Τα υποκατάστατα της βανίλιας «γλυκαίνουν» τις παγκόσμιες αγορές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα υποκατάστατα της βανίλιας «γλυκαίνουν» τις παγκόσμιες αγορές

Μπορεί να παραχθεί από πετρέλαιο, από γαρίφαλο από νορβηγική ελάτη ενώ έχει εξαχθεί ακόμα κι από κοπριά αγελάδων. Ο λόγος για την Βανίλια, το άρωμα της οποίας προσπαθούν να αποστάξουν από οποιοδήποτε άλλο υλικό πέραν του γνωστού όλες οι εταιρείες τροφίμων και ποτών ανά τον κόσμο αφού οι τιμές για του γνωστού καρπού έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ χωρίς να αναμένεται να πέσουν το 2017.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία δύο χρόνια η τιμή της βανίλιας έχει υπερτριπλασιαστεί φτάνοντας τα 450 δολάρια το κιλό, λόγω των μέτρων που επέβαλε η μεγαλύτερη παραγωγός στον κόσμο, η Μαδαγασκάρη, σε μια προσπάθεια να προστατέψει τα μερίδια αγοράς και την αντιστοιχία ποιότητας-τιμής. Στην αύξηση της τιμής βέβαια συνετέλεσε και η νέα τάση των μεγάλων εταιρειών τροφίμων για χρήση φυσικών αρτυμάτων που προέρχονται από καθαρές πηγές τροφίμων.

«Σχεδόν κανείς να μην είναι σε θέση να αντέξει το δυσβάσταχτο κόστος της φυσικής βανίλιας. Γι αυτό και άνθρωποι από όλο τον κόσμο μου στέλνουν δείγματα γεύσης βανίλιας από όλο τον κόσμο», αναφέρει ο Daphna Havkin-Frenkel των Bakto Tastes των ΗΠΑ, ο οποίος είναι σύμβουλος προμηθειών σε μεγάλες αλυσίδες τροφίμων.

Η πίεση μάλιστα για την εύρεση φυσικών αρωματικών ουσιών για τρόφιμα οι οποίες παράγονται από πρώτες ύλες που είναι σχετικά απρόσβλητες από την διακύμανση των τιμών αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Οι μεγάλες εταιρείες τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των Nestle και Hershey έχουν αναφέρει ότι θα καταργήσουν σταδιακά τις συνθετικές αρωματικές ύλες και θα χρησιμοποιούν μόνο φυσικά συστατικά, δήλωση που έκανε τις αγορές να ενδιαφερθούν ζωηρά για συστατικά όπως η βανίλια.

Η ιαπωνική εταιρεία αρτύματων Hasegawa διεκδικεί τελευταία μια σημαντική ανακάλυψη: την παραγωγή μιας τόσο δημοφιλούς γεύσης από ζάχαρη που έχει υποστεί τις κατάλληλες ζυμώσεις. Τα δείγματα μάλιστα του προϊόντος έχουν δοκιμαστεί από τους κυρίαρχους της αγοράς τροφίμων και χαρακτηρίστηκε σχεδόν αδύνατο να διευκρινιστεί η διαφορά μεταξύ αυτών και του πραγματικού προϊόντος.

«Το σημαντικό μάλιστα είναι πως εφόσον είναι προϊόν ζυμώσεων μπορούμε να το προσαρμόσουμε ακριβώς στον ακριβή τύπο βανίλιας που απαιτεί ο πελάτης», δήλωσε ο Takao Umino, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Hasegawa, καθώς η εταιρεία σχεδιάζει να ξεκινήσει μια ολοκληρωμένη καμπάνια διαφήμισης για το προϊόν μέσα στο έτος.

Περίπου το 90% του αρώματος της βανίλιας που χρησιμοποιείται από τη ζαχαροπλαστική, σε κέικ, παγωτά και αναψυκτικά προέρχεται από συνθετικά υλικά όπως το πετρέλαιο και κοστίζει το ένα εκατοστό της βανίλιας που εξάγεται από τους καρπούς του φυτού.

Η βανιλλίνη, το μόριο γεύσης που έχει εντοπιστεί στη βανίλια, μπορεί να συντεθεί κι από υλικά όπως πίτουρο ρυζιού και έλαιο γαρύφαλλου. Περίπου το 7% προέρχεται από το ξύλο, ενώ περίπου το 1% προέρχεται από τον καρπό της βανίλιας, σύμφωνα με τον Tone Horvei Bredal της Borregaard στη Νορβηγίας, ένα βιολογικό εργοστάσιο επεξεργασίας ξύλου το οποίο παράγει βανιλίνη από την ελάτη.

Προερχόμενη από την Νότια και Κεντρική Αμερική, η βανίλια θεωρείται ότι καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στο Μεξικό. Παρόλα αυτά ο μεγαλύτερος παραγωγός της σήμερα είναι η Μαδαγασκάρη, στα ανοικτά της νοτιο-ανατολική ακτή της Αφρικής, η οποία προμηθεύει περίπου το 80% των καρπών παγκοσμίως.

Η αεροστεγής συσκευασία επέτρεψε στους επιτήδιους της Μαδαγασκάρης να αγοράσουν και να αποθηκεύσουν τους καρπούς πριν στεγνώσουν εντελώς. Αποτέλεσμα αυτού εκτός από την δημιουργία τεχνητής έλλειψης ήταν και η χαμηλότερη ποιότητα των καρπών του φυτού σύμφωνα με τους εμπόρους.

Εάν η Hasegawa καταφέρει να εισάγει τις νέες αρωματικές ουσίες στην αγορά, θα αποτελέσει ένα χαρμόσυνο μήνυμα για την βιομηχανία τροφίμων. Οι Ιάπωνες αγοραστές, οι οποίοι το 2012 προμηθεύονταν βανίλιες για μόλις 20 δολάρια το κιλό αναφέρουν πως στις αρχές του νέου έτους οι τιμές έφτασαν και τα 500 δολάρια το κιλό.

Μετά από μια χρονιά κακής ποιότητας καρπών, υψηλών τιμών και περιορισμένης προσφοράς βανίλιας, το 2017 δεν αναμένεται και πολύ διαφορετικό σύμφωνα με τον Nielsen-Massey, τον κορυφαίο προμηθευτή βανίλιας των ΗΠΑ. «Αναμένουμε ότι οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές όλο το πρώτο εξάμηνο του 2017, με την τιμή ανά κιλό να φτάνει τα 400 έως και τα 500 δολάρια».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider