Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στα παραδοσικά ΜΜΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στα παραδοσικά ΜΜΕ

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έχει πέσει η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης καθώς οι άνθρωποι εμπιστεύονται όλο και περισσότερο τους φίλους και τις επαφές τους στο διαδίκτυο ως αληθείς πηγές ειδήσεων, σύμφωνα με νέα έρευνα η οποία θα παρουσιαστεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός αυτή την εβδομάδα.

Η παγκοσμιοποίηση και οι ραγδαίες αλλαγές της τεχνολογίας έχουν πυροδοτήσει ένα «πικρόχολο κύμα εθνικισμού και λαϊκισμού» δήλωσε ο Richard Edelman, διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης, από πλευράς εσόδων, εταιρείας συμβούλων και δημοσίων σχέσεων, η οποία δημοσιεύει κάθε χρόνο το Βαρόμετρο Edelman Trust.

Η δημόσια οργή μάλιστα αναμένεται να συνεχίσει να τροφοδοτείται από τις νέες εκτιμήσεις για την ανισότητα του πλούτου παγκοσμίως, μετά την δημοσιοποίηση της είδησης πως οκτώ δισεκατομμυριούχοι κατέχουν τόσο πλούτο όσο το ήμισυ των 7,2 δισ. ανθρώπων που κατοικούν σε αυτόν τον πλανήτη.

Για πρώτη φορά το βαρόμετρο του Edelman έδειξε πως τα τρία τέταρτα των κατοίκων των 28 χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα είναι «δύσπιστοι» έναντι της κυβέρνησης, των επιχειρήσεων και των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης ακόμα και έναντι των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Η παγκόσμια εμπιστοσύνη του κοινού στους θεσμούς πάσης φύσεως έχει μειωθεί κατά πολύ εν συγκρίσει με τα προηγούμενα έτη, από το 2009 που ξεκίνησε η οικονομική κρίση σε τέτοιο βαθμό ώστε οι άνθρωποι να απορρίπτουν ή να αποφεύγουν την γνώμη των εμπειρογνωμόνων πριμοδοτώντας εκείνη των οικείων και συνομηλίκων τους.

Οι επιπτώσεις αυτού του συνεχώς αυξανόμενου σκεπτικισμού είναι «βαθιές κι ευρύτερες», δήλωσε ο κ. Edelman, παρομοιάζοντας την εκλογή Trump και το Brexit ως το δεύτερο και το τρίτο κύμα του τσουνάμι που ακούει στο όνομα «οικονομική κρίση του 2008».

Στους μεγάλους ηττημένους των καιρών από άποψη εμπιστοσύνης συγκαταλέγονται τα Μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αξίζει να αναφερθεί πως η εμπιστοσύνη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης βυθίστηκε από το 51% στο 43%, το χαμηλότερο ποσοστό που σημείωσε ποτέ ο συγκεκριμένος δείκτης. Μεγαλύτερη δυσπιστία απέναντι στα media δε, παρατηρείται στην Ιρλανδία, την Αυστραλία, τον Καναδά και την Κολομβία.

Όπως αποδεικνύει η έρευνα, η εμπιστοσύνη των ανθρώπων προς το Internet ενισχύεται αφού θεωρείται το μέσο που προωθεί την αλήθεια. Οι μηχανές αναζήτησης κρίθηκαν πιο αξιόπιστες για την πληροφόρηση του κοινού από τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, σε αντίθεση με πέντε χρόνια πριν.

«Οι άνθρωποι πλέον αντιμετωπίζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως μέρος της ελίτ» συμπληρώνει ο κ Edelman, γεγονός που τα μετατρέπει στην συνείδηση του κοινού σε «αυτό-αναφορικά και εξαρτώμενα».

Δύσπιστο αποδεικνύεται το ευρύ κοινό κι απέναντι στους επιχειρηματικούς ηγέτες. Η εμπιστοσύνη σε ανώτερα στελέχη μειώθηκε κατά 12% από το 37%, μείωση που δεν είχε παρατηρηθεί μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Στον πυρήνα αυτής της έλλειψης εμπιστοσύνης βρίσκεται ο φόβος και η ανησυχία των ανθρώπων για την ζωή τους. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι και το γεγονός πως ακόμα και το ενημερωμένο κοινό – σύμφωνα με τα 33.000 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα – δηλαδή κοινό υψηλής κατάρτισης και εύπορο παρουσιάζεται εξίσου απογοητευμένο υποστηρίζοντας σε ποσοστό 51% πως το συνολικό σύστημα έχει αποτύχει.

Για να εστιάσει στην προώθηση μιας πιο υπεύθυνης ηγεσίας, η φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, επιδίωξε να τονίσει το χάσμα που προκύπτει αν διαιρέσει κανείς τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου με το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας.

Χρσιμοποιώντας στοιχεία για την νέα κατανομή πλούτου σε Κίνα και Ινδία, οι εκτιμήσεις της Oxfam καταλήγουν πως μόνο οκτώ άνθρωποι στον πλανήτη κατέχουν όσο κατέχουν μαζί τα 3,6 δισ. ανθρώπων της γης. Σύμφωνα με την περσινή μελέτη οι 62 πλουσιότεροι άνθρωποι κατείχαν όσο το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η φιλανθρωπική οργάνωση παρουσίασε τα ονόματα των οκτώ πλουσιότερων και την περιουσία που κατέχει ο καθένας αντλώντας τα δεδομένα τη λίστα των πλουσιότερων του κόσμου που δημοσιεύει κάθε χρόνο το Forbes. Ανάμεσά τους ήταν ο Bill Gates, ιδρυτής της Microsoft, ο Amancio Ortega, ιδρυτής της Inditex, ο Warren Buffet, διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway, ο Carlos Slim, ο μεγιστάνας των μεξικανικών τηλεπικοινωνιώ, ο Jeff Bezos, ιδρυτής της Amazon, ο Mark Zuckerberg, συν-ιδρυτής του Facebook, ο Larry Ellison, συν-ιδρυτής της Oracle και ο Michael Bloomberg, ιδρυτής του Bloomberg.

Σκοπεύοντας να διοχετεύσει την δημόσια οργή σε ιδρύματα και στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου ο Mark Goldring, διευθύνων σύμβουλος της Oxfam, δήλωσε: «Το γεγονός ότι η ελίτ των πλουσίων είναι σε θέση να ευημερεί εις βάρος της υπόλοιπης ανθρωπότητας τόσο στη πατρίδα της όσο και στο εξωτερικό δείχνει πόσο στρεβλή έχει γίνει η οικονομία στις μέρες μας».

Από την άλλη, μια έκθεση της PwC έδειξε πως εν αντιθέσει οι ηγέτες των επιχειρήσεων παρουσιάζονται σχετικά αισιόδοξοι για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας - ανεξάρτητα από την αύξηση των ανησυχιών για μελλοντικό πολιτικό κίνδυνο και κοινωνική αστάθεια που μπορεί να τον ακολουθήσει.

Σύμφωνα με μια έρευνα σε CEO που διενεργήθηκε το προηγούμενο Φθινόπωρο, το 38% των ηγετών των επιχειρήσεων αισθάνονται σίγουροι για τις προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας του μέσα στο επόμενο έτος, ενώ το 29% συμμερίζεται την άποψη πως η παγκόσμια οικονομία θα ανθίσει στο μέλλον. Μάλιστα υπήρχε μεγάλη αισιοδοξία τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο προσφάτως είχε αποφασίσει την έξοδό του από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και για τις ΗΠΑ παρά την πολιτική αναταραχή που έφερε η εκλογή Trump στην αμερικανική ήπειρο.

Παρόλα αυτά πολλοί είναι εκείνοι που εκφράζουν ανησυχίες για το μέλλον. Σύμφωνα με τον Bob Moritz, διευθύνων σύμβουλος της PwC, τα στελέχη της εταιρείας αισθάνονται όλο και μεγαλύτερη ανησυχία για τους κινδύνους που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια κοινωνική και πολιτική αναταραχή. «Υπάρχει μια πραγματική έλλειψη εμπιστοσύνης στις μέρες μας κι αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider