Οι επιχειρήσεις να προετοιμαστούν για ένα σκληρό Brexit

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι επιχειρήσεις να προετοιμαστούν για ένα σκληρό Brexit

«Είναι οι στόχοι της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Theresa May, αναφορικά με την έκβαση των επικείμενων διαπραγματεύσεων για το Brexit, δυσνόητοι; Ή αφανείς;» διερωτάται ο γνωστός αρθρογράφος των Financial Times, Martin Wolf.

Και την απάντηση την έχει έτοιμη. Οι έντονες διακυμάνσεις τις οποίες «βιώνει» το βρετανικό νόμισμα στην αγορά συναλλάγματος καταδεικνύουν την εξής πραγματικότητα: Οι επενδυτές δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί τους πραγματικούς στόχους – και κατ’ επέκταση τις προσδοκίες – της Βρετανίδας πρωθυπουργού ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και δεν έχουν άδικο, αφού η Theresa May εμφανίζεται τουλάχιστον απρόθυμη, ώστε να περιγράψει ακόμη και τις πιθανές επιπλοκές μιας τόσο κρίσιμης διαδικασίας.

Σε γενικές γραμμές, γνωρίζουμε τις «κόκκινες γραμμές» της May, αλλά και το τι εκείνες σηματοδοτούν. Δύο χρόνια μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit, η Μεγάλη Βρετανία θα έχει χάσει πολλά, αν όχι όλα, σε ό,τι αφορά την πρόσβασή της στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, ακόμη και αν η Βρετανίδα πρωθυπουργός δεν το παραδέχεται ούτε στον ίδιο της τον εαυτό.

Η έκβαση των διαπραγματεύσεων θα οδηγήσει σε ένα σκληρό Brexit, όπως και να θέλει να το χαρακτηρίσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Η May δεν ψεύδεται όταν δηλώνει ότι η Μεγάλη Βρετανία θα καταλήξει σε μια φιλόδοξη και άκρως ικανοποιητική συμφωνία με τους Ευρωπαίους για το Brexit, σε όρους εμπορίου. Απλά προφανώς επιχειρεί να «χρυσώσει το χάπι». Η καλύτερη δυνατή συμφωνία είναι σχεδόν βέβαιο πως θα «κλειδώσει» κάπου στη μέση ενός σκληρού και ενός χαοτικού Brexit.

H Bρετανίδα πρωθυπουργός θέλει ταυτόχρονα τον καλύτερο δυνατό έλεγχο και στο θέμα της μετανάστευσης.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel, όμως, έχει ήδη διαμηνύσει... κοιτάζοντας προς το Λονδίνο, πως και η ίδια δεν πρόκειται να κάνει πίσω στις δικές της «κόκκινες γραμμές».

Όπως όλα δείχνουν, η χώρα θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση κλείνοντας την πόρτα, την ίδια ώρα και στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Ο δρόμος στον οποίο οδηγείται η Μεγάλη Βρετανία γίνεται εύκολα αντιληπτός. Η ερώτηση είναι όμως η εξής: Είναι τελικά εφικτή ή όχι η επίτευξη συμφωνίας για το Brexit στο αυστηρό χρονοδιάγραμμα των δύο ετών; Γιατί εάν δεν είναι, τότε με βεβαιότητα το Brexit θα σκληρό. Και κανείς δεν επιθυμεί να βρεθεί αντιμέτωπος με τις επιπτώσεις που θα έχει στην πορεία της βρετανικής οικονομίας ένα σκληρό Brexit.

Aκόμη και οι καταναλωτές στη Μεγάλη Βρετανία αρνούνται για την ώρα να ανησυχήσουν για το τι ακριβώς τους περιμένει προσεχώς. Αρνούνται μέχρι κάτι σοβαρό να συμβεί.

Ακόμη και η ίδια η διολίσθηση της στερλίνας αντανακλά μια σοβαρή απώλεια σε όρους αγοραστικής δύναμης, η οποία είναι θέμα χρόνου να «περάσει» στα πραγματικά εισοδήματα των Βρετανών και φυσικά στις τιμές των βρετανικών αγαθών.

«Οι επενδυτές δεν θα πρέπει να διατηρούν καμία αμφιβολία. Η κατεύθυνση του ταξιδιού είναι δυστυχώς ξεκάθαρη… Αυτή είναι όμως η πραγματικότητα», καταλήγει ο Wolf.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider