«Εμφύλιος» στη βρετανική κυβέρνηση για το Brexit

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Εμφύλιος» στη βρετανική κυβέρνηση για το Brexit

Ένας ιδιότυπος εμφύλιος πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ των βρετανικών υπουργείων τα οποία ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποια πολιτική θα ακολουθήσουν για το Brexit ενώ είναι εμφανής μια πιο «βαλκανοποιημένη» και μη συντονισμένη κατάσταση από τις εκλογές του Ιουνίου, σύμφωνα με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη.

Δύο εβδομάδες μετά την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, το κυβερνητικό συμβούλιο είναι βαθειά διχασμένο σχετικά με το ποιοι θα πρέπει να είναι οι στόχοι της Βρετανίας. Στο μεταξύ, οι παραιτήσεις δύο κορυφαίων συμβούλων της πρωθυπουργού του Νικ Τίμοθυ και της Φιόνα Χιλ έχουν αφήσει ένα κενό εξουσίας στη Ντάουνινγκ Στριτ.

«Ο Νικ και η Φι είχαν ασκήσει μεγάλη επιρροή στην πολιτική του Brexit η οποία δημιούργησε μια τεταμένη ατμόσφαιρα στις συζητήσεις και έφεραν στην επιφάνεια το γεγονός ότι πολλά θέματα που αφορούν στο Brexit δεν είχαν ποτέ συζητηθεί μεταξύ των υπουργείων», ανέφερε ένας ανώτερος αξιωματούχος.

«Τώρα που έχουν φύγει, αυτό είναι μια ανακούφιση. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο κυνήγησαν τους υπουργούς και τους αξιωματούχους έδειξε ότι είναι αρκετά θέματα για τα οποία δεν υπάρχει σύμπνοια απόψεων», σημειώνει.

Ένας άλλος αξιωματούχος είπε: «έχουμε φθάσει ένα στάδιο όπου πολλά βασικά θέματα για το Brexit πρέπει να επιλυθούν με διεξοδική συζήτηση. Για παράδειγμα, δεν είχαμε καμία λεπτομερή συζήτηση μεταξύ των υπουργείων για το ποια θα είναι η επίδραση της αποχώρησης από την ενιαία αγορά σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας. Αυτό πρέπει να αλλάξει».

Καθώς η μάχη στο Γουάιτ Χολ «καλά κρατεί», το τμήμα Διεθνούς Εμπορίου με επικεφαλής τον Λίαμ Φοξ, σε μια προσπάθεια να υποβιβάσει το γεγονός ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα ξεκινήσει συζητήσεις για μια εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου στις 24 Ιουλίου στην Ουάσινγκτον.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ και ο υπουργός Επιχειρήσεων Γκρεγκ Κλαρκ πιέζουν για μια μεταβατική συμφωνία η οποία θα διατηρεί τις υπάρχουσες εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι ο κ. Φοξ δεν θα είναι σε θέση να κλείσει εμπορικές συμφωνίες.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών έχουν γράψει μια αδημοσίευτη έκθεση με την οποία προκαλούν το αρμόδιο υπουργείο να αποδείξει ότι μπορεί να ευθυγραμμιστεί με συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με μη ευρωπαϊκά κράτη οι οποίες μπορούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες από την εμπορική συνεργασία με την ΕΕ. Ο κ. Χάμοντ σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία αυτής της έκθεσης αργότερα φέτος προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση.

Ακόμη, μερικοί αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τον ρόλο του αρμόδιου τμήματος της ΕΕ για την έξοδο από την Ευρώπη, (Department for Exiting the European Union). «Το τμήμα αυτό υποτίθεται ότι λειτουργεί επικουρικά και διαμορφώνει μαζί με την βρετανική κυβέρνηση μια κοινή θέση για το Brexit. «Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι ότι το τμήμα αυτό έχει τη δική του οπτική για το πώς θα έπρεπε να γίνει το Brexit. Είναι δηλαδή ταυτόχρονα «παίχτης» και «διαιτητής» και αυτό δεν γίνεται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider