«Βουτηγμένη» στα χρέη η Silicon Valley

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Βουτηγμένη» στα χρέη η Silicon Valley

Η Silicon Valley είναι ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής της Wall Street, αφού οι τεχνολογικοί κολοσσοί αναλογούν σήμερα στο 23% του δείκτη S&P 500, καταγράφοντας τα υψηλότερα κέρδη μετά τη φούσκα του 2000.

Το «προβάδισμα» αυτό, όμως, δεν σημειώνεται μόνο στο ταμπλό, αλλά και στα χρέη των τεχνολογικών εταιρειών που εκδίδουν το ένα ομόλογο μετά το άλλο. Σε αντίθεση με την εικόνα που επικρατούσε πριν μία δεκαετία, ο τεχνολογικός κλάδος αντιστοιχεί σήμερα στο 8% της αξίας του δείκτη εταιρικών ομολόγων στις ΗΠΑ, αφήνοντας πίσω τα αυτοκίνητα, τα καταναλωτικά αγαθά, τα ακίνητα και τον κλάδο λιανικής.

Το 2004, οι τεχνολογικές εταιρείες αναλογούσαν στο 3% της συνολικής των ομολογιακών εκδόσεων που ανερχόταν σε 10 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την Dealogic. Σήμερα, κυκλοφορούν στη αγορά ομόλογα 100 δισ. δολαρίων και οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν εκτιναχθεί στο 20%.

«Και πού είναι το κακό σε αυτό;», αναρωτιέται κανείς. Ο τεχνολογικός κλάδος είναι από τους πιο υγιείς και είναι από τους λίγους που παράγει πραγματικά κέρδη. Και παρά τον υψηλό δανεισμό, οι εταιρείες τεχνολογίας εξακολουθούν να διαθέτουν ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα.

Η Apple, για παράδειγμα, μπορεί να έχει εκδώσει ομόλογα και εμπορικά χρεόγραφα αξίας 100 δισ. δολαρίων, αλλά διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα και βραχυπρόθεσμους τίτλους που υπερβαίνουν σε αξία τα 260 δισ. δολάρια. Ένα μέρος των διαθεσίμων αυτών χρησιμοποιούνται σε εξαγορές ενώ τα κεφάλαια που αντλούν από την αγορά τα χρησιμοποιούν κυρίως για επαναγορά μετοχών, προκειμένου να αποφύγουν τους φόρους που επιβάλλονται στην αγορά μετοχών με επαναπατρισμένα ρευστά διαθέσιμα.

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί αναλυτές κρατούν «μικρό καλάθι». Εάν εξαιρέσει κανείς τα «μεγάλα ονόματα» της Silicon Valley, υπάρχουν πολύ περισσότερες εταιρείες τεχνολογίας που έχουν συσσωρεύσει υπέρογκα χρέη. Ο οίκος Moody's προειδοποίησε πριν από λίγες ημέρες ότι «ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός» εταιρειών τεχνολογίας βρίσκονται στο χείλος της υποβάθμισης από την κατηγορία του επενδυτικού βαθμού. Μεταξύ αυτών που βαθμολογούνται με Baa3 (-) είναι οι εταιρείες Pitney Bowes, Seagate και Symantec.

Τα «αστέρια» του κλάδου δεν εξαιρούνται: Η CreditSights προειδοποιεί ότι τα ομόλογα 30 ετών της Apple δέχονται ισχυρές πιέσεις στην αγορά. Μπορεί το iPhone να γιορτάζει τα 10α γενέθλιά του φέτος, αλλά δύσκολα μπορεί να περιμένει κανείς ότι η Apple θα διατηρήσει αυτές τις επιδόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των ετών μέχρι να λήξουν τα ομόλογα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider