Κρίσιμη «πρόβα» για το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρίσιμη «πρόβα» για το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα βγουν στους δρόμους της Καταλονίας την Δευτέρα για να υποστηρίξουν την απόσχιση της περιοχής από την Ισπανία, τρεις εβδομάδες πριν από το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα που απειλεί να ρίξει την χώρα σε μια πρωτόγνωρη κρίση.

Η συμμετοχή στις πορείες που διοργανώνονται κάθε χρόνο στην Βαρκελώνη και στις υπόλοιπες πόλεις λόγω της εθνικής ημέρας της Καταλονίας, θα αποτελέσει μια ένδειξη της δύναμης των υποστηρικτών της απόσχισης, καθώς ξεκινάει η προεκλογική περίοδος για το δημοψήφισμα.

Ο Κάρλες Πουτζδεμόν, ο πρόεδρος της Καταλονίας ζήτησε την Παρασκευή από τους πολίτες να βγουν στον δρόμο για να υποστηρίξουν την ανεξαρτησία. «Το να βγούμε μαζικά στους δρόμους κατά τους φετινούς εορτασμούς της εθνικής ημέρας της Καταλονίας, είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του δημοψηφίσματος της 1η Οκτωβρίου», δήλωσε.

Οι πορείες λαμβάνουν χώρα εν μέσω μιας έντονης διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης της Καταλονίας που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας και της κυβέρνησης της Ισπανίας. Η κόντρα φούντωσε έντονα την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι Καταλανοί βουλευτές πέρασαν έναν νόμο που δημιούργησε την νομική βάση για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Ο νόμος αναφέρει ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι νομικά δεσμευτικό ανεξάρτητα της προσέλευσης των ψηφοφόρων. Αν οι Καταλανοί ψηφίσουν ναι, τότε η περιοχή θα κηρύξει την ανεξαρτησία της από την Ισπανία εντός 48 ωρών.

Τα ισπανικά συνταγματικά δικαστήρια έχουν πει ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο και την προηγούμενη εβδομάδα ακύρωσαν τον νόμο. Το ισπανικό σύνταγμα αναφέρει ότι μόνο η κεντρική κυβέρνηση μπορεί να συγκαλέσει δημοψήφισμα και ότι η Ισπανία είναι αδιαίρετη, σύμφωνα με τα δικαστήρια.

Όμως, η κυβέρνηση της Καταλονίας εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στο δημοψήφισμα, λέγοντας ότι χιλιάδες εθελοντές και εκατοντάδες τοπικοί δήμαρχοι έχουν υπογράψει υποστηρίζοντας την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Οι υπέρ της ανεξαρτητοποίησης δυνάμεις που ανέλαβαν πέρσι την κυβέρνηση της Καταλονίας δηλώνουν ότι έχουν δημοκρατική εντολή να προχωρήσουν στο δημοψήφισμα, βάσει του διεθνούς δικαιώματος της αυτοδιάθεσης.

Το αν τελικά θα γίνει το δημοψήφισμα θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο οι δήμαρχοι, οι αστυνομικοί, και οι δημόσιοι υπάλληλοι της Καταλονίας θα διακινδυνεύσουν ενδεχομένως να παρανομήσουν για να βοηθήσουν στην διεξαγωγή του.

Ο εισαγγελέας της Ισπανίας έχει ήδη ζητήσει την ποινική δίωξη των μελών του κοινοβουλίου της Καταλονίας λόγω της εμπλοκής τους στην διαδικασία του δημοψηφίσματος. Η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας έχει στείλει γράμματα στους 947 δημάρχους της περιοχής προειδοποιώντας τους ότι αποτελεί νομικό τους καθήκον να αποτρέψουν την ψηφοφορία.

Ωστόσο περί τα δύο τρίτα των δημάρχων έχουν δηλώσει ότι θα επιτρέψουν την χρήση δημοτικών εγκαταστάσεων για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα ενός δημάρχου που έσκισε μια δικαστική εντολή για την απαγόρευση της ψηφοφορίας μπροστά σε ένα πλήθος που επευφημούσε.

Ο Πουτζδεμόν έχει δηλώσει ότι κρατάει κρυμμένες κάλπες και ψηφοδέλτια. Το Σαββατοκύριακο αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν έρευνες σε ένα τυπογραφείο καθώς και στα γραφεία τοπικής εφημερίδας προκειμένου να διαπιστώσουν το αν βοηθούσαν στην διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider