Ο Τζορτζ Σόρος χορήγησε 18 δισ. δολάρια στο φιλανθρωπικό του ίδρυμα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Τζορτζ Σόρος χορήγησε 18 δισ. δολάρια στο φιλανθρωπικό του ίδρυμα

Το αστρονομικό ποσό των 18 δισ. δολαρίων, το μεγαλύτερο μέρος της προσωπικής του περιουσίας, παραχώρησε στο φιλανθρωπικό του ίδρυμα Open Society Foundations ο Τζορτζ Σόρος.

Έτσι, το ποσό που έχει χορηγήσει για φιλανθρωπίες στο σύνολο της ζωής του φτάνει τα 32 δισ. δολάρια!

Ο διάσημος μεγαλοεπενδυτής έχει ήδη ξεκινήσει τη μεταφορά του ποσού, καθώς λαμβάνει αποφάσεις που αφορούν το μακροπρόθεσμο μέλλον του ιδρύματος.

«Το Open Society Foundations είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ιδιωτικό φιλανθρωπικό ίδρυμα μετά το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, με προϋπολογισμό για το 2017 που φτάνει τα 940,7 εκατ. δολάρια.

Το φιλανθρωπικό ίδρυμα του Σόρος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της φιλελεύθερης δημοκρατίας και στην οικοδόμηση θεσμών σε όλη την πρώην κομμουνιστική Ανατολική Ευρώπη για σχεδόν τρεις δεκαετίες. Αμέτρητοι κυβερνητικοί υπάλληλοι της περιοχής επωφελήθηκαν από τις υποτροφίες του Ιδρύματος Σόρος για σπουδές στα δυτικά πανεπιστήμια.

Τα τελευταία χρόνια όμως, καθώς ο λαϊκισμός έχει επιδεινωθεί και οι "φιλελεύθερες" αξίες δέχονται επιθέσεις σε ορισμένες χώρες, το ίδρυμα έχει υποστεί έντονη κριτική και έχει να αντιμετωπίσει κατηγορίες ότι προσπάθησε να υπονομεύσει κυβερνήσεις. Ειδικότερα, αντιμετώπισε κριτική από κυβερνήσεις ή προσπάθειες περιορισμού των δραστηριοτήτων του σε χώρες όπως η Ρωσία, η ΠΓΜΔ, η Ρουμανία, η Πολωνία, καθώς και το Ισραήλ.

Η Ουγγαρία, της οποίας ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με επιχορήγηση του Σόρος στα τέλη της δεκαετίας του 1980, κατηγόρησε τον δισεκατομμυριούχο πως προσπαθεί να προωθήσει ένα «σχέδιο Σόρος» για να πλημμυρίσει την Ευρώπη με μετανάστες.

Ο Σόρος έγινε γνωστός καθώς είχε ποντάρει στο ότι η βρετανική λίρα θα υποτιμηθεί τον Σεπτέμβριο του 1992, στοίχημα το οποίο τελικά επιβεβαιώθηκε και του απέφερε κέρδη ύψους 1 δισ. λίρες.

Τώρα στα 87 του, έχει διατηρήσει ενεργό ρόλο καθοδηγώντας το έργο του ιδρύματός του, το οποίο περιλαμβάνει επίσης τους γιους του Αλεξάντερ και Τζόναθαν. Ωστόσο, μέλη του προσωπικού σημείωσαν ότι ο Σόρος είχε αποφασίσει πριν από αρκετά χρόνια να αναδιοργανώσει τη δομή και την ηγεσία του οργανισμού, προτού προβεί σε άλλη μεγάλη δωρεά.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής ανάκαμψης, ο πρόεδρος του ιδρύματος, Κρις Στόουν, ανακοίνωσε την αποχώρησή του το Σεπτέμβριο και την αντικατάσταση του από τον Πάτρικ Γκασπαρντ, πρώην Αμερικανό διπλωμάτη που γεννήθηκε στο Κονγκό και ήταν αντιπρόεδρος της OSF.

Ο Σόρος έχει δώσει 14 δισ. δολάρια από το 1979, ξεκινώντας από υποτροφίες σε μαύρους Νοτιοαφρικανούς που ζούσαν κάτω από το απαρτχάιντ. Ίδρυσε το φιλανθρωπικό του ίδρυμα το 1984 για να υποστηρίξει τη δημοκρατική πρακτική και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το ίδρυμα έχει υποστηρίξει μια σειρά από άλλα φιλανθρωπικά ιδρύματα, όπως η Planned Parenthood, η Human Rights Watch και η Συμμαχία για την Πολιτική για τα Ναρκωτικά.

Ο Σόρος γεννήθηκε στην Ουγγαρία το 1930 και έζησε τη ναζιστική κατοχή. Έφυγε από τη Βουδαπέστη για το Λονδίνο το 1947 και στη συνέχεια πήγε στις ΗΠΑ, όπου ίδρυσε το hedge fund το 1973.

Από τότε, έχει αποκομίσει 41,8 δισ. δολάρια από επενδύσεις σε hedge funds, ενώ έρχεται δεύτερος στη βιομηχανία χρήματος μόνο πίσω από την Bridgewater Associates.

Στην Ουγγαρία, η κυβέρνηση Όρμπαν έχει επίσης εμπλακεί σε μια διαμάχη σχετικά με το Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ευρώπης, το οποίο ο κ. Σόρος ίδρυσε στη Βουδαπέστη στη δεκαετία του 1990, για να προσφέρει αναγνωρισμένη αμερικάνικη μεταπτυχιακή εκπαίδευση στην αναδυόμενη ελίτ της κεντρικής Ευρώπης.

Η Ουγγαρία έχει θέσει αυστηρότερους κανόνες για τα ξένα πανεπιστήμια και την Τρίτη ο πρόεδρος του CEU Μιχάλης Ιγκνάτιφ δήλωσε ότι η κυβέρνηση κρατούσε το εκπαιδευτικό ίδρυμα σε "νομικό κενό" αρνούμενη να υπογράψει συμφωνία επιβεβαιώνοντας το μακροπρόθεσμο καθεστώς του».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider