Το «σπαθί του προστατευτισμού» απειλεί την ανάκαμψη, λέει η Λαγκάρντ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το «σπαθί του προστατευτισμού» απειλεί την ανάκαμψη, λέει η Λαγκάρντ

Αν και απειλείται από ένα νέο κύμα ανόδου του προστατευτισμού, η παγκόσμια οικονομία «ανεβάζει στροφές» καθώς τόσο οι ανεπτυγμένες όσο και οι αναπτυσσόμενες αγορές εμφανίζουν καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης από πέρσι, σύμφωνα με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας της στις Βρυξέλλες, όπου έδωσε κάποιες πληροφορίες για τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη ενδυναμώνεται.

Σύμφωνα με την ίδια, οι παράγοντες που συνεισφέρουν στην παγκόσμια οικονομία είναι: Μια ευρεία ανοδική τάση που παρατηρείται στη βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ και άλλων πλούσιων χωρών, η ισχυρότερη ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών και τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν στις χώρες χαμηλού εισοδήματος οι αυξημένες τιμές των εμπορευμάτων.

«Τα καλά νέα είναι ότι μετά από έξι χρόνια απογοητευτικής ανάπτυξης, η παγκόσμια οικονομία δείχνει δυναμική καθώς η ανάκαμψη υπόσχεται περισσότερες θέσεις εργασίας, υψηλότερα εισοδήματα και μεγαλύτερη ευημερία», δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ.

Τον προηγούμενο Ιανουάριο το ΔΝΤ εκτίμησε πως η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,4% το 2017 μετά από ανάπτυξη 3,1% που σημείωσε το 2016, προβλέποντας πως μια επιτάχυνση της οικονομίας που ξεκίνησε κυρίως στις ΗΠΑ κατά το δεύτερο εξάμηνο της περσινής χρονιάς θα συνεχιστεί και φέτος. Το ΔΝΤ θα ανακοινώσει τις αναθεωρημένες του προβλέψεις την επόμενη εβδομάδα κατά την διάρκεια της Εαρινής Συνόδου του στην Ουάσιγκτον.

Παρά τα καλά νέα η επικεφαλής του ΔΝΤ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η –κυρίως πολιτική– αβεβαιότητα συνεχίζει να επιβαρύνει την παγκόσμια οικονομία.

Η κυρία Λαγκάρντ δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον Ντόναλντ Τραμπ ούτε συγκεκριμένα στην απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή στην κάθοδο της Μαρίν Λε Πεν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως οποιεσδήποτε αμφιβολίες για τα καλά της παγκοσμιοποίησης είναι εξίσου σημαντικές όσο οι αποφάσεις της Fed για τα αμερικανικά επιτόκια.

«Βλέπουμε επίσης –τουλάχιστον σε κάποιες ανεπτυγμένες οικονομίες– να εκφράζονται αμφιβολίες σχετικά με τα πλεονεκτήματα της οικονομικής ενοποίησης», δήλωσε.

«Υπάρχουν ξεκάθαροι κίνδυνοι: Η πολιτική αβεβαιότητα και στην Ευρώπη, το σπαθί του προστατευτισμού που απειλεί το ελεύθερο εμπόριο, καθώς και οι στενές οικονομικές συνθήκες που μπορεί να οδηγήσουν πολλά κεφάλαια εκτός των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων αγορών».

Η πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, που ξεκίνησε τη δεύτερη πενταετή θητεία της στην ηγεσία του ΔΝΤ το προηγούμενο καλοκαίρι, προειδοποίησε τις κυβερνήσεις ότι πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αυξήσουν τη χαμηλή παραγωγικότητα που πλήττει τις οικονομίες από την οικονομική κρίση του 2008 και έπειτα.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΔΝΤ, η υποχώρηση της αύξησης της παραγωγικότητας που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία εννέα χρόνια έχει μειώσει το ΑΕΠ των ανεπτυγμένων χωρών κατά 5%, το οποίο είναι σαν η παγκόσμια οικονομία να έχει χάσει την Γερμανία.

Η Λαγκάρντ δήλωσε ακόμη ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να προετοιμάσουν τους εργαζόμενους να υποδεχτούν ένα νέο κύμα αυτοματισμών και τεχνολογικών αλλαγών που έρχεται.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ προχώρησε και σε μια έμμεση προειδοποίηση προς τον Ντόναλντ Τραμπ και τους υπόλοιπους λαϊκιστές. Προειδοποίησε ότι μια στροφή στον προστατευτισμό θα έχει επιπτώσεις όπως και κάθε κίνηση διάλυσης της διεθνούς αρχιτεκτονικής και των θεσμών που κυριαρχούν στην παγκόσμια οικονομία για περισσότερα από 70 χρόνια.

«Ο περιορισμός του ελεύθερου εμπορίου θα ήταν αυτοτραυματισμός», τόνισε η κυρία Λαγκάρντ.

«Στον σύγχρονο κόσμο, οι εθνικές πολιτικές τείνουν να επηρεάζουν και τις υπόλοιπες χώρες», δήλωσε η ίδια και πρόσθεσε: «Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα και για αυτό τον λόγω πρέπει να υποστηρίζουμε την όσο το δυνατόν πιο δυνατή διεθνή συνεργασία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider