Ο τουρισμός «αιμορραγεί» στη σκιά της τρομοκρατίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο τουρισμός «αιμορραγεί» στη σκιά της τρομοκρατίας

Σοβαρό πλήγμα έχει επιφέρει η τρομοκρατία στις τουριστικές χώρες, με την Τουρκία και την Αίγυπτο να βλέπουν τη βιομηχανία του τουρισμού να καταρρέει στον απόηχο των φονικών επιθέσεων του ISIS και άλλων οργανώσεων στα τελευταία χρόνια.

Το κύμα των τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν σημειωθεί στην Κωνσταντινούπολη και άλλες τουρκικές χώρες έχουν επιφέρει ανυπολόγιστο πλήγμα στην τουριστική κίνηση της χώρας. Στην τρομοκρατία ήρθε να προστεθεί και η πολιτική αβεβαιότητα που προκάλεσε η απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, με αποτέλεσμα τα τουριστικά έσοδα να υποχωρήσουν κατά 22% το περασμένο έτος.

«Η Τουρκία έχει μια σειρά από ανοιχτά μέτωπα: τον πόλεμο στη Συρία, την προσφυγική κρίση, το πραξικόπημα, την επίθεση στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης που κόστισε τη ζωή σε 46 ανθρώπους», επισημαίνει ο Ντέιβιντ Σκόουσιλ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του WTTC.

Από το 2010 που ξέσπασε η Αραβική Άνοιξη, τα τουριστικά έσοδα της Αιγύπτου έχουν σημειώσει βουτιά 80% σε ετήσια βάση, εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας και των τρομοκρατικών επιθέσεων που έχει δεχθεί η χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του κλαδικού φορέα World Travel & Tourism Council (WTTC).

Ο αριθμός των τουριστών που επισκέφτηκαν τη χώρα έχει καταρρεύσει από τα 14 εκατ. το 2010 στα 5 εκατ. πέρυσι. Σύμφωνα με τον Σκόουσιλ, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του WTTC, ο βασικός λόγος της βουτιάς που έχει υποστεί ο αιγυπτιακός τουρισμός τους τελευταίους μήνες είναι η κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου που απογειώθηκε από το Σαρμ Ελ Σέιχ τον Οκτώβριο του 2015 με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 224 επιβαίνοντες. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε το ISIS.

Η Τυνησία, από την άλλη, φαίνεται πως έχει καταφέρει να «σηκώσει κεφάλι». Μετά τη δραματική πτώση που σημειώθηκε στην τουριστική κίνηση στον απόηχο των αιματηρών επιθέσεων το 2014 και το 2015, κατόρθωσε να σταθεροποιηθεί το 2016 σημειώνοντας πτώση μόλις 2,5%. «Ο τουρισμός έχει αρχίσει να ανακάμπτει. Ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας έχουν καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες σε επίπεδο μάρκετινγκ και ασφάλειας», σημειώνει ο Σκόουσιλ.

Από τα «νύχια» της τρομοκρατίας δεν έχουν γλιτώσει ούτε τα κράτη της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Το Βέλγιο και η Γαλλία έχουν επίσης δει τα τουριστικά μεγέθη να σημειώνουν πτώση, ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες βγήκαν κερδισμένες καθώς οι τουρίστες στρέφονται σε αυτές προς αναζήτηση ασφαλών προορισμών.

Αυτή είναι η περίπτωση της Κύπρου, η οποία σημείωσε αύξηση 17,1% στα τουριστικά έσοδα από το εξωτερικό, με τη Βουλγαρία να ακολουθεί καταγράφοντας άνοδο 12,4%. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικές είναι και οι επιδόσεις των κρατών της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Σλοβακία (13,2%), η Πολωνία (8,6%) και η Ουγγαρία (6,8%).

Σημαντική ώθηση δίνουν στα τουριστικά μεγέθη οι Κινέζοι τουρίστες, οι οποίοι αναλογούν στο 21,2% της παγκόσμιας τουριστικής κίνησης το 2016 –ποσοστό διπλάσιο από τους Αμερικανούς τουρίστες που αναλογούν στο 11,1%.

Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Κινέζων που ανέρχονται στη μεσαία τάξη, το Πεκίνο ενθαρρύνει τους πολίτες να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να διευρύνουν τους ορίζοντές τους», εξηγεί ο Σκόουσιλ. Και η ίδια η Κίνα, όμως, δεν τα πάει άσχημα, αφού τον περασμένο χρόνο υποδέχθηκε 55 εκατ. τουρίστες από το εξωτερικό.

Σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης παρατηρείται στα περισσότερα ασιατικά κράτη, τα οποία υποδέχονται τουρίστες τόσο από την Κίνα όσο και από άλλες χώρες του κόσμου.

Σύμφωνα με τον Σκόουσιλ, πάντως, η ταξιδιωτική και τουριστική κίνηση παγκοσμίως «βρίσκεται σε ανοδική τροχιά», με τα παγκόσμια έσοδα να έχουν ενισχυθεί κατά 3,3%, μετά από προσαρμογή στον πληθωρισμό, το 2016 –το έκτο κατά σειρά ανοδικό έτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider