Η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη επιστρέφει στα προ-κρίσης επίπεδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη επιστρέφει στα προ-κρίσης επίπεδα

Η εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές της ευρωζώνης έχει αυξηθεί φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τότε που άρχισε η παγκόσμια οικονομική κρίση σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, τα οποία είναι τα πιο πρόσφατα από μια σειρά από ισχυρές ενδείξεις ότι η οικονομική ανάπτυξη κερδίζει έδαφος.

Αυτά τα δεδομένα δίνουν έμφαση στην ανάκαμψη της ευρωζώνης από την αρχή του έτους, η οποία έχει ενθαρρύνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αρχίσει να προετοιμάζει την εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής ύστερα από χρόνια λήψης πρωτοφανών μέτρων τόνωσης. Η ανάπτυξη έχει επιταχυνθεί και η εμπιστοσύνη έχει ενισχυθεί ύστερα από τα εκλογικά αποτελέσματα στη Γαλλία, την Ολλανδία και την Αυστρία τα οποία άμβλυναν τους φόβους για ενδεχόμενη άνοδο του λαϊκισμού. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσε ανήλθε στις 111,9 μονάδες τον Αύγουστο στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2007, τον μήνα τον οποίο πολλοί θεωρούν ότι ήταν η αρχή της οικονομικής κρίσης. Τα στοιχεία της ΕΕ ήταν ισχυρότερα από εκείνα που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι ενώ τα στοιχεία του προηγούμενου μήνα αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω.

Η βελτίωση αφορά σε πολλούς διαφορετικούς τομείς. Οι υποδείκτες της βιομηχανικής δραστηριότητας και των υπηρεσιών σημείωσαν άνοδο ξεπερνώντας τις προβλέψεις ενώ το ίδιο συνέβη και με το δείκτη αισιοδοξίας των καταναλωτών.

Εξίσου θετικά είναι και τα αποτελέσματα από τις πρόσφατες έρευνες για τον ιδιωτικό τομέα. Η IHS Markit παρακολούθησε από κοντά τους Δείκτες Υπευθύνων Προμηθειών για τον τομέα μεταποίησης (PMI), οι οποίοι ξεπέρασαν τις προβλέψεις φέτος ενώ το Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας σε έρευνα για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, κατέγραψε σειρά ρεκόρ εν όψει των εθνικών εκλογών τον επόμενο μήνα.

Ο Οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics, Claus Vistesen, υποστήριξε ότι οι πρόσφατες έρευνες τείνουν να υπερεκτιμούν την μελλοντική ανάπτυξη. Ωστόσο, ανέφερε ότι οι βελτιώσεις αυτές υποδεικνύουν ότι η ανάκαμψη της ευρωζώνης είναι «υγιής» και «προμηνύει την απομάκρυνση των κινδύνων που θα έφρασσαν το δρόμο προς την ανάπτυξη τα επόμενα τρίμηνα».

Η αυξανόμενη εμπιστοσύνη αντικατοπτρίζεται μέχρι κάποιο βαθμό στα «σκληρά» οικονομικά στοιχεία με την οικονομική ανάπτυξη του τριμήνου στην ευρωζώνη να φθάνει το 0,6% το β’ τρίμηνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης στηρίχθηκε κυρίως στα στοιχεία για την εσωτερική κατανάλωση, κάτι που συνέβαλε στο να εξευμενιστούν οι επικριτές οι οποίοι είχαν κατηγορήσει κράτη όπως είναι η Γερμανία ότι εκμεταλλεύτηκαν το αδύναμο νόμισμα για να δώσουν ώθηση στις εξαγωγές.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ανέφερε την Τετάρτη ότι αναμένει η ανάπτυξη στην ευρωζώνη να φθάσει το 2,1% φέτος , πάνω από το 1,7% που είχε προβλέψει νωρίτερα. Αν επιβεβαιωθεί αυτή η πρόβλεψη θα αναδείξει αυτό το έτος ως εκείνο με την ισχυρότερη ανάπτυξη από το 2010. Σε μια αναφορά ο οίκος ανέφερε ότι μερικές οικονομίες της ευρωζώνης έχουν ακόμη αρκετό περιθώριο εννοώντας ότι υπάρχει πιθανότητα να επιταχυνθεί περαιτέρω η ανάπτυξη.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένεται να συνεδριάσει για τη νομισματική πολιτική την επόμενη εβδομάδα στη Φρανκφούρτη και μερικοί αναλυτές προβλέπουν ότι η τράπεζα μπορεί να αποκαλύψει περισσότερα σχετικά με τα σχέδιά της να δώσει ένα τέλος στο πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων το οποίο βοήθησε στην τόνωση της ανάπτυξης.

Ωστόσο, ο οικονομολόγος της ING, Bert Colijn υποστήριξε ότι τα πρόσφατα στοιχεία δεν ήταν απόλυτα θετικά για τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Ο πληθωρισμός υστερεί έναντι του στόχου της τράπεζας και όσων υποστηρίζουν οι έρευνες της Κομισιόν οι οποίες έδειξαν ότι οι επιχειρήσεις δεν αναμένουν επιτάχυνση της αύξησης των τιμών τους επόμενους μήνες. Όπως είπε «η δύσκολη κατάσταση που δημιουργεί μια υγιής ανάπτυξη και ο χαμηλός πληθωρισμός εξακολουθούν να δημιουργούν προβλήματα στην ΕΚΤ και η προσδοκία για περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού δεν θα κάνει ευκολότερη τη ζωή του Ντράγκι».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider