Γιατί η Wall Street σπάει όλα τα ρεκόρ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί η Wall Street σπάει όλα τα ρεκόρ

Μια αναζήτηση στο Google σχετικά με τον Τραμπ και το εμπόριο επιστρέφει περίπου 171 εκατομμύρια αποτελέσματα. Μια αναζήτηση για την «αύξηση κερδών» των επιχειρήσεων φέρνει μόλις 5,5 εκατομμύρια αποτελέσματα.

Πολλοί αναλυτές και παρατηρητές της αγοράς αποδίδουν το πρόσφατο ράλι των αγορών στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και στις ελπίδες των επενδυτών ότι η κυβέρνηση του και το Κογκρέσο θα παρέχουν ρευστότητα στην αγορά μέσω δραστικών περικοπών στους φόρους αλλά και μέσω της αύξησης των κρατικών δαπανών για υποδομές. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική.

Ο Άντριου Σλίμον, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Morgan Stanley Investment Management αναφέρει ότι το φετινό ράλι των αγορών οφείλεται στην ανάκαμψη των εταιρικών κερδών και «έχει λίγο να κάνει με την πολιτική ακόμα και αν η πολιτική επισκίασε την ιστορία των αυξημένων κερδών».

Έχοντας ως οδηγό τον τεχνολογικό τομέα, ο S&P 500 βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ έχοντας σημειώσει σημαντική άνοδο από τα χαμηλά των περίπου 2.000 μονάδων που βρισκόταν στα μέσα του 2016. Με τις αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών να βρίσκονται πολύ υψηλά, κάποιοι επενδυτές προειδοποιούν ότι έρχεται μεγάλη διόρθωση στην αγορά.

Ένα στοιχείο που στηρίζει την αντίθετη άποψη είναι η πρώτη διψήφια αύξηση κερδών τριμήνου που σημείωσαν οι εταιρείες του S&P 500 μετά από το τέταρτο τρίμηνο του 2011. Τα κέρδη των blue-chip αυξήθηκαν κατά 13,3% ανά μετοχή το πρώτο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με ανάλυση της FactSet. Σημαντική αύξηση της τάξης του 7,8% έχουν σημειώσει και τα έσοδα των συγκεκριμένων εταιρειών, σημειώνοντας την ταχύτερη ανάπτυξη από το τέταρτο τρίμηνο του 2011.

Τα στοιχεία αυτά όμως γεννούν το ερώτημα αν βρισκόμαστε στην κορυφή της αγοράς, έχοντας ως δεδομένους παράγοντες όπως οι νέες πιέσεις που ασκούνται στις τιμές του πετρελαίου και άλλων βασικών εμπορευμάτων και η ασθενής ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ.

«Είχαμε την καλύτερη αύξηση κερδών τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ σημειώσαμε την πιο αδύναμη οικονομική ανάπτυξη της τελευταίας πενταετίας και μάλλον αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», αναφέρει ο Νίκολας Κόλας, επικεφαλής στρατηγικής αγορών της Convergex.

Επιπλέον επικρατεί σκεπτικισμός σχετικά με τα αποτελέσματα των επόμενων τριμήνων. Αναλυτές της Wall Street εκτιμούν ότι η αύξηση των αποτελεσμάτων θα είναι πιο αργή στο άμεσο μέλλον, αναμένοντας αύξηση 7,1% το δεύτερο τρίμηνο, 7,7% το τρίτο τρίμηνο και 12,5% το τελευταίο τρίμηνο.

«Ο κόσμος μιλάει με ενθουσιασμό για αλλαγές στη φορολογία και για αύξηση δαπανών στις υποδομές, αλλά μέχρι να γίνουν αυτά δεν πρόκειται να δείτε κάποια επίδραση στις προβλέψεις», αναφέρει ο Τζον Μπάτερς, αναλυτής της FactSet.

Το πρώτο τρίμηνο σημειώθηκε αύξηση κερδών σχεδόν και στις 11 βασικούς τομείς που καλύπτει ο S&P 500 εκτός των τηλεπικοινωνιών. Τις πιο μεγάλες αυξήσεις σημείωσαν οι επιχειρήσεις των κλάδων της ενέργειας, των οικονομικών υπηρεσιών, των υλικών και της πληροφορικής.

Ως σημείο εξαιρετικής σημασίας αναδεικνύεται η δραστηριοποίηση των εισηγμένων εταιρειών σε χώρες εκτός των ΗΠΑ, καθώς το δολάριο έχει υποχωρήσει σημαντικά από το υψηλό σημείο που βρέθηκε τον Ιανουάριο. Οι εταιρείες του S&P 500 που βγάζουν πάνω από το 50% των εσόδων τους εκτός των ΗΠΑ σημείωσαν αύξηση 20,7% στα κέρδη τους, ενώ αυτές που είναι πιο επικεντρωμένες στο εσωτερικό είχαν αύξηση 6,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider