Η ακτινογραφία των γαλλικών εκλογών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ακτινογραφία των γαλλικών εκλογών

Το βλέμμα της Ευρώπης είναι στραμμένο στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές που θεωρούνται, όχι άδικα, ως η πρώτη γραμμή της σύγκρουσης ανάμεσα στον φιλελεύθερο διεθνισμό και τον εθνικιστικό προστατευτισμό.

Η Μαρίν Λεπέν είναι η πλέον εδραιωμένη πολιτικά υπέρμαχος του εθνικισμού, κλείνοντας ήδη δύο δεκαετίες πολιτικής καριέρας. Απέναντι από την ακροδεξιά υποψήφιο βρίσκεται ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συστήνεται υπερήφανα ως κεντρώος, φιλελεύθερος και ευρωπαϊστής πολιτικός. Δεν θα μπορούσε αυτή η μάχη να έχει πιο αντιπροσωπευτικούς αντιπάλους.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Μακρόν είναι αυτός που θα αναδειχθεί νικητής του β’ κύκλου των εκλογών στις 7 Μαΐου και θα μετοικήσει στα Ηλύσια Πεδία. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι θα εξασφαλίσει σημαντική κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Παρ’ όλα αυτά, αν εξετάσει κανείς πιο προσεκτικά τα δημογραφικά στοιχεία, θα διαπιστώσει ότι ο κεντρώος υποψήφιος αντιμετωπίζει απειλές –που μπορούν βέβαια να αποτελέσουν και ευκαιρίες.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε την ημέρα του α’ γύρου των εκλογών για λογαριασμό της γαλλικής εφημερίδας Les Echos, υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους η νίκη Μακρόν δεν είναι δεδομένη. Πρώτον, το 15% των ψηφοφόρων αποφάσισαν τι θα ψηφίσουν την ημέρα των εκλογών. Αν αναλογιστεί κανείς ότι κατέβηκαν τέσσερις υποψήφιοι με κοντινά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, η μερίδα των αναποφάσιστων ήταν πολύ μεγάλη.

Δεύτερον, ο Μακρόν έχει τους λιγότερο πιστούς ψηφοφόρους από όλους τους υποψηφίους και δεν ξεπερνούν το 54% αυτών που τον ψήφισαν στον α’ γύρο. Οι μισοί δηλαδή από τους Γάλλους τον ψήφισαν για λόγους τακτικής μάλλον παρά εκ πεποιθήσεως και αυτό καθιστά εύθραυστη την επικράτησή του.

Με άλλα λόγια, ο Μακρόν μπορεί να συγκεντρώνει υψηλότερα ποσοστά από τη Λεπέν, αλλά οι δικοί του ψηφοφόροι είναι πολύ λιγότερο «πεπεισμένοι» από εκείνους του Εθνικού Μετώπου. Εάν κατορθώσει να «κερδίσει» αυτούς τους ψηφοφόρους, θα είναι σημαντικό όχι μόνο για μια άνετη νίκη στον δεύτερο γύρο, αλλά και για τη διεύρυνση της λαϊκής στήριξης στη Γαλλία –και το εξωτερικό– προς τον κεντρώο φιλελευθερισμό που θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος στον εσωστρεφή εθνικισμό που ευαγγελίζονται η Λεπεν και οι ομοϊδεάτες της ανά τον κόσμο.

Σε αυτό το ενδεχόμενο, ο Μακρόν θα μετατρέψει τις αδυναμίες του σε ευκαιρίες. Η μεγαλύτερη αδυναμία του φιλελεύθερου υποψηφίου, όμως, είναι ότι η Λεπέν απολαμβάνει μεγαλύτερα ποσοστά υποστήριξης μεταξύ των νεώτερων και των πιο ηλικιωμένων ψηφοφόρων. Τα υψηλότερα ποσοστά του Μακρόν εντοπίζονται στην ηλιακή ομάδα 50-64 ετών. Η εικόνα αυτή είναι ακριβώς η αντίθετη από τις υπόλοιπες χώρες. Ο λόγος είναι ότι η γαλλική οικονομία δεν προσφέρει πολλά στους νέους –ιδίως σε εκείνους με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο. Η άκαμπτη αγορά εργασίας και η υποτονική ζήτηση έχουν ως αποτέλεσμα να διατηρείται η ανεργία σε υψηλά ποσοστά, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη υποχωρεί. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που η μεγαλύτερη εξαγρίωση ενάντια στο κατεστημένο καταγράφεται μεταξύ των νέων Γάλλων.

Οι ηλικιωμένοι ψηφοφόροι, αντιθέτως, και ιδίως όσοι έχουν συμπλήρωσει τα 65 έτη, προτιμούν τον Φρανσουά Φιγιόν για τον καθολικισμό και τις παραδοσιακές κοινωνικές του θέσεις αλλά και για τις σαφείς εξαγγελίες του να συρρικνώσει δραστικά τον δημόσιο τομέα. Οι ψηφοφόροι αυτοί θα στραφούν στον Μακρόν, εάν δώσει μεγαλύτερη έμφαση στα μεταρρυθμιστικά του σχέδια.

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τους νεώτερους ψηφοφόρους. Ο λόγος που η νέα γενιά έχει λιγότερες ευκαιρίες σήμερα είναι η απουσία των φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων που θα εξασφαλίσουν μείωση του κόστους των προσλήψεων και ίσες στα κλειστά επαγγέλματα. Οι μεταρρυθμίσεις που υπόσχεται ο Μακρόν –και έταξε και ο Φιγιόν ως έναν βαθμό– αναμένεται να ευνοήσουν πολύ περισσότερο τους νέους Γάλλους από μια Γαλλία που υψώνει τείχη και γυρνά την πλάτη την Ευρώπη –ό,τι δηλαδή ευαγγελίζεται η Λεπέν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider