Αυξάνονται δραματικά οι «κόκκινες» τράπεζες στην Ευρώπη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξάνονται δραματικά οι «κόκκινες» τράπεζες στην Ευρώπη

Ο αριθμός των ευρωπαϊκών τραπεζών που βρίσκονται «στο κόκκινο» αυξήθηκε δραστικά το προηγούμενο έτος και συνεχίζει να σημειώνει άνοδο, παρά τις προσπάθειες των διοικήσεων να ενισχύσουν την κεφαλαιακή βάση και την κερδοφορία τους.

Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει από την ετήσια έκθεση της συμβουλευτικής εταιρείας Bain, η οποία ταξινομεί 110 ευρωπαϊκές τράπεζες με βάση την κερδοφορία και την οικονομική τους ευρωστία. Οι πιο «αδύναμοι κρίκοι» αντιμετωπίζουν πρόβλημα και στα δύο αυτά πεδία.

Τα ονόματα των τραπεζών που εντάσσονται σε κάθε κατηγορία δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, σύμφωνα με την πολιτική της Bains. Ωστόσο, στους «αδύναμους κρίκους» της νέας λίστας περιλαμβάνονται 11 ιταλικές τράπεζες, έξι ισπανικές, πέντε γερμανικές και δύο ελληνικές.

Στο τέλος του 2016, οι 31 από τις τράπεζες που εξετάστηκαν εντάσσονταν στην κατηγορία των «αδύναμων», από 23 που ήταν έναν χρόνο νωρίτερα. Σύμφωνα με την Bain, όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες που χρεοκόπησαν την τελευταία κατηγορία είχαν «περάσει» από τη συγκεκριμένη λίστα της και πολλές από αυτές ανακεφαλαιοποιήθηκαν στη διάρκεια και μετά την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Ήδη, οι τέσσερις από τις 31 αυτές τράπεζες έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την ισπανική Banco Popular που διεσώθη από τη Santander τον Ιούνιο. «Οι ευάλωτες τράπεζες που δεν ενέργησαν αποτελεσματικά ή άργησαν να λάβουν μέτρα βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση», σχολιάζει ο Ζουάο Σοάρες, συντάκτης της έκθεσης.

Όπως εξηγεί, ο αριθμός των τραπεζών σε κίνδυνο έχει αυξηθεί εν μέρει επειδή όσες είχαν παρουσιάσει προβλήματα στην κερδοφορία τους στην πορεία παρουσίασαν προβλήματα και στα οικονομικά τους στοιχεία (ισολογισμός) όσο συσσωρεύονταν οι ζημιές.

Τα πιστωτικά ιδρύματα αναγκάστηκαν να αποτιμήσουν εκ νέου την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων, μετά τους αυστηρότερους κανονισμούς που επέβαλαν οι εποπτικές αρχές και, βασικά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η καθοριστική έκθεση που διενέργησε το 2014 η ΕΚΤ εισηγείται την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, ιδίως στην Ιταλία όπου χρεοκόπησαν εννέα τράπεζες. Σύμφωνα με τον Σοάρες, οι αυξήσεις κεφαλαίου που επέβαλαν οι αρχές δεν ήταν αρκετές για να βγουν οι τράπεζες από την κατηγορία των αδυνάμων, αφού τα κόκκινα δάνεια παρέμεναν σε υψηλά επίπεδα. Το 2016, 11 ιταλικές τράπεζες βρίσκονταν σε αυτή την κατηγορία.

Τα νέα δεδομένα, όμως, καταδεικνύουν αύξηση στον αριθμό των «κερδισμένων» -των τραπεζών, δηλαδή, που παρουσιάζουν βελτίωση της κερδοφορίας και των οικονομικών στοιχείων. Το 2016, 42 τράπεζες εντάσσονταν σε αυτή την κατηγορία, από 28 έναν χρόνο νωρίτερα. «Στο τραπεζικό σκηνικό παρατηρείται ολοένα μεγαλύτερη πόλωση», σχολιάζει ο Σοάρες. «Οι κερδισμένοι έχουν αυξηθεί σε αριθμό και έχουν ενισχύσει το προβάδισμά τους», προσθέτει.

Όπως αναφέρει η έκθεση, οποιαδήποτε τράπεζα από οποιαδήποτε κατηγορία της λίστας μπορεί να επιστρέψει στο «πράσινο», εφόσον οι εποπτικές αρχές και οι αρμόδιοι χάραξης πολιτικής έχουν τη βούληση να λάβουν τις δύσκολες αποφάσεις που απαιτούνται τα τελευταία 3-5 έτη.

Συγκεκριμένα, αναφέρει το παράδειγμα δύο τραπεζών που αναρριχήθηκαν από την κατηγορία των αδύναμων το 2010 στους «νικητές» το 2017. Αυτό το πέτυχαν με μείωση των χορηγήσεων και των προβληματικών δανείων, αύξηση των καταθέσεων, περιορισμό της χρηματοδότησης από τις χρηματαγορές και δραστική περικοπή του κόστους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider