Ποιο είναι το μέλλον της στερλίνας ενόψει του Άρθρου 50

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιο είναι το μέλλον της στερλίνας ενόψει του Άρθρου 50

Ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στον δρόμο για το Brexit είναι η ενεργοποίηση του Άρθρου 50, η οποία και θα ξεκινήσει την διετή αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό το γεγονός περιμένουν όσοι παρακολουθούν την στερλίνα από το βρετανικό δημοψήφισμα και έπειτα.

Πως έχουν αντιδράσει στο Brexit οι επενδυτές;

Οι επενδυτές προσπαθούν να κατανοήσουν τις πολιτικές και οικονομικές συνθήκες του Brexit. Μια μεγάλη υποτίμηση που έλαβε χώρα μερικές ημέρες μετά το δημοψήφισμα έκανε πολλούς να προβλέπουν δύσκολο μέλλον για τη στερλίνα. Ανά καιρούς, η πολιτική που ακολουθούσε η βρετανική κυβέρνηση έναντι του Brexit και κυρίως η επικοινωνιακή της στρατηγική μπέρδευε τους επενδυτές και τους ωθούσε σε αρνητική στάση έναντι του βρετανικού νομίσματος.

Ωστόσο, οι αντοχές της βρετανικής οικονομίας καθώς και η ομιλία της Τερέζα Μέι για το Brexit στα μέσα Ιανουαρίου που ξεκαθάρισε κάπως το τοπίο έχουν κρατήσει την στερλίνα σταθερά πάνω από το όριο των 1,20 δολαρίων που δοκιμάστηκε έντονα στις αρχές του έτους. Στο μεταξύ, οι νομικές δυσκολίες της κυβέρνησης, που προκαλούσαν αμφιβολίες σχετικά με την πορεία της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν σε μεγάλο μέρος ξεχαστεί καθώς η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 πέρασε από την Βουλή.

«Το βασικό είναι ότι ενώ η βρετανική κυβέρνηση έχει να ξεπεράσει ένα ολόκληρο βουνό διαπραγματεύσεων για το Brexit, μπορεί να περπατά στις χαμηλότερες πλαγιές με κάποια ευκολία», δήλωσε ο Στήβεν Μπάροου της Standard Bank.

Τι θα συμβεί στη στερλίνα όταν ενεργοποιηθεί το Άρθρο 50;

Για πολύ καιρό η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 θεωρούταν ως ένα σημαντικό γεγονός που θα ταρακουνούσε την αγορά. Ωστόσο, οι αναλυτές του forex αναμένουν πλέον ότι το γεγονός της ενεργοποίησης του Άρθρου 50 θα έχει μικρές επιδράσεις στη στερλίνα. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι οι επενδυτές δεν βρίσκονται πια σε άρνηση σχετικά με το Brexit και έχουν πλέον υπολογίσει την αβεβαιότητα που αυτό προκαλεί στη βρετανική λίρα.

Το αίτημα της Βουλής των Λόρδων να έχουν «ουσιαστική ψήφο» για οποιαδήποτε συμφωνία περί της αποχώρησης, αν είχε γίνει πέρσι θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στο βρετανικό νόμισμα, αναφέρουν αναλυτές της Morgan Stanley. Οι ίδιοι πιστεύουν ότι μεγάλο κομμάτι της αβεβαιότητας έχει υπολογιστεί στην τιμή της στερλίνας. «Δεν θεωρούμε πως η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 θα είναι ένα μεγάλο γεγονός για το νόμισμα», δήλωσαν διατηρώντας την θετική τους στάση έναντι της λίρας.

Και όμως, η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 δεν θα περάσει απαρατήρητη από τους επενδυτές. Αν και θεωρείται σίγουρο και αναμενόμενο γεγονός μπορεί να εμφανιστούν επιπλέον αδυναμίες και μπορεί να δοκιμαστούν και πάλι τα χαμηλά επίπεδα που χτύπησε η στερλίνα τον Ιανουάριο. Πιο σημαντική μπορεί να είναι η απάντηση της ΕΕ μετά από την ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης, και το τι θα πει αυτή σχετικά με τις διαπραγματεύσεις.

Πως διαμορφώνεται η στερλίνα καθώς ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις;

Η στερλίνα θεωρείται φθηνή, σε σχέση με την κατάσταση της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2% φέτος. Παρότι αυτό αποτελεί μια αγοραστική ευκαιρία για μερικούς, υπάρχει μια σειρά παραγόντων που επηρεάζουν την συμπεριφορά των επενδυτών.

Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν, το αυξανόμενο βάρος της υποτιμημένης στερλίνας στην βρετανική οικονομία, τον κίνδυνο του Brexit στις εισροές επενδύσεων, η σχέση της κυρίας Μέι με τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ καθώς πλησιάζουμε στις επίσημες διαπραγματεύσεις, καθώς και οι Γαλλικές προεδρικές εκλογές. Ένα ακόμη σημαντικός παράγοντας είναι και η άνοδος των αμερικανικών επιτοκίων.

Η στερλίνα παραμένει αδύναμη, και παρότι η μεταβλητότητα της λίρας έναντι του δολαρίου έχει μειωθεί, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει αν η λίρα σπάσει το όριο 1,20 δολαρίων, σύμφωνα με την Societe Generale.

Οπότε σε τι αξία οδεύει η στερλίνα;

Το πρόβλημα για τους επενδυτές είναι ότι δεν μπορούν να κρίνουν πως θα πάνε οι διαπραγματεύσεις κατά την διάρκεια των δύο ετών που θα κρατήσουν. Για αυτό το λόγο πολλοί αναλυτές είναι απρόθυμοι να προβλέψουν οτιδήποτε σχετικά με αλλαγές στην τωρινή αξία της λίρας, τουλάχιστον για το υπόλοιπο του 2017.

«Όσο περισσότερο κρατήσει η αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι πτωτικές πιέσεις στην επενδυτική δραστηριότητα, την αύξηση της εργασίας και του πληθωρισμού», σχολίασε η Τζέην Φόλεϊ της Radobank.

Πιο πιθανό είναι ότι η πορεία της στερλίνας θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα, υπάρχει η τάση αποδυνάμωσης της στερλίνας έναντι του ευρώ τους επόμενους μήνες, αναφέρει η κυρία Φόλει, αν η οικονομία της Ευρωζώνης συνεχίσει να ενδυναμώνεται και η Μαρίν Λεπέν χάσει τις Γαλλικές εκλογές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider