Πώς η ΕΚΤ άλλαξε τις αγορές ομολόγων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς η ΕΚΤ άλλαξε τις αγορές ομολόγων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τώρα έχει στα χέρια της στοιχεία ενεργητικού αξίας άνω των 1,5 τρισ. ευρώ, τα οποία έχει αγοράσει στο πλαίσιο του προγράμματος της που έχει σχεδιαστεί για να πάρει μπρος η οικονομία της Ευρώπης.

Οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ έχουν διαμορφώσει τις τιμές στις πιστωτικές ανά την Ευρώπη, από τις αγορές κρατικών ομολόγων ως τις καλυμμένες ομολογίες. Όμως πώς έχουν αλλάξει οι ευρωπαϊκές αγορές από την ΕΚΤ και πώς αυτές θα αντιδράσουν όταν το πρόγραμμα της θα αρχίσει να φθίνει; «Δεν υπάρχουν πολλές αγορές χρέους που δεν έχουν στρεβλωθεί στην Ευρωζώνη», σχολιάζει ο Τζουστ Μπιουμόντ, αναλυτής της ABN Amro. Τo μεγαλύτερο κομμάτι των αγορών της ΕΚΤ αφορά κρατικά ομόλογα, γεγονός το οποίο έχει πιέσει τις αποδόσεις προς τα κάτω και έχει μειώσει το κόστος δανεισμού ανάμεσα σε αγορές.

Οι επενδυτές προσπαθούν να προβλέψουν τις μελλοντικές αποφάσεις της ΕΚΤ, που όχι μόνο επηρεάζουν τις αποδόσεις των ομολόγων αλλά και την επιλεξιμότητα διαφόρων τύπων χρηματοδότησης. Για παράδειγμα, τον Δεκέμβριο η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα άρει τον περιορισμό που είχε θέσει για την αγορά ομολόγων μόνο με αποδόσεις άνω του βασικού καταθετικού ευρωεπιτοκίου που βρίσκεται στο -0,4%.

Με τις αγορές της ΕΚΤ, οι αποκλίσεις ανάμεσα στις αποδόσεις των ομολόγων διάφορων χωρών έχουν αμβλυνθεί, και μια μείωση των αγορών θα αναγκάσει τους επενδυτές να επανεξετάσουν τους κινδύνους κάθε χώρας ξεχωριστά, ειδικά σε χώρες που εμφανίζεται άνοδος αντισυστημικών κινημάτων, όπως η Ολλανδία και η Γαλλία.

Φαίνεται ακόμη ότι η συμπεριφορά των εκδοτών ομολόγων επηρεάζεται από τις αποφάσεις της ΕΚΤ. Ενόψει της μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από το 80 δισ. στα 60 δισ. τον μήνα ξεκινώντας από τον Απρίλιο ο Ιανουάριος ήταν ο πιο δραστήριος μήνας σε ότι αφορά τις πωλήσεις κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με την Dealogic.

Οι καλυμμένες ομολογίες, που πωλούνται από τράπεζες και εξασφαλίζονται με υποθήκες, χρονολογούνται από την Πρωσία του 18ου αιώνα. Για πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες τα ομόλογα αυτά αποτελούν βασική πηγή χρηματοδότησης για την παροχή ενυπόθηκων δανείων.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι θα αγοράζει καλυμμένα ομόλογα τον Μάιο του 2009. Εκείνη την εποχή, η κίνηση έγινε για την σταθεροποίηση των τραπεζών που δεν έβρισκαν χρηματοδότηση στις κεφαλαιαγορές λόγω της οικονομικής κρίσης. Ακολούθησαν άλλα δύο προγράμματα με τελευταίο αυτό του 2014, όπου ανακοινώθηκε για την παροχή ρευστότητας στην αγορά. Μέχρι στιγμής η ΕΚΤ έχει αγοράσει ομόλογα αξίας 210 δισ. στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος της.

Πλέον η κεντρική τράπεζα έχει αγοράσει περίπου το 27% της αγοράς καλυμμένων ομολογιών. Και επειδή η ΕΚΤ αγοράζει καλυμμένα ομόλογα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν προκληθεί αντιδράσεις περί στρέβλωσης της αγοράς. Η ΕΚΤ αγοράζει στις κύριες αγορές, όταν πωλούνται νέα ομόλογα, καθιστώντας το δύσκολο για τους ιδιώτες επενδυτές να την ανταγωνιστούν στις τιμές.

Αναλυτές της ABN Amro εκτιμούν ότι η συνολική αγορά καλυμμένων ομολόγων έχει ουσιαστικά μειωθεί κατά 160 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών λόγω της ποσότητας του χρέους που κρατά η ΕΚΤ. Αυτό έχει οδηγήσει σε μειωμένη ρευστότητα στις αγορές, γεγονός το οποίο έχει μειώσει και τις επενδυτικές τράπεζες που ασχολούνται με αυτές.

«Οι επενδυτές έχουν φύγει από την αγορά, οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων επίσης, έχουμε φτάσει σε ένα νέο σημείο ισορροπίας», αναφέρει ο κ. Μπιουμόντ.

Όπως και με τα κρατικά ομόλογα, οι αγορές της ΕΚΤ στην αγορά εταιρικών ομολόγων έχει κάνει τους επενδυτές να εξετάζουν τις επιπτώσεις της μείωσης του QE. Αναλυτές της JP Morgan βασισμένοι σε μια σύγκριση με την αμερικανική Federal Reserve, εκτίμησαν ότι η ΕΚΤ «θα παραμείνει δραστήρια στην αγορά ακόμα και ότι οι καθαρές αγορές της μειωθούν στο μηδέν, καθώς θα επαναεπενδύει τα κέρδη της από τα ομόλογα που έχει». Βάσει αυτής της εκτίμησης θεωρείται ότι το πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων θα αυξηθεί στα 150 δισ. ευρώ μέχρι τον Ιούνιο του 2018 και ότι η ΕΚΤ στη συνέχεια θα επαναεπενδύει περίπου 15 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Η ΕΚΤ δεν αγοράζει ομόλογα από τράπεζες, και για αυτό το λόγο αυτά τα ομόλογα εκδίδονται με υψηλότερα κουπόνια και έτσι πολλοί επενδυτές στρέφονται σε αυτά ως φθηνή εναλλακτική.

Μια από τις πιο σημαντικές στρεβλώσεις που έχει προκαλέσει η μαζική αγορά κρατικών ομολόγων και άλλου υψηλής ποιότητας χρέους από την ΕΚΤ εμφανίζεται στην ευρωπαϊκή αγορά repos. Τα κρατικά ομόλογα χρησιμοποιούνται ως εγγύηση για την επαναγορά συμφωνιών repos, τα οποία είναι εξασφαλισμένα βραχυπρόθεσμα δάνεια μεταξύ τραπεζών και επενδυτών. Επειδή η ΕΚΤ έχει αγοράσει τόσα πολλά κρατικά ομόλογα, η διαθεσιμότητα των εγγυήσεων έχει μειωθεί αυξάνοντας τις πιέσεις στις αγορές repos.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider