Η Ευρωζώνη «πετάει» και αφήνει πίσω της τον Τραμπ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ευρωζώνη «πετάει» και αφήνει πίσω της τον Τραμπ

Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις υποσχέσεις του Τραμπ για «επανεκκίνηση» της οικονομίας, αλλά αυτή που ξεπερνά τις προσδοκίες με τις οικονομικές της επιδόσεις είναι η Ευρωζώνη.

Τα βασικά οικονομικά μεγέθη από την αρχή του έτους είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, παρά το πλήγμα που δέχθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω του Brexit. Η οικονομία της Ευρωζώνης σημειώνει ανάπτυξη για 14 συνεχή τρίμηνα, η ανεργία υποχώρησε σε μονοψήφια νούμερα, ενώ το επιχειρηματικό κλίμα εκτοξεύτηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών. Τα τελευταία στοιχεία διαψεύδουν τη γενική αντίληψη ότι η οικονομία του ευρώ είναι στάσιμη και συνεχώς πίσω από τις υπόλοιπες οικονομίες του πλανήτη.

«Εξακολουθώ να εκπλήσσομαι για τον επίμονο αρνητικό που επικρατεί όσον αφορά στην Ευρώπη», σχολιάζει ο Έρικ Νίλσεν, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit. Τα στοιχεία, υπογραμμίζει, δείχνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας εκτοξεύτηκε τον Ιανουάριο σε υψηλό 9 ετών, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης σημειώνει υψηλό 5,5 ετών.

Δεν είναι μόνο ότι η Ευρωζώνη τα πάει καλά –τα πάει καλύτερα από τις ΗΠΑ, παρά τις έντονες ανησυχίες για τις ιταλικές τράπεζες και τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 0,5% τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας την ανάπτυξη στις ΗΠΑ. Και το 2016, όμως, η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ ξεπέρασε με 1,7% τις ΗΠΑ που αναπτύχθηκαν με 1,6%.

Οι λόγοι των καλών επιδόσεων της Ευρωζώνης είναι γνωστοί, λίγο ως πολύ, για τους αναλυτές: έχουν περάσει ήδη δέκα χρόνια από την εκδήλωση της χρηματοοικονομικής κρίσης, υπάρχει άφθονο δυναμικό για απορρόφηση –λόγω ανεργίας και η ψήφος υπέρ του Brexit δεν προκάλεσε τη ζημιά που πολλοί φοβούνταν. Επιπλέον, η πολιτική χαλάρωσης της ΕΚΤ έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, ενθαρρύνοντας τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να δανείζονται και να ξοδεύουν. Η οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων μηνών οφείλεται κυρίως στην εκτίναξη της εγχώριας ζήτησης.

Μπορεί ο Πίτερ Ναβάρο, ο νέος επικεφαλής του Αμερικανικού Συμβουλίου Εμπορίου που διόρισε ο Τραμπ να κατηγορεί τη Γερμανία ότι «συνεχίζει να εκμεταλλεύεται τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ», αλλά η ανάπτυξη φαίνεται πως χτυπά την πόρτα και των άλλων κρατών μελών. Η Ισπανία κατέγραψε ανάπτυξη 3,2% το 2016, ενώ ραγδαία αύξηση σημείωσε και το ΑΕΠ στη Γαλλία το β’ εξάμηνο, μετά την προηγούμενη συρρίκνωση.

Η Focus Economics εκτιμά ότι τα μεγαλύτερα οικονομικά άλματα αναμένονται το 2017 στην Ευρώπη. Για το 2018, ακόμη και αν ο πρόεδρος Τραμπ υλοποιήσει τις υποσχέσεις του για αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών και δώσει ώθηση στην αμερικανική οικονομία, οι δύο πλευρές του Ατλαντικού αναμένεται να έρθουν «ίσα βάρκα ίσα νερά».

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κρατούν χαμηλούς τους τόνους φοβούμενοι ότι, εν αναμονή ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης, το Βερολίνο θα εντείνει τις πιέσεις για πρόωρη απόσυρση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης. Για το λόγο αυτό, ο Πίτερ Πράετ, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, σπεύδει να προειδοποιήσει ότι «οι τρέχουσες συνθήκες εξακολουθούν να μην πληρούν τα κριτήρια της βιώσιμης προσαρμογής για αύξηση και διατήρηση του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2% σε μεσοπρόθεσμη βάση».

Πιστή στη χαλαρή νομισματική πολιτική της, η ΕΚΤ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περαιτέρω επιτάχυνση της οικονομίας του ευρώ με στόχο τη μείωση της ανεργίας και την τόνωση του πληθωρισμού –μια πολιτική που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις ΗΠΑ και την άνοδο των επιτοκίων από τη Fed.

Αν οι δύο κεντρικές τράπεζες συνεχίσουν την εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία της, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν θα μπορέσουν για πολύ ακόμη να κρατήσουν «κρυφή» την εντυπωσιακή ανάπτυξη που αναμένεται στη γηραιά ήπειρο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider