Γιατί το ακριβό ευρώ δεν είναι τόσο «τρομαχτικό» όσο ακούγεται

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί το ακριβό ευρώ δεν είναι τόσο «τρομαχτικό» όσο ακούγεται

Μπορεί οι αναλυτές να προειδοποιούν ότι η ενίσχυση του ευρώ είναι επιζήμια για τις μετοχές και την κερδοφορία των ευρωπαϊκών εταιρειών, αλλά ίσως τελικά να μην είναι τόσο κακή όσο ακούγεται.

Θεωρητικά, το πιο ακριβό ευρώ αποτελεί εμπόδιο για τις εξαγωγές των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και «ροκανίζει» τις επενδύσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αφού οι μετοχές γίνονται πιο ακριβές για τους επενδυτές εκτός ευρώ. Το ράλι του ευρωπαϊκού νομίσματος, όμως, δεν φαίνεται να έχει πολύ μέλλον.

Η υποχώρηση των πολιτικών κινδύνων και οι ελκυστικές σχετικές αποτιμήσεις έχουν προσελκύσει σημαντικές επενδυτικές ροές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπως φαίνεται από τον σταθμισμένο δείκτη ευρώ που έχει σημειώσει άνοδο 5% από την αρχή του έτους.

Ο γερμανικός δείκτης Dax, ο οποίος απαρτίζεται κυρίως από εξαγωγικές εταιρείες, καταγράφει ζημιές 6% από τα υψηλά όπου είχε εκτιναχθεί στα μέσα Ιουνίου. Και γενικότερα στην Ευρώπη, όμως, το ράλι οκτώ μηνών στα χρηματιστήρια «φρέναρε» τον Ιούλιο στη σκιά του ακριβού ευρώ.

Η κερδοφορία των εταιρειών, όμως, συνεχίζει να βελτιώνεται. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Société Générale, τα ετήσια κέρδη της φέτος αναμένεται να σημειώσουν άνοδο 19% στην Ευρωζώνη, έναντι 11% στις ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι ένα μέρος από τις απώλειες που θα καταγράψουν οι εταιρείες λόγω της ανατίμησης του ευρώ θα μπορέσουν να αντισταθμιστούν.

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι μια άνοδος του σταθμισμένου δείκτη του ευρώ κατά 10% θα «ροκανίσει» μια αύξηση κερδών κατά 8%. Όπως σημείωνει η Κάρεν Όλνι από τη UBS, «το φθηνό ευρώ δεν απέτρεψε την κατάρρευση των κερδών επί έξι χρόνια στην Ευρώπη». Σύμφωνα με την ίδια, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τις επιπτώσεις από την ενίσχυση του ευρώ στα εταιρικά κέρδη.

Αντιθέτως, η ανατίμηση του ευρώ μειώνει το κόστος των πρώτων υλών, ιδίως εάν πρόκειται για ενέργεια και εμπορεύματα που τιμολογούνται σε δολάρια. Επιπλέον, ασκεί πιέσεις στον πληθωρισμό, ο οποίος με τη σειρά του «συγκρατεί» την αύξηση των μισθών. Εν τω μεταξύ, η ανάκαμψη της οικονομίας στην Ευρωζώνη επιταχύνει, όπως επίσης και το διεθνές εμπόριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider