«Ραντεβού» με την Ευρώπη δίνει στις κάλπες η Αλβανία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ραντεβού» με την Ευρώπη δίνει στις κάλπες η Αλβανία

Ραντεβού με την ιστορία έχει ο αλβανικός λαός στις εθνικές εκλογές την Κυριακή, με την πάταξη της διαφθοράς και την προάσπιση της ιδιοκτησίας να αποτελούν προτεραιότητα για την εξασφάλιση μιας ευρωπαϊκής προοπτικής για τη χώρα.

Ο σημερινός πρωθυπουργός Έντι Ράμα ελπίζει να ανανεώσει τη λαϊκή εντολή και δεσμεύεται, μεταξύ άλλων, για πάταξη της διαφοράς στη Δικαιοσύνη και βελτίωση των συνθηκών όσον αφορά στην ιδιοκτησία.

Οι εκλογές διενεργούνται υπό τη σκιά έντονης αβεβαιότητας για την πολιτική αστάθεια στα Βαλκάνια –θα παίξουν, όμως, καθοριστικό ρόλο για τις σχέσεις της Αλβανίας με τις Βρυξέλλες. Τα δύο καίρια ζητήματα –διαφθορά και ιδιοκτησία– αποτελούν βασικές προϋποθέσεις της ΕΕ για να ξεκινήσουν οι πολυπόθητες ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η χώρα είναι υποψήφια για ένταξη στην Ένωση από το 2014 και μέλος του ΝΑΤΟ από το 2009.

Το κομμουνιστικό καθεστώς του Χότζα έκλεισε τους τίτλους ιδιοκτησίας προσεκτικά των πρώην ιδιοκτητών σε μεταλλικά κουτιά μετά την απαλλοτρίωση της ιδιωτικής περιουσίας. Όταν ξανάνοιξαν τα κουτιά το 1991, μετά την πτώση του Κουμμουνισμού, η πλαστογραφία «άνθισε».

Η δεύτερη μάστιγα για τη χώρα είναι η διαφθορά του δικαστικού συστήματος. Τις προηγούμενες ημέρες συγκλήθηκε ειδική συνεδρίαση της Βουλής προκειμένου να εγκρίνει νέα νομοθεσία για την πάταξη της διαφθοράς. Περίπου 1.000 δικαστικοί, εισαγγελείς και νομικοί βοηθοί βρίσκονται αντιμέτωποι διεξοδική έρευνα μετά τις κατηγορίες δια διαπλοκή.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιοποίησε το ιταλικό IPR Marketing για τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό της χώρας OraNews, οι Σοσιαλιστές φαίνεται να προηγούνται με 48% έναντι 33% των Δημοκρατικών.

Ακόμη και ένα διψήφιο ποσοστό διαφοράς, όμως, ενδέχεται να μην είναι ικανό να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία για τους Σοσιαλιστές. Ο Ράμα ηγείται μιας κυβέρνησης συνασπισμού των Σοσιαλιστών με το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης του πρώην πρωθυπουργού Ιλίρ Μέτα.

Εάν κατορθώσει να εξασφαλίσει ισχυρή λαϊκή εντολή, ο Ράμα θα μπορεί να δράσει με λιγότερα εμπόδια στη δεύτερη θητεία του. Οι Σοσιαλιστές υιοθετούν μεν στην ατζέντα τους την πάταξη της διαφθοράς στη Δικαιοσύνη και την ισχυροποίηση της ιδιοκτησίας, αλλά δεν φαίνονται πρόθυμοι να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις. Πράγματι, ο ρυθμός μετασχηματισμού στη δεύτερη φτωχότερη χώρα της Ευρώπης εξακολουθεί βρίσκεται υπό αμφισβήτηση.

«Έχουν περάσει 27 χρόνια από την πτώση του κομμουνισμού και πολλοί από ους ψηφοφόρους μου εξακολουθούν να δυσκολεύονται να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Είναι αντιμέτωποι με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης και της ύδρευσης, καθώς και του υψηλού πληθωρισμού», σχολιάζει η Ρουντίνα Χατζντάρι, υποψήφια των Δημοκρατικών με σπουδές στις ΗΠΑ.

Ένα άλλο τρωτό σημείο για τη χώρα είναι η αδυναμία των κυβερνόντων να καταπολεμήσουν το εμπόριο ναρκωτικών και το οργανωμένο έγκλημα. Η καλλιέργεια κάνναβης έχει εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια –ενώ μεγάλο μέρος της παραγωγής κατευθύνεται στην ΕΕ.

«Οι Δημοκρατικοί νιώθουν ιδιαίτερα απειλημένοι από τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, καθώς οι περισσότεροι δικαστικοί και εισαγγελείς διορίστηκαν επί της δικής τους θητείας. Αυτό επιτείνει τις αντιθέσεις μεταξύ Ραμπά και Μπάσα και “πυρπόλησε” τη συμφωνία», εξηγεί ο πολιτικός αναλυτής Ιλίρ Καλεμάτζ.

Σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές, εφόσον η διεξαγωγή των εκλογών δεν αντιμετωπίσει προβλήματα, οι κάλπες της Κυριακής ανοίγουν τον δρόμο για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έως το τέλος του έτους με στόχο την ένταξη της χώρας στην ΕΕ έως το 2022.

Εκτιμάται ότι το 1/4 του πληθυσμού εκτιμάται ότι εργάζεται ήδη σε χώρες της ΕΕ –κυρίως στην Ελλάδα και την Ιταλία. Όπως αναφέρει αξιωματούχος της Δύσης, η ένταξη στην ΕΕ θεωρείται ήδη «μονόδρομο» για τους πολιτικούς της Αλβανίας –αν και κανείς δεν δείχνει να βιάζεται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider