Τον «θρόνο» των McDonald's διεκδικούν τα Starbucks

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τον «θρόνο» των McDonald's διεκδικούν τα Starbucks

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως τα Starbucks είναι ο απόλυτος «γίγαντας» του καφέ. Σύμφωνα, όμως, με έναν από τους πιο γνωστούς αναλυτές της Wall Street, η αμερικανική αλυσίδα καφέ είναι σε θέση πλέον να αναδειχθεί στην ισχυρότερη αλυσίδα εστιατορίων παγκοσμίως, «κλέβοντας» τα σκήπτρα της McDonald's.

Η μετοχή των Starbucks μέτρησε απώλειες 7,5% το 2016, καθώς οι επενδυτές δεν μπορούσαν να κλείσουν τα μάτια στη διαρκή υποχώρηση των πωλήσεων της εταιρείας, φαινόμενο το οποίο διατηρήθηκε όχι μόνο στο πρώτο, αλλά και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η ανακοίνωση, τον περασμένο μήνα, πως ο Διευθύνων Σύμβουλος της Starbucks, Howard Schultz, προτίθεται να παραιτηθεί – θα παραμείνει ωστόσο εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας – δεν βοήθησε.

«Ωστόσο η υποχώρηση της μετοχής των Starbucks μπορεί τελικά να καταστήσει την εταιρεία μια εξαιρετικά ελκυστική αγοραστική ευκαιρία, ιδίως όσο συνεχίζει τις προσπάθειες για σταθεροποίηση της ανάπτυξής της κατά το νέο έτος», επισημαίνει ο Mark Kalinowski, αναλυτής της Nomura. Για τον ίδιο, η μετοχή των Starbucks αποτελεί την κορυφαία επιλογή του (top pick) από τις αμερικανικές εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης για το 2017.

Σύμφωνα με όσα είναι σε θέση να γνωρίζει ο Kalinowski, η εταιρεία Starbucks προτίθεται να επεκτείνει το δίκτυο καταστημάτων της έως και κατά 8% για το δημοσιονομικό έτος που ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ στοχεύει – για το ίδιο χρονικό διάστημα – σε αύξηση των πωλήσεών της έως και κατά 5%. «Όσο η παρουσία της θα εδραιώνεται διεθνώς, τα έσοδα των Starbucks δεν αποκλείεται να αυξηθούν σε διψήφιο ποσοστό. Αύξηση 12% είναι εφικτό να καταγράψουν και τα κέρδη ανά μετοχή της εταιρείας», εξηγεί ο αναλυτής της Nomura.

Εκεί που πρέπει να εστιάσει η εταιρεία Starbucks, συνεχίζει ο ίδιος, είναι στη σταθεροποίηση των πωλήσεων και στη διαρκή προώθηση της καινοτομίας.

Σταδιακά η αισιοδοξία στα «πηγαδάκια» της Wall Street για τις προοπτικές της εταιρείας ολοένα και αυξάνεται. Όπως επιβεβαιώνουν τα τελευταία στοιχεία που παρουσίασε το πρακτορείο Bloomberg, από τους 33 αναλυτές που καλύπτουν τη μετοχή των Starbucks, οι 29 συστήνουν αγορά. Στον αντίποδα – και σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία – μόλις 15 από τους 35 συνολικά αναλυτές που καλύπτουν τη μετοχή της McDonald's δίνουν για αυτή σύσταση buy (αγορά). Να σημειωθεί εδώ πως η μετοχή της McDonald's έχει καταγράψει ράλι σχεδόν 30% από τις αρχές του 2015, οπότε και ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας – ως Διευθύνων Σύμβουλος – ο Steve Easterbrook.

Σε ό,τι αφορά τα Starbucks, η δυναμική της εταιρείας είναι τέτοια που την κατατάσσει στη δεύτερη θέση στη λίστα των μεγάλων αμερικανικών αλυσίδων εστιατορίων, σε όρους χρηματιστηριακής αξίας. Θα μπορούσε η εταιρεία να περάσει στην πρώτη θέση;

«Θεωρούμε πως είναι απλά θέμα χρόνου μέχρι τα Starbucks να ξεπεράσουν τη McDonald's και να γίνει η μεγαλύτερη – σε όρους κεφαλαιοποίησης – αλυσίδα εστιατορίων», προβλέπει ο Kalinowski.

Ωστόσο, ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς. Η κεφαλαιοποίηση των Starbucks υπολογίζεται στα 80 δισ. δολάρια, έναντι της κεφαλαιοποίησης των 98,7 δισ. δολαρίων του «γίγαντα» των burgers, της McDonald's.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider