«Πικρό» καφέ κερνά η Βραζιλία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πικρό» καφέ κερνά η Βραζιλία

Δύσκολα τα πράγματα στην παγκόσμια αγορά καφέ, μετά την παρατεταμένη ξηρασία στις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή, όπως η Βραζιλία. Η απότομη πτώση στα αποθέματα, όμως, απειλεί να εκτινάξει στα ύψη την τιμή του καφέ.

Με την παραγωγή στη Βραζιλία, όπου καλλιεργείται η περίφημη ποικιλία Arabica, να αναμένεται να υποχωρήσει κατά 13% την επόμενη σεζόν (2017-2018), ο δείκτης διαθεσιμότητας καφέ εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει σε χαμηλό οκτώ ετών, αναφέρει η Rabobank, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες του αγροτικού τομέα. Με τόσο χαμηλά αποθέματα, αν κάτι πάει «στραβά» με τις καιρικές συνθήκες, η επίδραση στην τιμή θα είναι τεράστια, προειδοποιεί ο Κάρλος Μέρα, αναλυτής καφέ της τράπεζας.

Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κόκκων καφέ παγκοσμίως, καθώς καλλιεργεί μερικές από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες. Τα τελευταία χρόνια, όμως, οι ξηρασίες έχουν επιφέρει τεράστιο πλήγμα στους παραγωγούς, με την παραγωγή της ποικιλίας Arabica να καταγράφει απότομη πτώση το 2014. Οι περιοχές δε όπου καλλιεργείται ο καφές Robusta πλήττονται από ξηρασίες για πολλά συνεχόμενα έτη.

Η παραγόμενη ποσότητα Arabica συρρικνώθηκε στα 42 εκατ. σακιά των 60 κιλών το περασμένο έτος. Τα καφεόδεντρα της Βραζιλίας διανύουν εναλλακτικά «καλές» και «κακές» χρονιές, καθώς χρειάζονται κάποια διαστήματα αποκατάστασης από την επιβάρυνση της παραγωγικής χρονιάς. Λόγω της πτώσης στην παραγωγή, εκτιμάται ότι οι καλλιεργητές θα προχωρήσουν σε δραστικό κλάδεμα των καφεόδεντρων και η τράπεζα αναμένει μείωση της παραγωγής Arabica στα 36,7 σακιά.

Η ζήτηση, αντιθέτως, έχει καταγράψει συνεχή άνοδο τα τελευταία χρόνια, γεγονός που οδήγησε σε συσσώρευση αποθεμάτων στις χώρες που δεν είναι παραγωγοί. Αν, όμως, η προσφορά μειωθεί, οι αγοραστές καφέ θα στραφούν στα αποθέματα. «Πιστεύουμε ότι μεγάλο μέρος αυτών των αποθεμάτων θα εξαντληθούν μέσα στα επόμενους 15 μήνες», σχολιάζει ο Μέρα.

Οι αναλυτές διερωτώνται αν η απότομη πτώση στην προσφορά Arabica θα αντικατοπτριστούν άμεσα στην τιμή του καφέ. Σήμερα, ο καφές Arabica διαπραγματεύεται στα 1,42 δολάρια η λίβρα (454 γραμμάρια, σημειώνοντας αύξηση 10% σε σύγκριση με τις αρχές του 2016. Πέρυσι, όμως, η τιμή εκτοξεύτηκε στα 1,80 δολάρια, όταν υπήρξε για ένα διάστημα έλλειψη στην ποικιλία Robusta.

«Η τιμή αντανακλά εύλογα τις τρέχουσες και τις παρελθοντικές συνθήκες», σχολιάζει ο Τζέιμς Χερν, στέλεχος της εταιρείας μεσιτείας εμπορευμάτων Marex Spectron. Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, δεν αποτυπώνεται προς το παρόν στην αγορά η ανησυχία για μειωμένη προσφορά. «Υπάρχει σημαντικό έλλειμμα, όλοι το βλέπουν ότι θα υπάρξει πρόβλημα», προειδοποιεί.

Ένας ακόμη παράγοντας που εντείνει τη μεταβλητότητα στην αγορά είναι η έλλειψη κρατικών αποθεμάτων στη Βραζιλία, μετά τη δημοπράτησή τους αυτόν τον μήνα. Την ίδια ώρα, η χώρα έχει διανύσει παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας και ανομβρίας.

«Το γεγονός ότι η κυβέρνηση κατάφερε να πουλήσει τα αποθέματά της χωρίς πρόβλημα δείχνει την έλλειψη που υπάρχει στην αγορά», εξηγεί ο Χερν. Μέχρι πρότινος, η κυβέρνηση της Βραζιλίας αγόραζε την πλεονάζουσα παραγωγή στηρίζοντας έτσι τους παραγωγούς. Είναι η πρώτη φορά σε διάστημα 10 ετών που μηδενίζει τα αποθέματά της ενώ στην αγορά υπάρχει έλλειψη, τονίζουν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider