Οι περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης κλονίζουν την Silicon Valley

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης κλονίζουν την Silicon Valley

Υπάρχει «κάτι» στον αέρα στο Silicon Valley αυτό το καλοκαίρι. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, στην τεχνολογική καρδιά της αμερικανικής ηπείρου τον τελευταίο καιρό παρατηρείται ένα κύμα περιπτώσεων σεξουαλικής παρενόχλησης και κάθε βδομάδα φέρνει στο φως και μια νέα τέτοια ιστορία. Εξαιτίας αυτού μάλιστα όλο το τεχνολογικό σύμπλεγμα επιχειρηματικών κεφαλαίων υπόκειται σε έλεγχο για τον κατάλληλο χειρισμό των γυναικών.

Μέσα από τις πάμπολες περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό ωστόσο, έχει προκύψει κι ένα νέο είδος γραφής: το δημόσιο τεχνολογικό εξομολογητικό. Οι μέχρι σήμερα κατηγορούμενοι αναγκάζονται ή επιδιώκουν να εξομολογηθούν δημοσίως τα αμαρτήματά τους, δηλώνττας ότι λυπούνται και ζητώντας συγχώρεση μέσα από μακρόσυρτα blog post.

Σε αντίθεση με άλλους κλάδους όπου αντίστοιχες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται κατά κύριο λόγο χωρίς τυμπανοκρουσίες προσπαθώντας να κάνουν όσο το δυνατόν λιγότερο θόρυβο, στο Σαν Φρανσίσκο, ο δημόσιος «αυτοσυσχετισμός» έχει μετατραπεί σε κανόνα των ημερών.

Αν μάλιστα παρατηρήσει κανείς όλες αυτές τις ομολογίες, οι οποίες παρότι απεχθείς συνήθως διαβάζονται με μια νοσηρή περιέργεια, παρατηρεί μεταξύ τους αρκετά κοινά χαρακτηριστικά. Από την μετάνοια οι γράφοντες περνούν στην αγανάκτηση, κι από το στοχαστικό ύφος στο γκροτέσκο. Συχνά μάλιστα αν διαβάσει κανείς πίσω από τις λέξεις διαπιστώνει και γεγονότα που ο συγγραφέας αποκλείεται να είχε κατά νου να αποκαλύψει. Το σίγουρο βέβαια είναι, πως το μόνο που αφήνουν στο τέλος είναι μια πικρή γεύση στον αναγνώστη…

Μια αναλυτικότερη εξέταση τεσσάρων απολογητικών επιστολών - 22 σελίδες περίπου έκαστη – μαρτυρά ότι το άβολο θέμα της συγγνώμης στην περίπτωση της σεξουαλικής παρενόχλησης έχει σωστό και λάνθασμένο τρόπο.

Η καλύτερη συγνώμη είναι εκείνη που o γράφων ομολογεί τον λόγο για τον οποίο απολογείται. «Είμαι απατεώντας, λυπάμαι» διαβάζει κανείς στον συνοπτικό τίτλο του «δοκιμίου» του Dave McClure, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του μετά από μια σειρά κατηγοριών από γυναίκες ιδρυτές. «Παρενόχλησα πολλές γυναίκες στο γραφείο κι είχα ανάρμοστη για τον χώρο συμπεριφορά» συνεχίζει. «Η συμπεριφορά μου ήταν ασυγχώρητη και λανθασμένη» συμπληρώνει.

Η συγκεκριμένη παράγραφος είναι τόσο άρτια και ξεκάθαρη στη δήλωση ευθύνης που μαρτυρά από χιλιόμετρα πως έχει γραφτεί από έναν επαγγελματία δημοσιοσχετίστα κι όχι από έναν τεχνικό υπολογιστών αν και εντέλει στη συνείδηση του αναγνωστικού κοινού αυτό μοιάζει να μην έχει ιδιαίτερη σημασία : πετυχαίνει το σκοπό του και μάλιστα πολύ καλύτερα από την άλλη εναλλακτική, όπως η «συγγνώμη» του Marc Canter. Ο Canter αρχίζει την επιστολή του γράφοντας πως ανά περιπτώσεις η ιδιοτροπία του είναι παρερμηνευμένη, ενώ λίγο παρακάτω μέσα από διηγούμενα περιστατικά φαίνεται ότι πρότεινε σε μια 24χρονη ερευνήτρια τεχνολογίας να κάνουν τρίο με την γυναίκα του. Παράλληλα διαβάζοντας κανείς την συγκεκριμένη απολογία αντιλαμβάνεται ότι ο Canter έχει αντλήσει λάθος διδάγματα από τα περιγραφέντα περιστατικά. «Όλη αυτή η προσοχή και ο εξονυχιστικός έλεγχος τον οποίο έχω υποστεί μου έδειξε πόσο μεγάλη σήμασία έχει το παραμικρό που λέω και κάνω» αναφέρει δείχνοντας πως δεν έχει στάλα αυτογνωσία του τι έχει συμβεί.

Πέρα όμως από τη λάθος ή τη σωστή συγγνώμη που ζητά ο κάθε εμπλεκόμενος σε τέτοιες κατηγορίες οι συγκεκριμένες εξομολογήσεις αποκαλύπτουν και κάτι ακόμα για την Silicon Valley: ότι προσπαθεί πάρα πολύ να διατηρήσει το prestige της και την εικόνα της κοινότητας που θέλει να κάνει τον κόσμο καλύτερο, βοηθώντας τις γυναίκες επιχειρηματίες και μαθαίνοντας από τα λάθη της…

Οι περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης που αποκαλύφθηκαν έφεραν το φως τις χείριστες πτυχές της τεχνολογικής κοιλάδας, που μέχρι πρότινος όλοι απέκτυπταν παρουσιάζοντας ένα απαστράπτον προφίλ κι έναν εξιδανικευμένο εργασιακό περιβάλλον που όλοι οι κοινοί θνητοί ζήλευαν. Αυτές τις σκοτεινές πτυχές προσπαθούν αυτές οι επιστολές να διορθώσουν χωρίς ωστόσο κανείς να γνωρίζει αν πετυχαίνουν το σκοπό τους.

Γιατί αν τις παρατηρήσει κανείς καλύτερα διαπιστώνει ότι αυτές οι μακροσκελείς δημόσιες συγγνώμες δεν είναι πράγματι επιστολές μετάνοιας για ανάρμοστες συμπεριφορές αλλά ασκήσεις υψηλής τεχνικής στις δημόσιες σχέσεις. Η εξαιρετικά δημόσια φύση τους είναι άλλωστε το πρώτο στοιχείο που πιστοποιεί το παραπάνω. Όταν μια συγγνώμη απευθύνεται στο ευρύ κοινό, το αποτέλεσμα είναι μάλλον κατώτερου του επιθυμητού.

Ο μόνος τομέας άλλωστε που έχουμε δει δημόσιες απολογίες τέτοιου τύπου είναι η πολιτική σκηνή. Αρκεί να θυμηθούμε τον Μπιλ Κλίντον στα τέλη της δεκαετίας του 1990 – όταν ζήτησε συγγνώμη τουλάχιστον οκτώ φορές για τη σχέση του με τη Μόνικα Λεβίνσκι, με συνεχώς αυξανόμενα επίπεδα μεταμέλειας. Αλλά τότε Ο Κλίντον ήταν ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που αντιμετώπιζε την απειλή της μομφής, επομένως το θέμα αφορούσε πράγματι τον δήμο. Οι επιχειρηματίες του Σαν Φρανσίσκο από την άλλη σίγουρα δεν αξίζουν της ίδιας προσοχής.

Ποιος είναι ο σκοπός που εξυπηρετούν αυτές οι δημόσιες ομολογίες μεταμέλειας αφού ακόμα κι ως ασκήσεις δημοσίων σχέσεων αποδεικνύονται κακές κι αφού κανένας δεν θέλει στο τέλος να έχει το όνομά του μόνιμα συνδεδεμένο με ιστορίες σεξουαλικής παρενόχλησης στο διαδίκτυο.

Υπάρχει μια ακόμα πιθανή εξήγηση για όλα αυτά τα διαβήματα που αναγκαζόμαστε να διαβάζουμε συχνά πυκνά: οι επιστολές δεν έχουν στόχο να ζητήσουν συγγνώμη από τις γυναίκες αλλά από τους άντρες. Οι γράφοντες ζητούν συγνώμη στους φίλους τους, τους επενδυτές τους, τους συνομηλίκους τους που τους έδωσαν αναφορές, τους συναδέλφους τους που τους εμπιστεύθηκαν. Όπως και να έχει πάντως το μόνο σίγουρο από την παραπάνω ιστορία είναι πως ο κόσμος της Silicon valley μοιάζει πολύ περισσότερο με την πολιτική αρένα που έχει κατά καιρούς αποτάξει από όσο θέλει να παραδεχτεί…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider