F1: Μένει από... μετρητά το Silverstone

Viber Whatsapp Μοιράσου το
F1: Μένει από... μετρητά το Silverstone

Η καρό σημαία θα μπορούσε σύντομα να μην κυματίζει στο βρετανικό Grand Prix, αφού οι ιδιοκτήτες της πίστας του Silverstone, που φιλοξενεί την F1 είπαν ότι θα σταματήσουν την διοργάνωση της εκδήλωσης λόγω διαφωνίας επί των οικονομικών.

Την Τρίτη, ο σύλλογος Βρετανών Πιλότων (BRDC) ανακοίνωσε ότι ενεργοποίησε μια ρήτρα στην 17ετή σύμβαση της για την φιλοξενία των αγώνων με ισχύ ως το 2026 και έτσι τώρα το Silverstone θα φιλοξενεί τον τελικό της διοργάνωσης μέχρι το 2019.

Ο «ελιγμός» αυτός είναι μια προσπάθεια να φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την Liberty Media – την εταιρεία που διαχειρίζεται τα εμπορικά δικαιώματα της F1 και που ανέλαβε τη διοργάνωση φέτος με συμφωνία ύψους 8 δισ. δολαρίων.

Ο σύλλογος Βρετανών Πιλότων θέλει να επιτύχει μείωση του κόστους διοργάνωσης του αγώνα και η ανακοίνωση έχει προσεκτικά διατυπωθεί ώστε να προσελκύσει τη μέγιστη προσοχή στη διαμάχη, ακριβώς πριν την κούρσα του 2017, που γίνεται αυτό το Σαββατοκύριακο.

«Έχουμε φτάσει στο σημείο όπου δε μπορούμε πια να αφήσουμε το πάθος μας για το άθλημα να επηρεάζει τη λογική μας», είπε σε ανακοίνωσή του ο Τζον Γκραντ, επικεφαλής του BRDC.

«Ελπίζουμε ότι μπορούμε ακόμη να επιτύχουμε μια συμφωνία, ώστε να εξασφαλίσουμε ένα οικονομικά βιώσιμο μέλλον για το βρετανικό Grand Prix στο Silverstone για πολλά χρόνια ακόμα», προσέθεσε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια πολύ σημαντική αγορά για την F1 – είναι μακράν η πιο κερδοφόρα αγορά όσον αφορά στη μετάδοση των αγώνων. Την προηγούμενη χρονιά, το Sky κέρδισε τα αποκλειστικά δικαιώματα μετάδοσης της F1 στη Βρετανία, καταβάλλοντας περίπου 250 εκατ. δολάρια το χρόνο.

Ο Βρετανός οδηγός, Λούις Χάμιλτον είναι ένας από τους λίγους αναγνωρίσιμους παγκόσμιους αστέρες του αθλήματος, αρκετές ομάδες της F1 εδρεύουν στη χώρα και το βρετανικό Grand Prix είναι ένα από τα πιο δημοφιλή γεγονότα με τη μεγαλύτερη προσέλευση θεατών.

Η Liberty Media δεν επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί το συμβόλαιο για τον αγώνα, και οι υπεύθυνοι φοβούνται ότι οποιαδήποτε παραχώρηση στην πίστα του Ηνωμένου Βασιλείου θα δώσει... πάτημα και σε άλλες πίστες που αντιμετωπίζουν τα ίδια θέματα.

Ο σύλλογος Βρετανών Πιλότων θεωρεί ότι η συμφωνία αυτή τον έχει επιβαρύνει με καταστροφικές δαπάνες και ισχυρίζεται ότι έχει ήδη μεγιστοποιήσει την ικανότητά του στην πώληση εισιτηρίων, που είναι ο κύριος τρόπος για να βγάλει χρήματα για την διοργάνωση του αγώνα. Άλλοι αγώνες ανά τον κόσμο επιχορηγούνται με κρατική χρηματοδότηση.

Ο οργανισμός δήλωσε ότι είχε «καθαρές απώλειες» ύψους 2,8 εκατ. λιρών το 2015 και 4,8 εκατ. λιρών το 2016 ως αποτέλεσμα της διεξαγωγής του Grand Prix. Οι ιδιοκτήτες της πίστας Silverstone, οι οποίοι διεξάγουν και άλλους αγώνες και εκδηλώσεις, είχαν φορολογικές απώλειες ύψους 334.000 λιρών το 2015, έναντι κερδών 3 εκατ. λιρών το προηγούμενο έτος.

Το Βρετανικό Grand Prix είναι ένας από τους πιο παραδοσιακούς αγώνες και αποτελεί παραδοσιακό θεσμό από την αρχή του παγκόσμιου πρωταθλήματος το 1950, αλλά το σημερινό αδιέξοδο θέτει τη συνέχειά του σε κίνδυνο.

Η πίστα Silverstone είναι η μοναδική στο Ηνωμένο Βασίλειο, πιστοποιημένη για να φιλοξενεί αγώνες F1 και καμία άλλη πίστα δεν έχει ως τώρα εκφράσει ενδιαφέρον να την ανταγωνιστεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider