Το Bitcoin είναι μεγαλύτερη φούσκα από τις Ολλανδικές τουλίπες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Bitcoin είναι μεγαλύτερη φούσκα από τις Ολλανδικές τουλίπες

Κατά της μόδας του Bitcoin τάχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Τζέιμι Ντιμόν. Ο επικεφαλής μιας εκ των μεγαλυτέρων επενδυτικών τραπεζών του κόσμου, δήλωσε ότι θα απέλυε οποιονδήποτε υπάλληλο του ήταν αρκετά χαζός για να αγοράσει bitcoin. Τόνισε ακόμη ότι ο ενθουσιασμός που επικρατεί για το κρυπτονόμισμα είναι χειρότερος και από την μανία της τουλίπας που χτύπησε την Ολλανδία στα 1600, την πρώτη οικονομική φούσκα της ιστορίας.

Η σύγκριση της με την κρίση της τουλίπας είναι ένας καλός τρόπος να αντιληφθεί ένας τυπικός παρατηρητής τα προβλήματα του bitcoin και των μιμητών του. Η επίθεση του κ. Ντιμόν στο κρυπτονόμισμα ήρθε λίγο μετά από την πιο «χαλαρή» προειδοποίηση της βρετανικής Αρχής Οικονομικής Συμπεριφοράς, η οποία συμβούλευε τους καταναλωτές να «εξετάζουν πλήρως» οποιοδήποτε έργο περιλαμβάνει κρυπτονομίσματα.

Η αλήθεια είναι πως η σύγκριση είναι εμφανής:

Όταν ξεκίνησαν οι αγοραπωλησίες τουλιπών το 1630 αυτοί που ασχολιόντουσαν ήταν μόνο μερικοί λάτρεις του φυτού, μόνο στη συνέχεια λόγω καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων μπόρεσαν και οι μη μυημένοι να συμμετάσχουν στην «μανία της τουλίπας». Κάπως έτσι έγινε και με το bitcoin. Για αρκετό καιρό μετά από την πρώτη εμφάνιση του το 2008, το bitcoin ήταν θέμα προσοχής μόνο για λίγους γνώστες της τεχνολογίας.

Πριν από την κορύφωση της μανίας της τουλίπας, στις αρχές του 1637, το Άμστερνταμ χτυπήθηκε από την πανώλη που προκάλεσε την απώλεια του ενός πέμπτου του πληθυσμού της. Αυτό έβαλε τους κινδύνους λίγης κερδοσκοπίας σε ένα νέο πλαίσιο. Κατά τον ίδιο τρόπο, οι πρόσφατες οικονομικές κρίσεις μπορεί να κάνουν κάποιον να σκεφτεί: Γιατί όχι;

Ωστόσο, ο χαρακτήρας του bitcoin μοιάζει πιο πολύ με ένα φαινόμενο του 20ου αιώνα και όχι του 17ου: Του σχήματος Πόντσι, όπου οι παλαιότεροι επενδυτές πληρώνονται από τα χρήματα που βάζουν οι πιο καινούργιοι επενδυτές. Οι εκτιμήσεις για την αξία του bitcoin είναι αυτοαναφορικές και εμπεριέχουν μια αντίθεση: Δεν μπορεί το κρυπτονόμισμα να είναι ταυτόχρονα επενδυτικό προϊόν που πενταπλασιάζεται σε αξία και μέσο συναλλαγών ή πληρωμών.

Δεν μπορεί να είναι και τα δύο, δεν πρέπει να είναι τίποτα από τα δύο. Η τιμή του bitcoin βασίζεται μόνο στην αέναη «στρατολόγηση» νέων ανθρώπων που θέλουν να το χρησιμοποιήσουν ή να το αποταμιεύσουν. Η μανία της Τουλίπας, τουλάχιστον, άφησε στους ιδιοκτήτες τους μερικά όμορφα λουλούδια που μπορούσαν να απολαμβάνουν. Οι αγοραστές κρυπτονομισμάτων απλά θα έχουν την ευκαιρία να ξαναμάθουν ένα από τα παλιά μαθήματα της ιστορίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider