Η παγκόσμια βιομηχανία σοκολάτας επιστρέφει στην ανάπτυξη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η παγκόσμια βιομηχανία σοκολάτας επιστρέφει στην ανάπτυξη

Οι παγκόσμιες πωλήσεις σοκολάτας πρόκειται να ανέβουν σημαντικά, προβλέπει ο διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου προμηθευτή προϊόντων σοκολάτας και κακάο στον κόσμο. Σύμφωνα με τον Αντουάν ντε Σεν-Αφρίκ, CEO της ελβετικής Barry Callebaut, η ανάπτυξη αυτή οφείλεται σε έναν συνδυασμό καινοτομιών της βιομηχανίας σοκολάτας και πτώσης στις τιμές των κόκκων κακάο.

«Τα χειρότερα έχουν περάσει. Οι πωλήσεις ανεβαίνουν τους τελευταίους μήνες και θα επιστρέψουν σε έναν φυσιολογικό ρυθμό ανάπτυξης» λέει στους Financial Times ο Αντουάν ντε Σεν-Αφρίκ. Οι εταιρείες παρασκευής γλυκισμάτων, πολλές εκ των οποίων είναι πελάτες της Barry Callebaut, τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις υψηλότερες τιμές του κακάο και – κυρίως – την τάση για πιο υγιεινή διατροφή. Σύμφωνα με το Euromonitor οι πωλήσεις της αγοράς σοκολατένιων γλυκισμάτων έπεσαν 1,5% το 2015 και 0,4% πέρυσι. Ωστόσο η πτώση στην τιμή των κόκκων κακάο που έχει πλησιάσει το 40% αλλάζει σταδιακά την εικόνα.

Αν και θα χρειαστεί καιρός για να πέσουν και οι τιμές της λιανικής πώλησης, ο CEO της Barry Callebaut δηλώνει αισιόδοξος. Περιμένει από τις σοκολατοβιομηχανίες να κάνουν περισσότερες εκπτώσεις και προσφορές για να «ανάψουν» την αγορά. «Θα πρέπει να επιστρέψει στον κανονικό ρυθμό ανάπτυξης, που ήταν κάπου ανάμεσα στο 1 και 2%», προσθέτει.

Καινοτομίες

Οι μειώσεις τιμών, ωστόσο, δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που θα φέρει πίσω την ανάπτυξη. Ο άλλος είναι οι καινοτομίες, όπως οι μπάρες πρωτεΐνης με επικάλυψη σοκολάτας. «Όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα, έχουν καλύτερη γεύση όταν προσθέσεις σοκολάτα», εξηγεί ο κ. ντε Σεν-Αφρίκ.

Αυτό το μήνα η Nestle, η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων και ποτών στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι ανοίγει νέο εργοστάσιο στην Ιαπωνία για να εμπλουτίσει τη σειρά της σοκολάτας KitKat με γεύσεις όπως φιστίκι και σμέουρο.

Η Barry Callebaut από την πλευρά της έχει ενισχύσει την παραγωγή της ανθεκτικής στη ζέστη σοκολάτας, για πώληση σε θερμότερα κλίματα. Ενώ η πιο πρόσφατη ενασχόλησή της αφορά την παροχή μιγμάτων σοκολάτας σε περισσότερα από 1.200 μικρά παγωτατζίδικα στην Ιταλία. Ο κ. ντε Σεν-Αφρίκ θεωρεί ότι οι εταιρείες γλυκισμάτων μπορούν να επεκταθούν σε νέες αγορές. «Υπάρχουν πολλά μέρη στον κόσμο που ακόμη βρίσκονται στο στάδιο της ανακάλυψης της σοκολάτας», λέει.

Το στοίχημα της Κίνας

Ο Ζαν-Φιλίπ Μπερτσί, αναλυτής στη Vontobel, χαρακτηρίζει τις προβλέψεις του επικεφαλής της Barry Callebaut «λίγο επιθετικές». Και προσθέτει: «Η αμερικάνικη και η γερμανική αγορά πέφτουν κατά μέσο όρο 1% από το 2011. Του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας είναι στάσιμες. Φυσικά, υπάρχει σημαντική ανάπτυξη σε αναδυόμενες αγορές, αλλά η Κίνα έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη μέχρι τώρα και μένει να δούμε αν οι Κινέζοι – ή οι καταναλωτές σε άλλες ασιατικές χώρες – θα αρχίσουν να τρώνε περισσότερη σοκολάτα τα επόμενα χρόνια».

Την περασμένη εβδομάδα η Barry Callebaut ανακοίνωσε αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 2,8% στους 1,4 εκατ. τόνους για το εννιάμηνο έως τις 31 Μαΐου. Το τελευταίο τρίμηνο της συγκεκριμένης περιόδου, μάλιστα, η ανάπτυξη έτρεχε με 5,5%. Η αύξηση διακόπηκε καθώς η εταιρεία έλυσε τα λιγότερο αποδοτικά συμβόλαια προμήθειας κακάο, αλλά δεν ξέφυγε από τον μεσοπρόθεσμο στόχο μέσου ρυθμού ανάπτυξης 4-6%.

Οι πτώσεις στις τιμές των κόκκων κακάο έρχονται ύστερα από καλές σοδειές στις βασικές χώρες παραγωγούς, την Ακτή Ελεφαντοστού και την Γκάνα. Αλλά μεταφράζονται επίσης σε μειωμένα έσοδα για τις κυβερνήσεις και τους αγρότες. «Δεν θέλουμε τις τιμές να μείνουν χαμηλές για καιρό», προειδοποιεί ο κ. ντε Σεν-Αφρίκ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider