Τα κινητά τηλέφωνα «υψώνουν τη φωνή» τους στην έκθεση MWC

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα κινητά τηλέφωνα «υψώνουν τη φωνή» τους στην έκθεση MWC

Ο κλάδος κινητής τηλεφωνίας μπορεί να έχει χάσει τη «φωνή» του τα τελευταία χρόνια, καθώς η ανταλλαγή δεδομένων μέσω των smartphones έχει πάρει τα ηνία του κλάδου, αλλά η κορυφαία έκθεση Mobile World Congress (MWC ) που διοργανώνεται στη Βαρκελώνη την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να φέρει ξανά στο προσκήνιο τις φωνητικές λειτουργίες.

Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, η αναγνώριση φωνής και η λειτουργία ψηφιακού προσωπικού βοηθού θα κλέψουν την παράσταση τόσο στις παρουσιάσεις όσο και στα περίπτερα της μεγαλύτερης έκθεσης παγκοσμίως για την κινητή τηλεφωνία, την οποία θα επισκεφτούν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι.

Τα δίκτυα 5G, η εικονική πραγματικότητα και οι τελευταίες προσπάθειες για προώθηση των πωλήσεων στις συσκευές wearables, όπως τα έξυπνα ρολόγια, θα έχουν επίσης την τιμητική τους στη Βαρκελώνη.

Δια της απουσίας τους θα λάμψουν η Apple, η οποία δεν συμμετέχει στην έκθεση, καθώς και η Samsung, η οποία αποφάσισε να καθυστερήσει την παρουσίαση του νέου Galaxy S8 λόγω των θεμάτων ασφαλείας που επισκίασαν την εταιρεία πέρυσι.

Η φωνή επανέρχεται στο προσκήνιο

Το επίκεντρο της προσοχής των επισκεπτών θα βρεθούν, επίσης, οι λειτουργίες φωνητικής ενεργοποίησης που παρουσίαση πρώτη η Amazon στην εφαρμογή Alexa, την οποία ενσωμάτωσε στα μοντέλα της η Huawei, καθώς και η δυνατότητα Google Assistant που προς το παρόν διατίθεται μόνο στο μοντέλο Pixel της Google. «Θόρυβο» αναμένεται να προκαλέσει και η Sony, με τον προσωπικό βοηθό Ear.

«Η φωνή ήταν για πολλά χρόνια εκτός μόδας αλλά με τις φωνητικές λειτουργίες που θα παρουσιάσουν οι εταιρείες στην έκθεση MWC, έρχεται ξανά στο επίκεντρο», εξηγεί ο Μπεν Γουντ, αναλυτής της CCS Insight. Η φωνητική ενεργοποίηση, βέβαια, δεν είναι κάτι καινούργιο, αφού εδώ και χρόνια λειτουργεί η Siri της Apple και η Cortana της Microsoft, ενώ η Samsung «απάντησε» πέρυσι με τη Viv.

Με την ενσωμάτωση των φωνητικών χαρακτηριστικών, τα κινητά τηλέφωνα θα επανασχεδιαστούν, εκτιμούν οι αναλυτές. Όπως σημειώνουν, στην αγορά των smartphones επικρατεί «ομοιομορφία», αφού ουσιαστικά η πίτα χωρίζεται στα δύο: στα iPhone και τις συσκευές Android. Η ομοιομορφία αυτή μαρτυρά πενία ιδεών, οι οποίες εξαντλούνται στην αλλαγή του μεγέθους των συσκευών –από μεγάλες σε μικρές και το αντίστροφο, σε ενίσχυση των επεξεργαστών και βελτίωση των χαρακτηριστικών pixel της κάμερας.

Όπως σημειώνει η Ρομπέρτα Κότσα από την εταιρεία ερευνών Gartner, η ενσωμάτωση ψηφιακών βοηθών στις συσκευές σημαίνει ότι μαζί με το τηλέφωνο οι εταιρείες πωλούν και εμπειρίες. Η νέα αυτή τάση κερδίζει ακόμη περισσότερο έδαφος τώρα που ξεφουσκώνει η φούσκα των wearables. «Οι χρήστες έχουν αρχίσει να βαριούνται με όλα αυτά τα αχρησιμοποίητα δεδομένα. Οι πλατφόρμες αναγνώρισης φωνής θα μειώσουν την εξάρτηση των χρηστών από την οθόνη αφής και θα τους επιτρέψουν να παίρνουν τις πληροφορίες που θέλουν χωρίς να βγάλουν καν το τηλέφωνο από την τσέπη», εξηγεί η Κότσα.

Τα νέα αυτά χαρακτηριστικά ανοίγουν τον δρόμο για την κατάργηση των πλήκτρων στα έξυπνα κινητά του μέλλοντος, σημειώνει ο κ. Γουντ. «Στο μέλλον, η φωνή θα είναι και τα πλήκτρα και τα δάχτυλα στο μέλλον», τονίζει.

Συσκευές gigabit

Πρεμιέρα θα κάνουν, επίσης, φέτος στη Βαρκελώνη και τα τηλέφωνα «gigabit», οι συσκευές δηλαδή που στηρίζουν περισσότερο περιεχόμενο εικονικής πραγματικότητας και έχουν ανάλυση οθόνης 4K. Αναμένεται, επίσης, να παρουσιαστούν για πρώτη φορά και κάμερες 360 μοιρών που θα κάνουν πανοραμικές λήψεις.

Σε επίπεδο εμφάνισης, μια νέα τάση είναι η μείωση της «κορνίζας» στις συσκευές –της απόστασης δηλαδή ανάμεσα στην οθόνη και το περίγραμμα της συσκευής. Πρωτοπόρος σε αυτό είναι η Xiaomi με τη συσκευή Mi Mix.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider