Το λάθος που αποκάλυψε τα «βρώμικα» μυστικά του Soros

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το λάθος που αποκάλυψε τα «βρώμικα» μυστικά του Soros

Η ολλανδική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δημοσιοποίησε κατά λάθος λεπτομέρειες από εκατοντάδες στοιχήματα short selling διεθνών funds συμπεριλαμβανομένων και στοιχημάτων του George Soros κατά ολλανδικών τραπεζών και του fund της Renaissance Technologies, Medallion.

Πρόκειται για ένα λάθος της Επιτροπής (AFM) το οποίο είχες ως αποτέλεσμα να αναρτηθούν την Τρίτη το βράδυ στην επίσημη σελίδα του οργανισμού λεπτομέρειες για στοιχήματα short selling από το 2012. Ωστόσο, οι αναρτήσεις που πραγματοποιήθηκαν από λάθος αποσύρθηκαν άμεσα.

Μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές απαίτησαν από τα hedge funds να δημοσιοποιούν τις short θέσεις τους, και ουσιαστικά στοιχήματα για μετοχές οι οποίες πρόκειται να υποτιμηθούν αλλά αυτό αφορούσε ένα συγκεκριμένο ποσοστό για τις επιχειρήσεις.

Παρ’ όλα αυτά, η ολλανδική ρυθμιστική αρχή δημοσιοποίησε λεπτομέρειες για όλα τα στοιχήματα short selling τα οποία είχαν ανακοινωθεί στη χώρα από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο συγκεκριμένος κανονισμός, κάτι που σημαίνει ότι δημοσιεύθηκαν και στοιχεία για εκατοντάδες μη εισηγμένες επιχειρήσεις.

Ένας εκπρόσωπος της AFM ανέφερε ότι πρόκειται για λάθος του υπευθύνου και ότι οι πληροφορίες αποσύρθηκαν γρήγορα και το λάθος διορθώθηκε.

Το θέμα προκάλεσε την αγανάκτηση των επιχειρήσεων των οποίων τα στοιχεία συμπεριλαμβάνονται στη λίστα όσων δημοσιοποιήθηκαν. «Όταν μια τράπεζα ή ένα hedge fund κάνει ένα τέτοιο λάθος τιμωρείται με πρόστιμα – ποιος θα επιβάλει πρόστιμο στις ολλανδικές ρυθμιστικές αρχές;», σχολίασε ένας manager.

Συνήθως τα hedge funds φυλάσσουν σαν «κόρη οφθαλμού» τις λεπτομέρειες για στοιχήματα short selling. Μερικές ηθελημένα τα κρατούν ακριβώς κάτω από το 0,5% το οποίο είναι και το όριο πάνω από το οποίο θα πρέπει να δημοσιοποιούνται. Μερικοί managers δεν θέλουν να προϊδεάσουν τον ανταγωνισμό ενώ άλλοι προτιμούν να μην δείξουν τις προθέσεις τους στις διοικήσεις των εταιρειών κατά των οποίων στοιχηματίζουν.

Η λίστα με τα στοιχήματα που επικαλείται και η Financial Times συμπεριλαμβάνουν έναν αριθμό από μη δημοσιευμένες short θέσεις συμπεριλαμβανομένων και του George Soros, ο οποίος στοιχημάτιζε κατά της ολλανδικής τράπεζας ING, μια συναλλαγή η οποία συμφωνεί με το στοίχημα του Soros και κατά της Deutsche Bank. To ποντάρισμα στην πτώση της ING έγινε τον Ιούνιο και έφθασε στο 0,3% των μετοχών του δανειστή ενώ σημείωσε πτώση έναν μήνα αργότερα.

Άλλα παλαιότερα στοιχήματα που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα αφορούν στο της Renaissance Technologies, Medallion, το οποίο ξεκίνησε τη δραστηριότητά του στις αρχές του 1980 από έναν μαθηματικό και τον κρυπτογράφο, James Simon. Το συγκεκριμένο fund ήταν για καιρό «κλειστό» για τους εξωτερικού επενδυτές και το μόνο που έκανε ήταν να διαχειρίζεται την περιουσία των συνεργατών της Renaissance.

Ως ιδιωτικός λοιπόν φορέας, δεν ήταν απαραίτητο να αποκαλύψει τις θέσεις του παρά μόνο αν είναι τόσο μεγάλες που να πρέπει να υπαχθούν στους γενικούς κανόνες της αγοράς. Κάθε λεπτομέρεια που αφορά στην στρατηγική της Medallion, ανεξάρτητα από το πόσο σημαντική είναι, ελέγχθηκε εξονυχιστικά από τους επενδυτές.

Η λίστα των ολλανδικών αρχών δείχνει ότι η Medallion είχε υποβάλει αρκετά στοιχήματα κατά μικρών ολλανδικών επιχειρήσεων από το 2012 όπως είναι η εταιρεία μεταλλευτικών Advanced Metallurgical Group, η Ordina, εταιρεία πληροφορικής με αγοραία αξία που δεν ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ αλλά και την εταιρεία real estate, Wereldhave N.V.

Οι short θέσεις συνήθως χρησιμοποιούνται για να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο από άλλες συναλλαγές, κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι πάντα δυνατόν να αποκαλύπτουν τους σκοπούς τους χωρίς να έχουν πληροφορίες για το συνολικό χαρτοφυλάκιο ενός hedge fund.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider