Το φάντασμα της ακροδεξιάς στη Γαλλία τρομάζει τους επενδυτές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το φάντασμα της ακροδεξιάς στη Γαλλία τρομάζει τους επενδυτές

Τα γαλλικά ομόλογα έπεσαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών λόγων των φόβων ότι το σκάνδαλο των «ψεύτικων δουλειών» στο οποίο εμπλέκεται και ο Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος θεωρείται και το φαβορί για την προεδρεία της Γαλλίας, μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά για τους λαϊκιστές υποψηφίους και ειδικά για την επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν.

Το spread μεταξύ του Γαλλικού δεκαετούς ομολόγου και του γερμανικού Bund – που αποτελεί βασικό μετρητή της επενδυτικής εμπιστοσύνης καθώς δείχνει το επιπλέον ποσό που ζητούν οι επενδυτές για να αγοράσουν γαλλικό χρέος– χτύπησε υψηλό τεσσάρων ετών χθες Δευτέρα αφού ο κ. Φιγιόν ανακοίνωσε ότι δεν θα αποσυρθεί από την κούρσα για την προεδρεία της Γαλλίας.

Εξάλλου, οι διαχειριστές κεφαλαίων κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα αφού απέτυχαν να προβλέψουν τα δύο μεγάλα πολιτικά σοκ της τελευταίας χρονιάς –την ψήφο της Βρετανίας να φύγει από την ΕΕ την εκλογή του Τραμπ στις ΗΠΑ– και οι χθεσινές κινήσεις των επενδυτών μεταφράζονται ως προετοιμασίες για επιπλέον ανακατατάξεις.

«Οι αγορές υποτίμησαν τους πολιτικούς κινδύνους το 2016 και πλέον είναι αποφασισμένες να μην επαναλάβουν αυτό το λάθος», δήλωσε ο Τζέιμς Άθεϊ, διαχειριστής επενδύσεων στην Aberdeen Asset Management. «Οι επενδυτές αναζητούν μεγαλύτερα κέρδη για τους κινδύνους αποσταθεροποίησης που κρύβουν οι εκλογές σε Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία και ενδεχομένως και Ιταλία».

Ο κ. Φιγιόν παραδέχθηκε χθες ότι προσέλαβε την σύζυγό του και τα δύο του παιδιά στο κυβερνητικό μισθολόγιο αλλά υποσχέθηκε ότι θα περισώσει την ζημιωμένη του εκστρατεία. Ο κεντροδεξιός υποψήφιος αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι η οικογένεια του δεν έκανε κανένα έργο ως κοινοβουλευτικοί βοηθοί και υποσχέθηκε να αποκαλύψει τους μισθούς τους, οι οποίοι σύμφωνα με την γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα Canard Enchainé έφτασαν τα 900.000 ευρώ.

Χθες κατά το τέλος της διαπραγμάτευσης στις ευρωπαϊκές αγορές, η διαφορά των επιτοκίων μεταξύ των Γαλλικών και των Γερμανικών κρατικών ομολόγων έφτασε στο μεγαλύτερο της επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2012 με το spread να φτάνει το 0,77%. Η απόδοση του Γαλλικού δεκαετούς ομολόγου αυξήθηκε από το ιστορικό χαμηλό του 0,1% τον Ιούλιο στο υψηλό του 1,159%.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έχουν αναδείξει τα μειούμενα spreads μεταξύ της Γερμανίας και πιο αδύναμων αγορών της περιοχή ως σημάδι αυξημένης επενδυτικής εμπιστοσύνης στην πολιτική τους από την έκρηξη της κρίσης στην Ευρωζώνη στα μέσα του 2012.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε χθες στην Ευρωβουλή ότι η τράπεζα δεν «στοχεύει σε spreads» μεταξύ των ομολόγων της Ευρωζώνης. Ωστόσο βασικός στόχος του κ. Ντράγκι κατά τη διάρκεια της θητείας του είναι η μείωση του χάσματος στα επιτόκια των ομολόγων.

Μέτρα όπως η ποσοτική χαλάρωση –κατά την οποία η κεντρική τράπεζα αγοράζει χρέος για να μειώσει τα επιτόκια και να αυξήσει τη ρευστότητα– έχουν αντιστρέψει αυτό που ο πρόεδρος της ΕΚΤ έχει περιγράψει ως «οικονομικό κατακερματισμό» μειώνοντας το κόστος δανεισμούς στις πιο αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Το Εθνικό Μέτωπο της κυρίας Λεπέν βασίζει την προεκλογική του εκστρατεία σε μια εθνικιστική και αντιευρωπαϊκή βάση στην οποία περιλαμβάνεται και η υπόσχεση ότι αν η Γαλλία φύγει από το ευρώ τότε θα υποτιμούσε το δημόσιο χρέος της χώρας ύψους 2 τρισ. ευρώ.

Ο Μόριτζ Κράεμερ, επικεφαλής δημόσιου χρέους του οίκου αξιολόγησης S&P έχει δηλώσει ότι αν οικονομικές υποχρεώσεις σε ευρώ μετατραπούν σε γαλλικά φράγκα τότε ο οίκος θα χαρακτήρισε αυτή την απόφαση ως πτώχευση. Ο Κρεγκ Νίκολ, αναλυτής της Deutsche Bank δήλωσε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος εντοπίζεται στο ότι δεν διαφαίνεται μια δυνατή εναλλακτική έναντι της Λεπέν.

«Δεν είναι όμως μόνο η πολιτική», δηλώνει ο κ. Άθεϊ. «Πρόκειται για έναν συνδυασμό της πολιτικής και του γεγονότος ότι τα οικονομικά δεδομένα της Ευρωζώνης βελτιώνονται πράγμα που κάνει τους επενδυτές να σκέφτονται το κατά πόσο θα συνεχιστεί η οικονομική πολιτική της ΕΚΤ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider