ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα ταράζουν τις αγορές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα ταράζουν τις αγορές

Οι επενδυτές απομακρύνθηκαν από τα Χρηματιστήρια την Παρασκευή καθώς η αντιπαράθεση ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας προκάλεσε αναταράξεις στις αγορές και ειδικά σε αυτές της Ασίας. Το νόμισμα της Νότιας Κορέας έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ημερών έναντι του δολαρίου πριν βρει εκ νέου υποστήριξη, ενώ ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Σεούλ «χτύπησε» χαμηλό τριών μηνών, αν και τελικά κάλυψε λίγο από το χαμένο έδαφος.

Την ίδια ώρα η ζήτηση για «ασφαλή επενδυτικά καταφύγια» έστειλε την απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου σε χαμηλό έξι εβδομάδων. Ωστόσο, άλλες επενδύσεις που θεωρούνται ασφαλείς σε περιόδους ταραχών στις αγορές, όπως ο χρυσός και το ελβετικό φράγκο, δεν είχαν αξιοσημείωτες μεταβολές.

Αυτό που τάραξε κάπως τους επενδυτές ήταν οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ την Πέμπτη. Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ενδεχομένως να μην ήταν «αρκετά σκληρός» ότι πριν από μερικές ημέρες προειδοποίησε την Πιονγιάνγκ ότι οι ΗΠΑ θα εξαπέλυαν «φωτιά και οργή όπως δεν έχει ξαναδεί κανείς στον κόσμο», αν το καθεστώς της Βόρειας Κορέας συνέχιζε να απειλεί την χώρα.

Ο Ντιρκ Γουίλερ, αναλυτής της Citi, χαρακτηρίζει «μετριοπαθής» την μέχρι στιγμής αντίδραση των αγορών αλλά προειδοποιεί ότι τα πράγματα μπορεί να χειροτερέψουν. Σύμφωνα με τον ίδιο η «οπτική των αγορών είναι μάλλον πολύ αισιόδοξη αυτή την στιγμή» αν αναλογιστεί κανείς ότι στις 21 Αυγούστου ξεκινούν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Νότιας Κορέας και ΗΠΑ.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Κορέας υποχώρησε κατά 1,7% την Παρασκευή, ανεβάζοντας τις εβδομαδιαίες απώλειες στο 3,5% και αφήνοντας τον Kospi στα επίπεδα του Μαΐου. Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 1,8%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 συνεδριάσεων. Κατά 1,8% υποχώρησε και ο Shangai Composite.

Η πτώση των ευρωπαϊκών μετοχών ήταν πιο συγκρατημένη, με τον FTSE 100 του Λονδίνου να υποχωρεί κατά 0,8% και τον Dax της Φρανκφούρτης κατά 0,2%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,7%. Τις μεγαλύτερες πιέσεις τις δέχεται ο χρηματοπιστωτικός κλάδος με τον δείκτη Euro Stoxx Banking να υποχωρεί κατά 1,9%.

Στις ΗΠΑ ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,5%, σημειώνοντας την μεγαλύτερη πτώση από τις 17 Μαΐου, και αυτό λόγω των δηλώσεων του κ. Τραμπ.

Ο δείκτης Vix, που μετράει την μεταβλητότητα στις αγορές και δείχνει τους φόβους των επενδυτών, έφθασε το 16%, το οποίο είναι και το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον προηγούμενο Νοέμβριο, αν και πριν από την λεκτική σύγκρουση βρισκόταν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών.

«Η τωρινή σχετική αναισθησία των αγορών στον γεωπολιτικό κίνδυνο δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο αλλά αποτελεί συχνό χαρακτηριστικό των αγορών τα τελευταία 14 χρόνια», αναφέρει ο Σάιμον Ντέρικ, της BNY Mellon.

«Ο ποιο σημαντικός λόγος για τον οποίον οι αγορές έχουν γίνει τόσο αδιάφορες στις γεωπολιτικές εξελίξεις είναι ότι γενικά μιλώντας αυτή ήταν μια κερδοφόρα στρατηγική από το 2003, όταν ξεκίνησε η εισβολή στο Ιράκ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider