Μπαράζ κυβερνοεπιθέσεων απειλεί τις εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπαράζ κυβερνοεπιθέσεων απειλεί τις εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη

Αντιμέτωπες με ολοένα και περισσότερες – και κατ’ επέκταση πιο επικίνδυνες – κυβερνοεπιθέσεις στους ευρωπαϊκούς servers βρίσκονται οι Βρυξέλλες, καθώς ενισχύεται κατακόρυφα η ανησυχία για μεγαλύτερη ρωσική «παρέμβαση» στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

Όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, μόνο το 2016, καταγράφηκαν 110 ξεχωριστές απόπειρες κυβερνοεπιθέσεων στους servers της Κομισιόν. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 20% συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο έτος, 2015. Η πλέον πρόσφατη απόπειρα – μεγάλης κλίμακας – κυβερνοεπίθεσης στους servers της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γνωστοποιήθηκε από τις Βρυξέλλες τον περασμένο Νοέμβριο.

Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι φόβοι για την πιθανότητα «παρέμβασης» της Μόσχας στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε Γαλλία και Γερμανία – κατά τους επόμενους μήνες – μετά τις κατηγορίες των Αμερικανών για ρωσική «παρέμβαση» κατά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, τον περασμένο Νοέμβριο.

Οι Βρυξέλλες, στην «καρδιά» των οποίων βρίσκονται αποθηκευμένα τα πιο «ευαίσθητα» στοιχεία των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τα θεμέλια διακυβέρνησης της Ευρώπης, έχουν αυξήσει κατακόρυφα τα μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να περιορίσουν τον κίνδυνο των κυβερνοεπιθέσεων.

Κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αναλάβει ρόλο «κρυπτογράφησης» αλλά και «αποκρυπτογράφησης» των ηλεκτρονικών ταχυδρομείων, ενώ η Κομισιόν επεκτείνει τη συνεργασία της με το ΝΑΤΟ στην κατεύθυνση της κυβερνοασφάλειας. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, οι κυβερνοεπιθέσεις έγιναν πολύ πιο εύστοχες και πολύ πιο «έξυπνες» την τελευταία χρονιά.

«Είναι ξεκάθαρο πλέον πως ολοένα και περισσότεροι ευρωπαϊκοί θεσμοί – συμπεριλαμβανομένης και της ίδιας της Κομισιόν – είναι πιο ευάλωτοι στον κίνδυνο των κυβερνοεπιθέσεων», δηλώνει ο Julian King, ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα κυβερνοασφάλειας, μιλώντας στους Financial Times. «Η απειλή της κυβερνοεπίθεσης είναι πλέον μόνιμη, πιο επιθετική, πιο επικίνδυνη και πιθανότατα πιο καταστροφική», επισημαίνει. «Οι πιο καταστροφικές κυβερνοεπιθέσεις έχουν στόχο να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στις δημοκρατίες μας», προσθέτει.

Η στάση και οι τακτικές της Μόσχας, σε όρους κυβερνοασφάλειας, βρίσκονται στο επίκεντρο των ανησυχιών των Βρυξελλών, ωστόσο η Κομισιόν αρνείται να κατονομάσει τις πιθανές πηγές ή τους πιθανούς «υπόπτους» για τις κυβερνοεπιθέσεις. «Διαφορετικοί χάκερς μοιράζονται και κάνουν χρήση των ίδιων μεθόδων, κρύβοντας τις ταυτότητές τους πίσω από ανώνυμους servers», τονίζει ο επίτροπος.

Στη σκιά των κατηγοριών των Αμερικανών σε βάρος των Ρώσων για το «χακάρισμα» των servers του Δημοκρατικού Κόμματος, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν πως η πιθανότητα «παρέμβασης» του Κρεμλίνου στις ευρωπαϊκές εκλογές αποτελεί έναν πραγματικό κίνδυνο.

Πρόσφατα, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel, προειδοποίησε πως ο κίνδυνος κυβερνοεπιθέσεων και τυχόν ανορθόδοξες πρακτικές, από την πλευρά της Ρωσίας, μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στις διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις της Ευρώπης το 2017.

Η ίδια ανησυχία υπάρχει και στη Γαλλία, ενόψει των προεδρικών εκλογών την άνοιξη, αποκαλύπτει κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Οι γαλλικές προεδρικές εκλογές του Απριλίου είναι εξαιρετικά ευάλωτες. Θα ήταν τουλάχιστον αφελές να σκεφτούμε πως η Γαλλία – εκεί που οι κυβερνοεπιθέσεις διπλασιάστηκαν το 2016 – δεν κινδυνεύει ενόψει εκλογών», δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Jean-Yves Le Drian.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider