«Σκάει» η φούσκα του Bitcoin

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Σκάει» η φούσκα του Bitcoin

Μετά το άλμα 80% που κατέγραψε το Bitcoin μέσα στο 2016, οι ειδικοί προειδοποιούν για «βίαιη διόρθωση» το 2017. Τα τελευταία χρόνια, το κατεξοχήν νόμισμα των «σκοτεινών συναλλαγών» του Internet - από εμπόρους ναρκωτικών και φοροφυγάδες– κέρδισε σημαντικό έδαφος και έγινε σημαντικό εργαλείο πιο «mainstream» χρηστών.

Το πρώτο ράλι κατέγραψε το Bitcoin το 2013, όταν οι κερδοσκόποι εντυπωσιάστηκαν με την ιδέα ενός νομίσματος που ξεφεύγει από τα δίχτυα του νόμου. Γρήγορα «τσίμπησαν» και οι επιχειρηματίες του τεχνολογικού κλάδου που οραματίστηκαν μια «εναλλακτική» πλατφόρμα για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Μετά την πρώτη κυβερνο-ληστεία, όμως, που έφερε το Bitcoin στο μικροσκόπιο των διωκτικών αρχών, το ψηφιακό νόμισμα έχασε το 80% της αξίας του. Έκτοτε, πολλοί παράγοντες της αγοράς έβαλαν «Χ» στο διαδικτυακό νόμισμα, θεωρώντας το ως ένα αποτυχημένο πείραμα των ψηφιακών χρηματοοικονομικών συναλλαγών –παρά το γεγονός ότι η τεχνολογία blockchain που βρίσκεται πίσω από το Bitcoin υιοθετήθηκε ευρέως από τον χρηματοοικονομικών κλάδο.

Από την αρχή Δεκεμβρίου, όμως, το Bitcoin κατέγραψε άλμα 31%, ωθώντας την αξία του στα 975 δολάρια την Κυριακή, με τη συνολική αξία των Bitcoin σε κυκλοφορία να υπερβαίνει τα 16 δισ. δολάρια. Ο Tim Draper, επιχειρηματίας και υποστηρικτής του ψηφιακού νομίσματος, εξηγεί ότι η ανάκαμψη αυτή αποδεικνύει ότι το Bitcoin έχει εξελιχθεί σε «ένα υπολογίσιμο εναλλακτικό νόμισμα όταν κάμπτεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στο νόμισμα της χώρας τους».

Οι τιμές καθορίζονται κατά κύριο λόγο στην Κίνα, όπου πραγματοποιούνται το 90% των συναλλαγών περίπου. Πολλοί χρήστες του νομίσματος, πάντως, δυσκολεύονται να αντιληφθούν τη δυναμική πίσω από την εκτίναξη αυτή. Για την περιορισμένη διάδοσή του, πάντως, ευθύνεται η υψηλή μεταβλητότητα της τιμής του και το γεγονός ότι ελάχιστοι έμποροι αποδέχονται πληρωμές σε Bitcoin.

Κατά κύριο λόγο, το ψηφιακό νόμισμα χρησιμοποιείται από όσους θέλουν να μεταφέρουν περιουσιακά στοιχεία από τη χώρα τους στο εξωτερικό, για φορολογικούς ή άλλους λόγους που ξεπερνούν τα όρια της νομιμότητας, σημειώνει ο Micky Malka από τη Ribbit Capital που ειδικεύεται στις start-ups χρηματοοικονομικών εταιρειών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι Κινέζοι που σπεύδουν να μεταφέρουν μεγάλο μέρος της περιουσίας τους εκτός των συνόρων, γεγονός που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την εκτίναξη του Bitcoin τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider