Ελπίδες για νέα φάρμακα εκτοξεύουν τη μετοχή της AstraZeneca

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελπίδες για νέα φάρμακα εκτοξεύουν τη μετοχή της AstraZeneca

Στα υψηλότερα τετραμήνου του χρηματιστηριακού δείκτη του Λονδίνου (LSE) εκτοξεύθηκε χθες η μετοχή της φαρμακευτικής AstraZeneca, μετά την ανακοίνωση των νέων, θετικών αποτελεσμάτων από την κλινική μελέτη Mystic για την αντιμετώπιση του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα.

Συγκεκριμένα, η μετοχή της AstraZeneca (ΑΖ) έκανε άλμα 4,3% ανεβάζοντας την αξίας της στις 47,74 βρετανικές λίρες, τη στιγμή που η Bristol-Myers Squibb (BMS) ανακοίνωσε ότι στο τελευταίο στάδιο της κλινικής μελέτης, που οι ασθενείς έλαβαν συνδυασμό ανοσοογκολογικών φαρμάκων και από τις δύο εταιρείες, πέτυχε το πρωτεύον τελικό της σημείο (βασικό στόχο προς όφελος του ασθενή).

Τα αποτελέσματα δεν ήταν αναμενόμενα, καθώς πριν από περίπου ένα μήνα η μελέτη δεν είχε επιτύχει ένα από τα πρωτεύοντα τελικά της σημεία και οι επενδυτές είχαν δείξει έμπρακτα την απογοήτευσή τους.

Ως εκ τούτου, AstraZeneca και Bristol-Myers Squibb φέρονταν πώς δεν θα καταφέρουν να αγγίξουν τους στόχους για επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου. Ωστόσο, η BMS βασιζόμενη σε νέες λεπτομέρειες που προέκυψαν από τη μελέτη, με νέα της ανακοίνωση γνωστοποίησε ότι η βελτίωση της συνολικής επιβίωσης είναι τόσο σημαντική, που η μελέτη μπορεί να διακοπεί νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να κατατεθεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) αίτηση για διαδικασία αδειοδότησης ακολουθώντας διαδικασία fast track. Νέα δεδομένα από για τη συνολική επιβίωση αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα από την AΖ το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Αυτός όμως δεν ήταν ο μόνος παράγοντας για αύξηση της μετοχής της. Την παγκόσμια οικονομική εικόνα της ΑΖ ενίσχυσε ακόμη περισσότερο, η χθεσινή ανακοίνωση ότι στις αρχές του νέου έτους θα έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία οι κλινικές δοκιμές και θα καταθέσει στις αρμόδιες Αρχές το φάκελο έγκρισης του φαρμάκου Duaklir.

Η δραστική του ουσία φορμοτερόλη είναι ένας ισχυρός εκλεκτικός β2-αδρενεργικός διεγέρτης που ασκεί βρογχοδιασταλτική δράση σε ασθενείς με ανατάξιμη απόφραξη των αεροφόρων οδών, ενώ παράλληλα φέρεται να αναστέλλει την απελευθέρωση της ισταμίνης και των λευκοτριενών από τους ευαισθητοποιημένους βρόγχους.

Στο ίδιο πλαίσιο, αύξηση 13% (0,87 βρετανικές λίρες) κατέγραψε στο LS και η μετοχή της Circassia, συνεργάτιδα εταιρεία της ΑΖ στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου φαρμάκου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider