Βρετανία: Από το άρθρο 50 στο Brexit

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Από το άρθρο 50 στο Brexit

Η Τερέζα Μέι είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας στέλνοντας επισήμως ένα μήνυμα στην Ευρώπη για τις προθέσεις της. Η διαδικασία θα ξεκινήσει την Τετάρτη, 29 Μαρτίου όπως είχε δεσμευθεί και η πρωθυπουργός της χώρας. Αν οι δύο πλευρές δεν αποφασίσουν κάποια παράταση, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν δύο χρόνια περιθώριο για να συμφωνήσουν για το εν λόγω «διαζύγιο».

Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα που θέτει το άρθρο 50 και περιλαμβάνει κείμενο 262 λέξεων το οποίο συντάχθηκε στην κουζίνα του βετεράνου Άγγλου διπλωμάτη, Τζον Κέρ, ο οποίος θα καθορίσει και το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2017, η Ευρώπη των 27 θα υιοθετήσει τις κατευθυντήριες γραμμές για μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να δώσει μια πρώτη απάντηση μέσα σε 48 ώρες.

Ωστόσο οι επίσημες κατευθύνσεις θα δοθούν από την Σύνοδο των υπόλοιπων 27 κρατών. Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στο τέλος Απριλίου ή στις αρχές Μάη και θα αφορά αρχές οι οποίες δεν θα τεθούν σε κανενός είδους κίνδυνο.

Όπως και να έχει, μερικές χώρες ανησυχούν με τη συσπείρωση μεταξύ των δύο γύρων των γαλλικών εκλογών.

Τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2017, η ΕΕ θα συμφωνήσει να διαπραγματευθεί τις οδηγίες εξόδου. Τα κράτη-μέλη θα εξουσιοδοτήσουν την Κομισιόν ως βασικό διαπραγματευτή και θα συντάξουν εμπιστευτικές οδηγίες δίνοντας στις Βρυξέλλες ένα πιο συγκεκριμένο πρόσταγμα.

Η Κομισιόν θα καταθέσει πρόταση και οι συζητήσεις θα διαρκέσουν τέσσερις εβδομάδες προκειμένου να δώσουν έγκριση όλα τα κράτη.

Η Βρετανία θα συστήσει το νομοσχέδιο Great Repeal Bill που θα θέτει τις προδιαγραφές για την μετά-Brexit εποχή.

Στις 24 Σεπτεμβρίου του 2017 διεξάγονται οι εκλογές στη Γερμανία (στις 7 Μαΐου προηγούνται οι εκλογές στη Γαλλία). Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στην Άνγκελα Μέρκελ έναντι του Μάρτιν Σουλτς ο οποίος ήταν και πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής για το Brexit από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θέλει πρώτα μια συμφωνία για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας καθυστερώντας τις συζητήσεις για τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο πλευρών τουλάχιστον μέχρι η Βρετανία συμφωνήσεις στους όρους των υποχρεώσεών της όσον αφορά στην αποχώρησή της και τα δικαιώματα των μεταναστών. Όπως εκτιμά, οι συζητήσεις θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Ο Μάρτιος του 2018 αποτελεί και χρονικό ορόσημο όπου κάθε εμπορική συναλλαγή θα πάψει να έχει ιδιαίτερη αξία καθώς οι εταιρείες αναμένεται να λάβουν δράση για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους όπως το να μετατοπίσουν τις δραστηριότητές τους εκτός Ηνωμένου Βασιλείου. Ο πρώην πρέσβης της Βρετανίας, Sir Ιβάν Ρότζερς, προειδοποίησε για τη σημασία τέτοιων συμφωνιών για να αποφύγει να πέσουν από «την άκρη του βράχου».

Τον Οκτώβριο του 2018 ο Μπαρνιέ πρέπει να οριστικοποιήσει τη συνθήκη αποχώρησης. «Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα γίνει μέσα σε διάστημα 18 μηνών », ανέφερε. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι θα υπάρξει σαφώς ένα μεγάλο διάστημα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

Όμως η Ευρώπη των 27 βλέπει την μετάβαση ως την τελική φάση της διαπραγμάτευσης, στην οποία θα μπορούν να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες για να βρεθεί ένα «κοινό έδαφος» για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών. Η ΕΕ θεωρεί ότι η αβεβαιότητα θα αυξήσει και τον αριθμό των επιχειρήσεων που θα αποχωρήσουν από τη Μεγάλη Βρετανία μετά το Brexit προκειμένου να μειώσου το κίνδυνο που απορρέει από μια «σκληρή έξοδο».

Μέχρι το Μάρτιο του 2019 θα πρέπει να έχει επικυρωθεί η αποχώρηση από τα μέλη της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενώ το αγγλικό κοινοβούλιο έχει δεσμευθεί να ψηφίσει τη συμφωνία προτού αυτή τεθεί σε εφαρμογή.

Οι εκλογές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν προγραμματιστεί για το Μάη του 2019. Αυτό καθιστά δύσκολη την επέκταση ισχύος του άρθρου 50 μετά το Μάρτιο χωρίς να απαιτηθεί μια περίπλοκη νομική εργασία σχετικά με το αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να έχει υποψηφιότητες και με το τι θα γίνει με αυτούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider