Πώς ένας λάθος υπολογισμός μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο στην Κορέα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς ένας λάθος υπολογισμός μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο στην Κορέα

Πριν από τους περισσότερους μεγάλους πολέμους του 20ου αιώνα προηγήθηκαν κάποιοι λάθος υπολογισμοί. Οι Γερμανοί δεν περίμεναν ότι η Βρετανία θα πολεμούσε για το Βέλγιο το 1914. Ο Στάλιν δεν περίμενε ότι ο Χίτλερ θα εισέβαλε στη Ρωσία. Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ απέτυχαν να κατανοήσουν η μία τα κίνητρα της άλλης στα γεγονότα που οδήγησαν στο Περλ Χάρμπορ. Το 1950 οι ΗΠΑ δεν ανέμεναν ότι η Κίνα θα συμμετείχε στον πόλεμο της Κορέας.

Μια παρόμοια απειλή εντοπίζεται στην χερσόνησο της Κορέας και σήμερα. Οι δύο βασικοί ηγέτες, ο Κιμ Γιονκ Ουν της Βόρειας Κορέας και ο Ντόναλντ Τραμπ των ΗΠΑ, είναι απρόβλεπτοι. Ο κίνδυνος ο ένας να υπολογίσει λάθος τις πράξεις του άλλου είναι υπαρκτός και αν γίνει κάτι τέτοιο οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές.

Η Βόρεια Κορέα είναι μια τόσο κλειστή κοινωνία που ακόμη και οι ειδικοί ακαδημαϊκοί δυσκολεύονται να κατανοήσουν την συμπεριφορά της. Η βασική άποψη είναι ότι η συνεχής αναζήτηση του Κιμ για εξελιγμένα πυρηνικά όπλα οφείλεται στην ανάγκη του να νιώθει ασφαλής στη θέση του. Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας έχει δει τι έχει συμβεί σε άλλους δικτάτορες που απέτυχαν να αποκτήσουν τέτοια όπλα, όπως ο Σαντάμ Χουσείν του Ιράκ και ο Καντάφι της Λιβύης, και έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μόνο τα πυρηνικά μπορούν να εξασφαλίσουν την επιβίωση του.

Η συγκεκριμένη ανάλυση είναι σχετικά καθησυχαστική γιατί βάσει αυτής ο Κιμ δύσκολα θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα πρώτος. Υπάρχουν όμως πλευρές της συμπεριφοράς του Βορειοκορεάτη ηγέτη που δεν ταιριάζουν σε αυτή την εικόνα. Αν η αποτροπή συγκρούσεων είναι το μόνο μέλημα του Κιμ, τότε γιατί αυτός συνεχίζει να προκαλεί τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία ακόμη και την Κίνα;

Αυτή την εβδομάδα, η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε την μεγαλύτερη δοκιμή πυρηνικών στην ιστορία της. Την προηγούμενη εβδομάδα έστειλε έναν πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία. Μπορεί όλα αυτά να αποτελούν απαραίτητα βήματα για να επιτευχθεί το απόλυτο φόβητρο: ένας πυρηνικός πύραυλος που να μπορεί να χτυπήσει τις ΗΠΑ. Όμως η συνεχόμενες πυρηνικές προκλήσεις της Βόρειας Κορέας μπορεί να οδηγήσει τις ΗΠΑ στο συμπέρασμα ότι ο Κιμ είναι τελικά ένας «τρελός με πυρηνικά». Και αυτό το συμπέρασμα μπορεί να κάνει πιο εύκολη μια απόφαση του Λευκού Οίκου για προληπτικό χτύπημα.

Ο κίνδυνος ενός λάθος υπολογισμού από τον Κιμ σχετικά με τις προθέσεις των ΗΠΑ ενισχύεται από την απρόβλεπτη συμπεριφορά του Τραμπ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δεσμευτεί ότι δεν θα επιτραπεί στη Βόρεια Κορέα να αναπτύξει πυρηνικά όπλα που θα μπορούν να πλήξουν τις ΗΠΑ. Έχει επιπλέον επανειλημμένα υπονοήσει ότι είναι έτοιμος να διατάξει ένα προληπτικό στρατιωτικό χτύπημα, φτάνοντας μάλιστα να απειλεί με «φωτιά και οργή». Όμως οι προσπάθειες του Τραμπ να χρησιμοποιήσει ριψοκίνδυνες διπλωματικές μεθόδους μπορεί να πέφτουν στο κενό λόγω της έλλειψης φερεγγυότητας των απειλών του. Ο Στηβ Μπάνον, πρώην επικεφαλής στρατηγικής του αμερικανού προέδρου, έχει δηλώσει ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιτεθούν στην Βόρεια Κορέα γιατί υπάρχει ο κίνδυνος άμεσης αντεπίθεσης έναντι της Νότιας Κορέας που θα μπορούσε να οδηγήσει στον θάνατο εκατομμυρίων αθώων.

Η αντίδραση του Τραμπ στις τελευταίες πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας έχουν αυξήσει την επικίνδυνη σύγχυση της αμερικανικής πολιτικής. Αντί να τονίσει την ενότητα των Αμερικάνων με την Νότια Κορέα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέλεξε να κριτικάρει την Σεούλ για «κατευνασμό» της Πονκγιάνγκ. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που θέλουν τον Τραμπ να εξετάζει την κατάργηση της εμπορικής συμφωνίας των ΗΠΑ με την Νότια Κορέα, μπορεί και να οδηγήσει την Βόρεια Κορέα στο συμπέρασμα ότι η τακτική των πυρηνικών προκλήσεων που ακολουθεί δουλεύει.

Ο Τραμπ έκανε ένα ακόμη λάθος σε μια κρίσιμη στιγμή, όταν ανακοίνωσε μέσω twitter ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να «σταματήσουν το εμπόριο με όποια χώρα έχει εμπορικές σχέσεις με την Βόρεια Κορέα». Κάτι τέτοιο θα σήμαινε την διακοπή του εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη. Μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε χάος στις παγκόσμιες αγορές.

Τα μηνύματα που στέλνει ο Λευκός Οίκος αυξάνουν τον κίνδυνο λάθος υπολογισμού όχι μόνο στην Πονκγιάνκ, αλλά και στο Σεούλ και το Πεκίνο και το Τόκιο. Αν η απειλή της Βόρειας Κορέας μεγαλώνει τότε η φυσική αντίδραση της Νότιας Κορέας είναι να στραφεί στους αμερικανούς προστάτες της. Αν όμως η κυβέρνηση της χώρας δει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ένα προληπτικό χτύπημα από τις ΗΠΑ τότε τα κίνητρα της αλλάζουν και δεν αποκλείεται να διαχωρίσει την θέση της με την Ουάσινγκτον δημόσια.

Η διαχείριση αυτών των κινδύνων είναι πάρα πολύ δύσκολη, ακόμη και όταν στην εξουσία βρίσκονται έμπειροι και λογικοί ηγέτες. Όμως οι βασικοί «παίχτες» είναι ένας 71χρόνος επιχειρηματίας με εκρηκτική προσωπικότητα και καμία σχετική εμπειρία, και ένας 33χρόνος δικτάτορας που περιτριγυρίζεται από φοβισμένους συκοφάντες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider