Επιστρέφει απειλητικά η μεσαιωνική πανούκλα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιστρέφει απειλητικά η μεσαιωνική πανούκλα

Περισσότερους από 50 εκατομμύρια ανθρώπους είχε αποδεκατίσει η πανούκλα (βουβωνική πανώλη) ή αλλιώς γνωστή ως Μαύρος Θάνατος του 14ου αιώνα σε όλη την Ευρώπη. Μία ασθένεια που τη θεωρούμε εξαφανισμένη εδώ και δεκάδες χρόνια. Όμως τώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αφυπνεί τις υγειονομικές αρχές σε αρκετές χώρες, καθώς ο αριθμός των ασθενών που έχουν διαγνωστεί τα τελευταία χρόνια στη Μαδαγασκάρη αυξάνεται δραματικά. Επιπλέον, ένα περιστατικό διαγνώστηκε στις Σεϊχέλες, ενώ περίπου 500 νέοι ασθενείς καταγράφονται κάθε χρόνο κυρίως στην Αφρική, την Νότιο Αμερική και την Ινδία. Η νόσος είναι ιάσιμη με υπάρχοντα αντιβιοτικά, μόνο στην περίπτωση που διαγνωστεί έγκαιρα και πριν τα συμπτώματα εξελιχθούν.

Τα ποσοστά θνησιμότητας της βουβωνικής πανώλης είναι από 30% έως 60% και η μετάδοσή της γίνεται από δάγκωμα μαύρου αρουραίουο οποίος έχει μολυνθεί από ψήλους. Τα συμπτώματα εμφανίζονται μεταξύ μίας και επτά ημερών από τη μόλυνση και περιλαμβάνουν πυρετό και ναυτία. Ακολουθεί διόγκωση στους αδένες των γεννητικών οργάνων (γι΄αυτό και ονομάζεται βουβωνική).

Εάν η μόλυνση φτάσει στους πνεύμονες, τότε μετατρέπεται σε πνευμονική πανώλη. H πνευμονική μορφή της νόσου που έχει κάνει την εμφάνισή της στη Μαδαγασκάρη είναι ακόμη πιο επικίνδυνη. Κι αυτό επειδή μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με τον αέρα όπως η γρίπη, άρα σε περίπτωση που αρχίσει να εξαπλώνεται, ο έλεγχός της πρακτικά είναι πολύ δύσκολος.

Η επιδημία της Μαδαγασκάρης είναι ως επί το πλείστον πνευμονική και αυτός είναι ο μεγαλύτερος λόγος ανησυχίας. Φέτος συνολικά έχουν καταγραφεί 700 νέα περιστατικά, 57 θάνατοι και 11 νέα και άγνωστα μέχρι σήμερα στελέχη του μικροβίου.

Για την αντιμετώπισή της ο ΠΟΥ απέστειλε ήδη 1,2 εκατομμύρια δόσεις αντιβιοτικών στο υπουργείο Υγείας της χώρας και άμεσα θα παραδοθούν άλλες 244.000, οι οποίες θα χορηγηθούν για θεραπευτικούς αλλά και προφυλακτικούς λόγους. Υπολογίζεται ότι τα φάρμακα αυτά επαρκούν για τη θεραπεία έως 5.000 ασθενών και την προστασία 100.000 ατόμων που έχουν έρθει σε επαφή με αυτούς.

Στα βάθη των αιώνων έχουν καταγραφεί μεγάλες επιδημίες και πανδημίες πανώλης, με εκατομμύρια νεκρούς. Τις τελευταίες δεκαετίες, όμως, η νόσος είναι ενδημική κυρίως στη Μαδαγασκάρη, στη Δημοκρατία του Κονγκό και στο Περού, αν και φυσικές εστίες της υπάρχουν διάσπαρτες σε όλο κόσμο. Η Μαδαγασκάρη τυπικά αντιμετωπίζει έως 400 κρούσματα τον χρόνο, αλλά εφέτος εξαπλώνεται με μη αναμενόμενη ταχύτητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider