Πιο ακριβός γίνεται ο σολομός

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιο ακριβός γίνεται ο σολομός

Οι λάτρεις του σολομού θα πρέπει να προετοιμαστούν να πληρώσουν περισσότερο για το αγαπημένο τους καπνιστό ψάρι ή τα ψημένα φιλέτα του καθώς οι τιμές πραγματοποίησαν άλμα σε επίπεδα ρεκόρ πέρσι.

Σοβαρές εξάρσεις θαλάσσιας ψείρας στη Νορβηγία και τη Σκωτία καθώς και κάποια δηλητηριώδη φύκια στη Χιλή μείωσαν τις προμήθειες του σολομού κατά 9% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Πρόκειται για την πρώτη φορά που σημειώνεται πτώση τα τελευταία έξι χρόνια και για την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 25 ετών.

Η μείωση της παραγωγής θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των συμβολαίων παράδοσης μεταξύ των παραγωγών σολομού και των πελατών τους. Αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει τους λιανεμπόρους και τους εστιάτορες στο να αυξήσουν και αυτοί τις τιμές τους ή να μειώσουν τις μερίδες τους ή να επιλέξουν άλλα ψάρια για τα πιάτα τους όπως o μπακαλιάρος ή η θαλάσσια πέστροφα.

«Αναμένουμε ότι η τιμή του σολομού θα παραμένει ψηλά κατά την διάρκεια του έτους. Και αυτό πολύ απλά διότι χρειάζεται χρόνος προκειμένου να μεγαλώσουν τα μικρά ψάρια στο μέγεθος που θέλουν οι σεφ», αναφέρει ο Rachel Dobson, γενικός διευθυντής της Lynx Purchasing. «Ως αποτέλεσμα βλέπουμε πολλούς εστιάτορες να μειώνουν τον αριθμό των πιάτων τους με σολομό ή να βγάζουν τον σολομό τελείως εκτός του μενού».

Το πρώτο μισό του προηγούμενου έτους, οι φάρμες σολομού της Χιλής χτυπήθηκαν από ένα τοξικό κύμα φυκιών που σκότωσε εκατομμύρια ψάρια. Οι ειδικοί εκτιμούν πως το κύμα αυτό δημιουργήθηκε από τις υψηλές θαλάσσιες θερμοκρασίες λόγω του φαινομένου Ελ Νίνιο και από την έλλειψη βροχοπτώσεων. Το ξέσπασμα αυτό οδήγησε στην μείωση κατά 25% της παραγωγής σολομού στη Χιλή, σύμφωνα με την νορβηγική τράπεζα Νordea. Την ίδια περίοδο προβλήματα με θαλάσσιες ψείρες οδήγησαν στην μείωση κατά 6% της παραγωγής στην Νορβηγία, που είναι και ο μεγαλύτερος προμηθευτής σολομού στον κόσμο.

Συνολικά το 2016 οι προμήθειες σολομού μειώθηκαν σε ετήσια βάση κατά 8,7% στους 2,1 εκατ. τόνους που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, σύμφωνα με την Nordea.

Την ίδια στιγμή η ζήτηση για σολομό αυξάνεται σταθερά την τελευταία δεκαετία, λόγω της ευαισθητοποίησης σε θέματα υγείας του καταναλωτικού κοινού αλλά και της ευκολίας που προσφέρουν τα φιλέτα του ψαριού που πωλούνται στα σουπερμάρκετ. Η κατανάλωση σολομού έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 12% από το 2002. Υπολογίζεται ότι οι προμήθειες σολομού θα πρέπει να αυξάνονται κατά 200.000 τόνους κάθε χρόνο για να παραμένουν σταθερές οι τιμές, αναφέρει ο αναλυτής της NSC, Paul Aandahl.

«Στις αρχές του 2017 αναμένουμε μεγάλη ανατίμηση στην αγορά συμβολαίων», που λογικά θα σημάνει και αύξηση των τιμών του σολομού στο ράφι του σουπερμάρκετ και στο τραπέζι, αναφέρει ο Kolbjorn Giskeodegard, αναλυτής της Nordea. «Αναμένουμε ότι ο μπακαλιάρος και άλλα ψάρια θα κυριαρχήσουν στα ράφια έναντι του σολομού».

Από την πλευρά της προσφοράς, οι αυξημένες τιμές μπορεί να οδηγήσουν σε άνοδο την παραγωγή. Αλλά αυτό δεν είναι εύκολο να συμβεί δεδομένων των σκληρών ρυθμίσεων που ισχύουν σε Νορβηγία και Χιλή και έτσι η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του 2014 και του 2015.

«Δεν αναμένουμε ότι η προσφορά θα καλύψει την ζήτηση μέσα στο 2017», αναφέρει σε ανάλυση της η ολλανδική Rabobank.

H αυξημένη κατά 4% με 5% παραγωγή θα φτάσει στις αγορές κατά το δεύτερο μισό του έτους και έτσι οι αυξημένες τιμές αναμένεται να διατηρηθούν κατά τουλάχιστον το πρώτο μισό του 2017.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider