Επιμένει στο θέμα των αποζημιώσεων από τη Γερμανία η Πολωνία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιμένει στο θέμα των αποζημιώσεων από τη Γερμανία η Πολωνία

Επιμένει η Πολωνία στη διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία για τις απώλειες που είχε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως δήλωσε μέλος του πολωνικού κοινοβουλίου την Δευτέρα.

Το θέμα παρέμενε σε εκκρεμότητα στην πολωνική πολιτική σκηνή μέχρι τη στιγμή που ο Γιαροσλάβ Κατσίνσκι, πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), έθεσε εκ νέου το θέμα στο συνέδριο του κόμματος τον Ιούλιο.

Μετά από την τοποθέτηση του κου Κατσίνσκι, ένας βουλευτής του κόμματος ζήτησε από το αρμόδιο γραφείο του Κοινοβουλίου (BAS), να ελέγξει αν υπάρχει νομική βάση στην διεκδίκηση των αποζημιώσεων. Τη Δευτέρα, το γραφείο απάντησε ότι η Πολωνία έχει δικαίωμα να το κάνει αυτό και ότι η εγκυρότατα των διεκδικήσεών της δεν έχει εκπνεύσει.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «το περιεχόμενο των διεθνών νομικών πράξεων συμπεριλαμβανομένης και της διακριτικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας απέναντι στην Πολωνία και τους πολίτες της σε σύγκριση με άλλες χώρες … δικαιολογεί την διεκδίκηση αποζημίωσης από τη Γερμανία».

Σύμφωνα με Πολωνούς αξιωματούχους, το ποσόν της αποζημίωσης θα μπορούσε να πλησιάζει το 1 τρις δολάρια και το σκεπτικό της σημερινής κυβέρνησης βασίζεται στις απώλειες που υπολογίστηκαν με βάσει το 1939 στα 258 δις ή τα 48 δις ζλότι.

Η ιδέα να διεκδικήσει η Πολωνία τις αποζημιώσεις έρχεται σε μια περίοδο όπου οι σχέσεις Πολωνίας-Γερμανίας είναι κάπως ψυχρές ύστερα από την κριτική από την πλευρά της Γερμανίας και τον τρόπο που η Βαρσοβία θέλει να αναμορφώσει το δικαστικό της σύστημα. Για αυτό, το Βερολίνο εξέφρασε φόβους ότι θέτει σε κίνδυνο την πολωνική δημοκρατία.

Η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Μαρία Σίντλο ανέφερε την Πέμπτη ότι θεωρεί ότι η Πολωνία «έχει το δικαίωμα» να αξιώσει επανορθώσεις από τη Γερμανία και ότι η κυβέρνηση ήταν «έτοιμη να ξεκινήσει τη διαδικασία» αν και όποτε ληφθεί μια σχετική πολιτική απόφαση.

Ωστόσο, κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι η ρητορική της κυβέρνησης στοχεύει σε ένα εσωτερικό κοινό παρά σε διεθνή απήχηση. Παρά τα ευρήματα του BAS, ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας υποστήριξε την Δευτέρα ότι δεν αποτελούσε ειλημμένη απόφαση η διεκδίκηση των αποζημιώσεων από τη Γερμανία.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Βίτολντ Βαστσικόφσκι, ανέφερε ότι «πριν ληφθεί μια επίσημη απόφαση από την κυβέρνηση για τις επανορθώσεις, θα χρειαστεί βαθύτερη έρευνα καθώς και μια περίπλοκη ανάλυση για τις απώλειες κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Η συζήτηση για τις αποζημιώσεις ίσως να μην επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά το θέμα θα πρέπει να τεθεί για να κάνει τη γερμανική πλευρά να αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε».

Η κομμουνιστική κυβέρνηση της Πολωνίας το 1953 ανέφερε ότι παραιτείται από το δικαίωμα των επανορθώσεων και το 2004, τη χρονιά που η Πολωνία εντάχθηκε στην ΕΕ, η νέα κυβέρνηση επανέλαβε ότι η απόφαση του 1953 εξακολουθούσε να ισχύει.

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε την Παρασκευή ότι ενώ η Γερμανία έχει αποδεχθεί την ευθύνη της για τα «απίστευτα εγκλήματα» που διέπραξε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θεωρεί ότι ισχύει η δήλωση της Πολωνίας το 1953.

Από την άλλη, η πολωνική πλευρά, υποστήριξε ότι η δήλωση του 1953 έγινε υπό την πίεση του κομμουνιστικού καθεστώτος και δεν συνάδει με το πολωνικό Σύνταγμα.

Ο Wladyslaw Czaplinski, καθηγητής του Ινστιτούτου Νομικών Σπουδών της Πολωνικής Ακαδημίας, επεσήμανε ότι η ανάλυση είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτή και ότι «δεν υπάρχει λόγος η αποκήρυξη της παραίτησης από τις αποζημιώσεις του 1953 να βλάψουν τις διεθνείς σχέσεις». «Όλα αυτά τα οποία υποστηρίζουν τα διάφορα κόμματα είναι άνευ ουσίας και δεν έχουν νομική βάση. Πρέπει να ακολουθήσουμε διαδικασίες που να είναι νόμιμες και όχι να βασιζόμαστε σε κάποια ανέκδοτα», σημειώνει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider