Η νεολαία της Γερμανίας στηρίζει την «γιαγιά» Μέρκελ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η νεολαία της Γερμανίας στηρίζει την «γιαγιά» Μέρκελ

Ο Πάτρικ Τζανότα δυσκολεύεται να φανταστεί την Γερμανία χωρίς την Άνγκελα Μέρκελ. Η γερμανίδα καγκελάριος ήταν «σε αυτή την θέση από τότε που ξεκίνησα να έχω μια ιδέα για τον κόσμο γύρω μου», αναφέρει ο 25χρόνος φοιτητής διοίκησης επιχειρήσεων από την Βαυαρία, κατά την διάρκεια μιας επίσκεψης του στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Έχοντας κλείσει 12 χρόνια στην Καγκελαρία, η Άνγκελα Μερκελ θα ζητήσει την ανανέωση της θητείας της για τέταρτη φορά στις κοινοβουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον επόμενο μήνα στη Γερμανία. Ωστόσο η μακροχρόνια θητεία της 63χρόνης πολιτικού δεν φαίνεται να απομακρύνει τους νέους ψηφοφόρους από αυτήν. Αντίθετα, το Κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της γερμανίδας καγκελάριου ελπίζει στην αύξηση των ψήφων από τους νέους ψηφοφόρους, θεωρώντας ότι πολλοί νεαροί Γερμανοί δεν βλέπουν κάποια βιώσιμη εναλλακτική πολιτική πρόταση.

Ο κ. Τζανότα λέει ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη το τι θα ψηφίσει, αν και το 2013 υποστήριξε τους συντηρητικούς της κυρίας Μέρκελ και δυσκολεύεται να πάρει σοβαρά κάποιον από τους σημερινούς πολιτικούς της αντιπάλους, ακόμη και τον επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς. «Είναι δύσκολο να συγκρίνεις κάποιον άλλον με την Μέρκελ», δηλώνει.

Η σχετική δημοτικότητα της Άνγκελα Μερκελ στους νεότερους ψηφοφόρους αποτελεί ένα ακόμη σημάδι της δυνατότητας που έχει να κερδίζει την ευρύτερη υποστήριξη της κεντροδεξιάς της πλατφόρμας. Η δημοφιλία της γερμανίδας καγκελαρίου στηρίζεται και σε κάποιες προοδευτικές κινήσεις που έκανε κατά την διάρκεια της παραμονής της στην εξουσία, όπως η πολιτική των «ανοιχτών θυρών» που τήρησε στο μεταναστευτικό πριν από δύο χρόνια.

Ακόμη και αυτοί που της ασκούν κριτική αναγνωρίζουν τις δυνατότητες της. Ο Τζόσουα Σμιντ, ένας 26χρόνος φοιτητής από την Βόννη που το 2013 ψήφισε το Αναρχικό Κόμμα, πιστεύει ότι «ο κόσμος είναι αφελής και την ακολουθεί». Ωστόσο, ακόμη και αυτός ο αυτοαποκαλούμενος ακραίος λέει: «Κάνει την δουλειά της καλά και μερικές φορές πάει και κόντρα στο ίδιο της το κόμμα. Δεν θα έλεγα ότι η Μέρκελ πρέπει να φύγει».

Τις δεκαετίες μετά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο οι νεαροί Γερμανοί προτιμούσαν του σοσιαλδημοκράτες και αργότερα τους Πράσινους, ακολουθώντας μια ευρωπαϊκή τάση που ήθελε την νεολαία να στηρίζει προοδευτικές δυνάμεις και όχι συντηρητικές. Όμως, το 2013 η χαρισματική Άνγκελα Μέρκελ βοήθησε το CDU στο να λάβει το μεγαλύτερο κομμάτι των ψήφων από την ομάδα των ατόμων ηλικίας 18 με 24 ετών.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι νέοι συνεχίζουν να στηρίζουν την Άνγκελα Μέρκελ. Μια δημοσκόπηση της Forsa τον προηγούμενο Ιούνιο έδειξε ότι το 57% των Γερμανών ηλικίας 18 με 24 χρονών στηρίζουν την κυρία Μέρκελ ως καγκελάριο, σε σύγκριση με το 53% που έλαβε στο σύνολο του δείγματος.

O Ούλριχ Σνικλοθ, διευθυντής της εταιρείας ερευνών Kantar Public, αναφέρει: «Κατά βάση είναι πιο πιθανό οι νεαροί ψηφοφόροι να προτιμήσουν τους Πράσινους ή τους Σοσιαλδημοκράτες. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, τους έχουμε δει να στηρίζουν την Άνγκελα Μέρκελ προσωπικά. Στην προσφυγική κρίση η δημοτικότητα της μειώθηκε πολύ λιγότερο στις νεαρότερες ηλικίες από ότι στο σύνολο του πληθυσμού. Φαίνεται πως η νεολαία στήριξε την προοδευτικής της προσέγγιση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider