Η Μέι δράττεται της ευκαιρίας και ζητά εκλογές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Μέι δράττεται της ευκαιρίας και ζητά εκλογές

Για άλλη μια φορά η Βρετανία οδεύει προς τις κάλπες ύστερα από μια εντελώς αιφνιδιαστική κίνηση της πρωθυπουργού, Τερέζας Μέι, να ζητήσει την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 8 Ιουνίου προκειμένου να ανανεώσει τη λαϊκή ψήφο εν μέσω των δύσκολων διαπραγματεύσεων για το διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας ανέφερε από την πρωθυπουργική κατοικία την Τρίτη το πρωί ότι υπάρχει πολύ μεγάλο χάσμα στην πόλη του Γουέστμινστερ σχετικά με την αποχώρηση από την ΕΕ και ότι θα έθετε το θέμα στην κρίση του λαού. Αν και αυτή η φήμη κυκλοφορούσε εδώ και μήνες, λίγοι ήταν εκείνοι τόσο από το εσωκομματικό όσο και από το εξωκομματικό περιβάλλον οι οποίοι θεωρούσαν ότι τελικά η Μέι «θα τραβούσε τη σκανδάλη». Για άλλη μια φορά, διέψευσε τις όποιες προσδοκίες.

Οι δημοσκοπήσεις, στην πλειοψηφία τους, της δίνουν προβάδισμα και μάλιστα με διαφορά από τότε που η Μέι ανέλαβε τη θέση. Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του YouGov καταδεικνύει ότι οι μισοί Βρετανοί θεωρούν ότι η Μέι θα μπορούσε να είναι η ιδανική πρωθυπουργός σε σύγκριση με τον Τζέρεμι Κόρμπιν από το Εργατικό Κόμμα ο οποίος συγκεντρώνει μόνο το 18%. Το κόμμα των συντηρητικών προπορεύεται κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες και αν οι δημοσκοπήσεις πέσουν μέσα έστω κατά το ήμισυ, θα μειώσει σημαντικά την πλειοψηφία των Εργατικών και θα διασφαλίσει τη θέση της για την επόμενη πενταετία. Ένα πράγμα είναι βέβαιο: Αυτή η εκλογική αναμέτρηση θα είναι πολύ κακή για το διαιρεμένο κόμμα των Εργατικών και τον αποδυναμωμένο Κόρμπιν. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, από την άλλη, αναμένεται ότι θα έχουν κάποιες νίκες σε κάποιες μητροπολιτικές περιοχές.

Η κα Μέι, τουλάχιστον μέχρι τώρα, απείχε από την χρήση ψηφολογίας για να αποπροσανατολίσει το λαό και άρχισε να χρησιμοποιεί πιο μετριοπαθή γλώσσα αντικαθιστώντας το ότι «δεν θα γίνουν εκλογές» με το «δεν θα έπρεπε να γίνουν εκλογές». Η ομάδα της θεωρούσε ότι οι εκλογές θα δημιουργούσαν περισσότερες διχαστικές τάσεις αλλά τώρα θεωρεί ότι είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για τη διεξαγωγή τους.

Το άρθρο 50 έχει ενεργοποιηθεί αλλά οι επίσημες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ δεν θα ξεκινήσουν πριν από το καλοκαίρι. Ωστόσο, ούτε τώρα ακολουθείται αμιγώς «ευθεία» διαδικασία. Η Μέι θα χρειαστεί την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 στη Βουλή των Κοινοτήτων και με τη υποστήριξη των Εργατικών, οι οποίοι δήλωσαν πως θα στηρίξουν την πρόταση για τη διεξαγωγή εκλογών αλλά και την υποστήριξη του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, η Μέι θα εξασφαλίσει σίγουρα την απαραίτητη πλειοψηφία.

Σε κάθε περίπτωση ένα είναι σίγουρο. Αυτό που μάθαμε σήμερα είναι κάποια πράγματα για το χαρακτήρα της Βρετανίδας πρωθυπουργού. Αυτοί που είχαν κατηγορήσει την Μέι ως «Theresa May not», πλέον αποδείχθηκε ότι έκαναν λάθος. Αυτή η τολμηρή κίνηση και μια μεγάλη νίκη θα διασφαλίσει τη θέση της στα υψηλά κλιμάκια της ιεραρχίας των Βρετανών πολιτικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider