H «απόσυρση» του QE για άλλη μια φορά αναβλήθηκε

Viber Whatsapp Μοιράσου το
H «απόσυρση» του QE για άλλη μια φορά αναβλήθηκε

Η τελευταία συνάντηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έληξε όπως όλες οι προηγούμενες τα τελευταία χρόνια. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ διατήρησε σταθερή την πολιτική που ακολουθεί και ο πρόεδρός της, ο Μάριο Ντράγκι, απέκλεισε οποιαδήποτε συζήτηση για περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), τουλάχιστον μέχρι την επόμενη συνάντηση που θα γίνει τον Οκτώβριο.

Όσο βαρετό και μονότονο και αν φαίνεται σε ένα εξωτερικό παρατηρητή, η ΕΚΤ προχωρά τον σχεδιασμό της για μείωση του QE με την απαραίτητη προσοχή και σχολαστικότητα. Και αυτό γιατί έχει πάρει το μάθημά της από το 2013 όταν η Federal Reserve έδωσε σήμα ότι θα μείωνε το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένας γύρος μεγάλης αβεβαιότητας στην αγορά που έγινε γνωστό ως το «ξέσπασμα του στενέματος».

Τους τελευταίους μήνες, ο κ. Ντράγκι βαδίζει σε μια λεπτή γραμμή. Από την μία διαβεβαιώνει τους επενδυτές και τις κυβερνήσεις ότι η ΕΚΤ προετοιμάζει την έξοδο από το QE, αλλά από την άλλη δεν αναφέρει το πότε θα γίνει αυτό.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε, όμως, ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ περιλαμβάνει περισσότερα πράγματα πέρα από το QE. Από το 2014 έως και σήμερα η τράπεζα έχει καταφέρει κάτι που μέχρι πρόσφατα θεωρούταν αδύνατο: Μια παρατεταμένη περίοδο με αρνητικά καταθετικά επιτόκια. Και αυτό φάνηκε πως ήταν σωστή απόφαση. Τα παράπονα των τραπεζών για τα αρνητικά επιτόκια που θα κατέστρεφαν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα φάνηκε ότι ήταν υπερβολικά.

Έτσι παραμένει μια συζήτηση σχετικά με το πιο εργαλείο είναι πιο αποτελεσματικό και πιο θα πρέπει μια κεντρική τράπεζα να αλλάξει πρώτα όταν θέλει να σφίξει την νομισματική της πολιτική. Η ΕΚΤ, όπως και η Fed πριν απ’ αυτή, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα αλλάξει τις αγορές ομολόγων πριν ανεβάσει τα επιτόκια.

Και αυτό φαίνεται λογικό για πολλούς λόγους. Πρώτον, η ΕΚΤ φοβάται ότι ξεμένει από διαθέσιμα ομόλογα που θα μπορεί να αγοράσει. Δεύτερον, μπορεί να υπάρξει πολιτικό κέρδος από τον τερματισμό του προγράμματος. Τρίτον, όταν η οικονομία επιστρέψει στην κανονικότητα, θα είναι πιο εύκολο να πειραχτούν τα επιτόκια.

Ωστόσο, στην σημερινή συγκυρία η μείωση του QE δημιουργεί ένα πολύ συγκεκριμένο πρόβλημα στην ΕΚΤ. Σε μια ομιλία του τον Ιούλιο, ο Λάελ Μπρέιναρντ, ένας από τους διοικητές της Federal Reserve, υποστήριξε ότι το QE έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στο ευρώ απ ότι το πείραγμα των επιτοκίων. Με την ΕΚΤ να την απασχολεί η δύναμη του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος είναι πολύ λογικό να θέλει καθυστερήσει τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Βέβαια παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι κεντρικές τράπεζες που χρησιμοποιούν τα σήματα που στέλνουν για τα επιτόκια όπως κάνουν και με το QE. Μια υπόσχεση για χαμηλά επιτόκια για κάποια συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μπορεί και να μην σημαίνει τίποτα αν οι επενδυτές πιστεύουν ότι η τράπεζα θα αναθεωρήσει τις δεσμεύσεις της αν αυτό κριθεί σκόπιμο.

Εντέλει, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να χτίσουν την αξιοπιστία τους. Και αυτό μπορούν να το επιτύχουν μόνο όταν είναι όσο πιο ξεκάθαρες γίνεται για το τι σκοπεύουν να κάνουν, πως σκοπεύουν να το κάνουν και το τι θα τους κάνει να αλλάξουν νομισματική πολιτική. Στα δύο πρώτα σημείο η ΕΚΤ του Μάριο Ντράγκι τα έχει πάει περίφημα. Ο Ιταλός πρέπει να διασφαλίσει ότι η τράπεζα θα είναι ξεκάθαρη και στο τρίτο σημείο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider