Σε αδιέξοδο τα ισλαμικά «ομόλογα»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε αδιέξοδο τα ισλαμικά «ομόλογα»

Οι εταιρείες από τις ισλαμικές χώρες επεκτείνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια και για να το κάνουν αυτό χρειάζονται χρηματοδότηση, μόνο που το να δανείσεις κάποιον σε μια οικονομία που ακολουθεί τους νόμους του Ισλάμ δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι πωλητές υπόσχονται ότι τα ισλαμικά Sukuk, τα οποία είναι προϊόντα που θυμίζουν ομόλογα αλλά χωρίς τόκο που απαγορεύεται από την Σαρία, βρίσκονται πολύ κοντά στο να γνωρίσουν μεγάλη επιτυχία. Μια δικαστική απόφαση μπορεί να ανατρέψει αυτήν την υπόθεση μια και καλή.

Η εισηγμένη στο Άμπου Ντάμπι ενεργειακή εταιρεία Dana Gas, αναφέρει ότι θέλει να αναχρηματοδοτήσει ένα sukuk ύψους 700 εκατ. δολαρίων επειδή δεν ακολουθεί τους κανόνες της Σαρία. Τόσο η εταιρεία όσο και η χρηματοδότηση είναι μικρές αλλά ακόμη και έτσι η υπόθεση απειλεί να κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στον κλάδο της ισλαμικής χρηματοδότησης που φθάνει τα 2 τρισ. δολάρια σε αξία.

Οι τίτλοι της Dana Gas θεωρήθηκαν συμβατοί με τους νόμους της Σαρία όταν εκδόθηκαν το 2013. Η δύναμη του επιχειρήματος της εταιρείας μειώνεται από τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει. Αν τελικά καταφέρει να πείσει τους δικαστές ότι η ερμηνεία έχει αλλάξει, τότε θα ανοίξει η πόρτα για κακόβουλες πτωχεύσεις.

Το μεγάλο πρόβλημα της ισλαμικής οικονομίας είναι ότι δεν υπάρχει μια ενιαία αντίληψη για το ποια χρηματοδοτικά εργαλεία, αποφεύγουν την τοκογλυφία, η οποία απαγορεύεται από τον ισλαμικό νόμο. Όταν μια χώρα δεν έχει ειδικό συμβούλιο που επιβλέπει την τήρηση της Σαρία, οι εταιρείες αναζητούν την συμβουλή των μελετητών του Νόμου, οι οποίοι δεν συμφωνούν πάντα μεταξύ τους. Και δεν είναι βέβαια όλοι οι Μουσουλμάνοι που ακολουθούν αυτούς τους κανόνες. Το 2016 η Σαουδική Αραβία βγήκε στις αγορές μέσω μια κανονικής προσφοράς ομολόγου.

H χρήση των sukuk είναι προβληματική. Κάποιες δυτικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Βρετανία, έχουν εκδώσει sukuk, αλλά χωρίς να επαναλάβουν το πείραμα. Η JP Morgan μετράει τα ισλαμικά «ομόλογα» κανονικά στον δείκτη ομολόγων της. Οι πωλήσεις Sukuk μέχρι στιγμής φέτος έχουν φτάσει τα 35 δισ. δολάρια, αλλά η S&P Global πιστεύει ότι το 2018 θα χάσουν την δυναμική τους.

Η Dana Gas δεν είναι η πρώτη εταιρεία που δοκιμάζει μια μπλόφα με τον ισλαμικό νόμο για να αποφύγει να πληρώσει. Η Investment Dar του Κουβέιτ το 2009 είχε ισχυριστεί ότι η χρηματοδότηση που είχα λάβει έσπαγε τους ισλαμικούς νόμους. Τελικά η υπόθεση εγκαταλείφθηκε πριν φθάσει στα δικαστήρια. Η υπόθεση της Dana Gas που θα εκδικαστεί στα βρετανικά δικαστήρια, θα μπορούσε να θέσει δικαστικό προηγούμενο.

Και αυτό δίνει μια προειδοποίηση στους επενδυτές. Τα Sukuk δεν είναι ομόλογα. Ο κίνδυνος να καταστούν οποιαδήποτε στιγμή παράνομα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο χρεοκοπίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider