Πορτογαλία, το success story μιας σοσιαλιστικής κυβέρνησης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πορτογαλία, το success story μιας σοσιαλιστικής κυβέρνησης

Η εποχή των… «σκουπιδιών» (junk) έχει παρέλθει οριστικά για την Πορτογαλία, η οποία απέσπασε τον πολυπόθητο χαρακτηρισμό «επενδυτικού βαθμού» την προηγούμενη εβδομάδα από τη S&P για το χρέος της.

Μετά από τρία χρόνια χωρίς μνημόνιο, η Πορτογαλία καταγράφει την ισχυρότερη ανάπτυξη της τελευταίας δεκαετίας. Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης το 2017, σε σύγκριση με το περυσινό έτος, της τάξεως του 2,8%.

Αυτό που καθιστά την Πορτογαλία «πολύτιμη» για τις Βρυξέλλες είναι ότι αποτελεί μια χώρα με σοσιαλιστική κυβέρνηση η οποία κατόρθωσε να «νοικοκυρέψει» τα δημοσιονομικά της ενισχύοντας ταυτόχρονα τη δημοτικότητά της.

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα συγκεντρώνει ποσοστό 40%, σημαντικά αυξημένο από το 32,2% των ψήφων που εξασφάλισε στις εκλογές του 2015.

Μπορεί, λοιπόν, η Πορτογαλία να θεωρηθεί success story για τα κεντροαριστερά και σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης που παραπαίουν υπό το βάρος των μέτρων λιτότητας; Ναι και όχι.

Ο πιο κρίσιμος παράγοντας πίσω από την επιτυχία της Πορτογαλίας είναι η αισθητή βελτίωση φέτος της οικονομικής προοπτικής, τόσο στην Ευρωζώνη όσο και παγκοσμίως. Οι επιδόσεις της χώρας στις εξαγωγές βελτιώθηκαν, οι επενδυτικές ροές αυξήθηκαν και η επιτάχυνση της ανάπτυξης έχει μειώσει τη μαύρη τρύπα στα δημοσιονομικά στα χαμηλότερα επίπεδα των δύο δεκαετιών. Την ίδια ώρα, οι Σοσιαλιστές απολαμβάνουν τους καρπούς των επώδυνων μεταρρυθμίσεων που εφάρμοσε στα εργασιακά η προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση.

Η σημερινή κυβέρνηση, από την πλευρά της, λάβει μέτρα για εκκαθάριση του τραπεζικού συστήματος και, παρά τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού, υπόσχεται να παραμείνει σε τροχιά δημοσιονομικής εξυγίανσης. Όπως επισημαίνουν και οι οικονομολόγοι, οι δύσκολες πολιτικές μεταρρυθμίσεις είναι πιο εύκολο να δρομολογηθούν σε καιρούς οικονομικής ευημερίας.

Σε αντίθεση με πολλούς από τους Ευρωπαίους ομοϊδεάτες τους, οι Σοσιαλιστές της Πορτογαλίας είχαν την τύχη να μην έχουν τον άχαρο ρόλο της ψήφισης σκληρών μέτρων λιτότητας στα χρόνια του μνημονίου. Αντιθέτως, ήρθαν στην εξουσία σε μια στιγμή που η οικονομία άρχισε να γυρίζει και αξιοποιούν τώρα το θετικό κλίμα κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των Πολιτών. Ως εκ τούτου, ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών έχει σοβαρές πιθανότητες να διαδεχθεί τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στην κεφαλή του Eurogroup.

Τι θα πρέπει να συγκρατήσουν τα υπόλοιπα σοσιαλιστικά κράτη της Ευρώπης, από τη Λισαβόνα ως το Παρίσι; Το timing είναι το παν.

Τις προσπάθειες της Πορτογαλίας έχουν εξάρει επανειλημμένα οι Βρυξέλλες, με την Κομισιόν να προσδοκά μείωση του ελλείμματος στο 1,7% του ΑΕΠ φέτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider