Θα μπορέσει ο Ντράγκι να «τιθασεύσει» το ευρώ;

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θα μπορέσει ο Ντράγκι να «τιθασεύσει» το ευρώ;

Μπορεί τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ να ήταν μάλλον απογοητευτικά, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις, αλλά δεν «κουνήθηκε φύλλο» -το μόνο που σημειώθηκε ήταν μια σύντομη πτώση στο δολάριο.

Ο λόγος που η αγορά αντέδρασε τόσο ψύχραιμα είναι επειδή φοβάται νέα εκτίναξη του ευρώ –άρα και υποχώρηση του δολαρίου– εάν ο Μάριο Ντράγκι αποφύγει για ακόμη μια φορά να σχολιάσει το ράλι που καταγράφει το ευρώ τους τελευταίους μήνες. Πράγματι, τόσο στη συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ τον Ιούλιο, όσο και στην ομιλία του στο Jackson Hole τον Αύγουστο, ο κεντρικός τραπεζίτης του ευρώ απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με την ενδυνάμωση του νομίσματος που μόνο ευπρόσδεκτη δεν είναι στη Φρανκφούρτη.

Στη συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, η «σιωπή» σχετικά με το θέμα δεν αποτελεί καν επιλογή της κεντρικής τράπεζας. Το ζήτημα είναι πόσο σφοδρά θα επιτεθεί ο Ντράγκι στο ακριβό ευρώ με σκοπό να ανακόψει την ανοδική του πορεία.

«Εάν ο Ντράγκι δεν αναφερθεί ούτε αυτή τη φορά συγκεκριμένα στο ευρώ, ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω ενίσχυση του νομίσματος», σχολιάζει ο Ούρλιχ Λότσμαν, αναλυτής της Commerzbank στη Φρανκφούρτη. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα νέο άλμα στα 1,25 δολάρια, από 1,19 που είναι σήμερα, είναι πολύ πιθανό σενάριο.

Ο Ντράγκι έχει κρατήσει πολύ διαφορετική στάση από τον προκάτοχό του, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος έχει μείνει στην ιστορία για τα ηχηρά του μηνύματα περί «βίαιες» (brutal) ανατιμήσεις του ευρώ και «έντονη επαγρύπνηση» (strong vigilance) για τον πληθωρισμό –δύο φράσεις-κλειδιά που έδιναν εμμέσως πλην σαφώς το μήνυμα της πώλησης του νομίσματος στους επενδυτές.

Τον Μάρτιο του 2014, ο «Σούπερ Μάριο» είχε προειδοποιήσει ότι για κάθε ανατίμηση του ευρώ κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, ο πληθωρισμός μειώνεται κατά 0,4-0,5 μονάδες. Στο ακραίο σενάριο που ο κεντρικός τραπεζίτης δεν κατορθώσει να φρενάρει το ευρώ, και ξεφύγει άνω των 1,25 δολαρίων, δεν αποκλείεται να αναγκαστεί να παρατείνει το QE, εκτιμά ο Φρέντερικ Ντούκροζε της Pictet. Δεν πρέπει να μας παραξενεύει, λοιπόν, που οι traders των νομισμάτων κάθονται σε… αναμμένα κάρβουνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider