εμπορικά μυστικά για τους αισθητήρες αυτοκινούμενων οχημάτων και τα πούλησε στην Uber. Μπορεί προς το παρόν να μην υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να σχηματιστεί δικογραφία εναντίον του, αλλά σίγουρα ο Λεβαντόφσκι δεν είναι ακριβός αυτό που λέμε «άγιος».

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί, πάντως, ότι είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους μηχανικούς τεχνητής νοημοσύνης στη Σίλικον Βάλεϊ και πρωτοπόρος στα αυτοκινούμενα οχήματα. Αν λοιπόν υποστηρίζει ότι πλησιάζει η στιγμή που οι μηχανές θα γίνουν παντογνώστες και παντοδύναμες, μάλλον δεν το λέει τυχαία. Και δεν είναι ο μόνος. Μια μικρή αλλά αφοσιωμένη ομάδα τεχνολόγων προετοιμάζονται για τη Singularity (Μοναδικότητα) -τη στιγμή που η τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσει την ανθρώπινη νοημοσύνη. Οι υποστηρικτές αυτής της ιδέας πιστεύουν ότι για να επιβιώσει ο άνθρωπος, θα πρέπει ο ανθρώπινος νους θα συγχωνευτεί με τους υπολογιστές.

Από το μέλλον αυτό δεν θα μπορούσε να λείπει, βέβαια, η αθανασία -και δεν είναι λίγοι οι δισεκατομμυριούχοι που επενδύουν τεράστια ποσά στην έρευνα για την επιμήκυνση της ζωής τους. Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα γίνει αυτό (π.χ. με κλωνοποίηση, με εμπλουτισμό του αίματος με αίμα νεότερου κλώνου). Ελάχιστοι, όμως, θίγουν τις προεκτάσεις πνευματικής φύσεως που έχουν αυτά τα έργα. Αν η τεχνολογία που δημιουργεί ο άνθρωπος φτάσει να ξεπεράσει τον δημιουργό της, θα έχει και ψυχή; Επίσης, αν ο άνθρωπος ζει για πάρα πολύ καιρό –ή και για πάντα– αυτό σημαίνει ότι θα γίνει θεός;

Ας είμαστε ρεαλιστές –η Σίλικον Βάλεϊ είναι ένα κοσμικό μέρος που λίγο ενδιαφέρεται για την πνευματικότητα των έργων της. Το «δόγμα» της είναι ότι η επιστήμη και η τεχνολογία θα δώσουν όλες τις απαντήσεις στα προβλήματα του κόσμου.

Εξάλλου, δεν είναι μόνο ο Λεβαντόφσκι που προσπαθεί να φτιάξει τον δικό του θεό με τον Δρόμο του Μέλλοντος. Πολλοί «κάτοικοι της Κοιλάδας» προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν θεό μέσω της τεχνητής νοημοσύνης -ή ακόμη και να εξασφαλίσουν την αιωνιότητα ώστε να γίνουν οι ίδιοι θεοί. Κανείς τους, όμως, δεν φαίνεται να νοιάζεται για την πνευματικότητα των πράξεών τους. Και επειδή η στιγμή της «Μοναδικότητας» δεν αργεί να έρθει, καλό θα ήταν να μην είναι μόνο ο Λεβαντόφσκι που το κάνει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider