Η Ευρώπη ετοιμάζει «οπλοστάσιο» έναντι των κινεζικών εξαγορών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ευρώπη ετοιμάζει «οπλοστάσιο» έναντι των κινεζικών εξαγορών

Οι Βρυξέλλες θέλουν μεγαλύτερο έλεγχο των εξαγορών ευρωπαϊκών εταιρειών από ξένες επιχειρήσεις, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τον έντονο προβληματισμό που προκαλεί η αύξηση των κινεζικών επενδύσεων στην ΕΕ και ειδικά στους κλάδους της υψηλής τεχνολογίας, της ενέργειας και των υποδομών.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά την ομιλία του για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Σεπτέμβριο, αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα που έχουν στόχο να ενισχύσουν το «οπλοστάσιο» της ΕΕ σε ότι αφορά τον έλεγχο των ξένων εξαγορών σε στρατηγικούς τομείς. Το θέμα έχει μπει στην πολιτική ατζέντα της ΕΕ λόγω των αυξανόμενων φόβων ότι η Κίνα μπορεί να αποκτήσει τεχνολογικό πλεονέκτημα εξαγοράζοντας ευρωπαϊκή τεχνογνωσία, περιορίζοντας παράλληλα τον ρόλο των ευρωπαίων επενδυτών.

Αυτή τη στιγμή μόνο 13 από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν επίσημους μηχανισμούς με τους οποίους ελέγχουν τις εξαγορές και άλλες επενδύσεις για το αν αποτελούν απειλή στην εθνική τους ασφάλεια ή στους στόχους τους. «Υπάρχει η αίσθηση ότι πρέπει να ενισχύσουμε το οπλοστάσιο μας για να μπορούμε να διαπραγματευόμαστε [με το Πεκίνο] ως ίσοι», αναφέρει ο Αντρέ Σαπίρ, ερευνητής του Bruegel think-tank.

Άτομα που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τα μέτρα που θα λάβει η ΕΕ, αναφέρουν ότι προβλέπεται καλύτερη συνεργασία των εθνικών συστημάτων ελέγχου και χρήση παρόμοιων κριτηρίων στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το αν θα πρέπει να επιτραπεί μια ξένη εξαγορά. Η Κομισιόν εξετάζει μια ακόμη πρόταση που θα αφορά τον έλεγχο μιας εξαγοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο αν αυτή αφορά εταιρεία η οποία έχει λάβει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες αναγνωρίζουν τον προβληματισμό που προκαλούν οι ξένες επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς και ότι ο κ. Γιούνκερ έχει συγκροτήσει μια ομάδα επιτρόπων για να βρουν τις πρώτες πιθανές δράσεις που μπορεί να ανακοινώσει στην ομιλία του τον Σεπτέμβριο.

Οι Ευρωπαίοι προβληματίζονται από τις κινέζικες εξαγορές κρατικών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στις συνομιλίες με το Πεκίνο για την μεγαλύτερη διείσδυση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην κινεζική αγορά.

Σύμφωνα με μια έρευνα από το Ινστιτούτο Κινέζικων Σπουδών Mercator και τον όμιλο Rhodium, οι κινεζικές άμεσες ξένες επενδύσεις στην ΕΕ έφθασαν τα 35 δισ. το 2016, σημειώνοντας αύξηση 66% σε σχέση με το 2015.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider