Tέλος στο ελβετικό τραπεζικό απόρρητο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Tέλος στο ελβετικό τραπεζικό απόρρητο

Η Ελβετία θέλει να επεκτείνει την φορολογική της συμφωνία με τις ΗΠΑ προκειμένου να επιτρέψει την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τραπεζικούς λογαριασμούς μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της Βέρνης.

Η κίνηση αυτή δείχνει το μέγεθος της αλλαγής που λαμβάνει χώρα στον τραπεζικό τομέα της χώρας, ο οποίος ήταν περιβόητος για την μυστικότητα του και την βοήθεια που προσέφερε στην φοροαποφυγή. Σε μια σειρά υποθέσεων υψηλού ενδιαφέροντος, οι ελβετικές τράπεζες κλήθηκαν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για πρόστιμα στις ΗΠΑ λόγω του ότι βοηθούσαν τις πελάτες τους να αποφύγουν τις φορολογικές Αρχές.

Η Βέρνη θέλει να τελειώσει μια και καλή με την φήμη της Ελβετίας ως καταφύγιο για παράνομο χρήμα και για αυτό το λόγο έχει υπογράψει συμφωνίες αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών με άλλες χώρες. Η ενεργοποίηση αυτών των συμφωνιών «είναι πολύ σημαντική για την φήμη, την ανταγωνιστικότητα και την αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού μας κέντρου», σχολιάζει στους Financial Times ο Fabrice Filliez, επικεφαλής φορολογίας στο τμήμα διεθνούς οικονομίας της Ελβετίας.

Η Ελβετία είναι το μεγαλύτερο κέντρο του κόσμου για την διαχείριση προσωπικού πλούτου. Τα τελευταία χρόνια οι ελβετικές τράπεζες έπρεπε να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας τους προκειμένου να βεβαιωθούν πως οι πελάτες τους είναι φορολογικά ενήμεροι.

Οι ΗΠΑ μπορούν ήδη να λάβουν πληροφορίες σχετικές με ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Ωστόσο ο κ. Filliez δήλωσε ότι η Βέρνη θέλει να ακολουθήσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες συνάπτοντας συμφωνίες που θα προβλέπουν αμοιβαία ανταλλαγή πληροφοριών.

Τέτοιες συμφωνίες θα δώσουν την δυνατότητα στις ελβετικές Αρχές να ελέγχουν τον αν κάποιος φοροδιαφεύγει στην Ελβετία μέσω τραπεζικών λογαριασμών στις ΗΠΑ. «Είναι θέμα αρχών και διεθνούς ισότητας» σχολίασε ο κ. Filliez. «Όταν δεσμεύεσαι για κάτι, θες και οι εταίροι σου να δεσμεύονται για κάτι αντίστοιχο».

Ο ίδιος περιέγραψε τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ ως «τεχνικές» και όχι πολιτικές. Αν υπάρξει συμφωνία εντός του 2017 τότε θα πρέπει να ψηφιστεί σχετική νομοθεσία από την ελβετική βουλή και η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μπορεί να ξεκινήσει το 2018.

Τα σχόλια του κ. Filliez, έρχονται καθώς η Ελβετία ετοιμάζεται να εφαρμόσει συμφωνίες για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών με άλλες 38 χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πληροφορίες θα αρχίσουν να συγκεντρώνονται από φέτος και θα ανταλλαχθούν το επόμενο έτος.

Αυτό τον μήνα η Ελβετία ξεκίνησε συνομιλίες και με άλλα 20 κράτη μεταξύ των οποίων Ινδία, Ισραήλ και Αργεντινή για παρόμοιες συμφωνίες. Η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών βασίζεται στις προσπάθειες των χωρών να αυξήσουν τα φορολογικά τους έσοδα αντιμετωπίζοντας την φοροδιαφυγή. Ο κ. Filliez δήλωσε ότι το 2009 ήταν κρίσιμο για την αλλαγή της στάσης της Ελβετίας σχετικά με την μυστικότητα των τραπεζικών λογαριασμών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider